Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyönyörű, fehér fogak

Gyönyörű, fehér fogak az Ájurvéda elveinek megfelelően, egy természetes, fluoridmentes fogkrém segítségével!

Gyönyörű, fehér fogak az Ájurvéda elveinek megfelelően, egy természetes, fluoridmentes fogkrém segítségével!

 Mindenhonnan gyönyörű fogak mosolyognak ránk: poszterekről, magazinokból és a televízió képernyőjéről.

 Természetesen ezt vonzónak találjuk, hiszen az egészséges fog mindig is a vitalitást és a szépséget fejezte ki. A fogak állapota akaratlanul befolyásolhat bennünket abban, hogy valakit szimpatikusnak találunk-e vagy sem. A megelőző fogápolás és a teljes száj higiénia nagy fontossággal bír egészségi állapotunk vonatkozásában.

 Így egyáltalán nem mindegy, milyen fogkrémmel mosunk fogat, hiszen nem megfelelő fogkrém választása esetén számos káros, akár mérgező anyagot, mesterséges vegyületeket, veszélyes adalékanyagokat és szennyeződéseket juttathatunk be szájüregünkbe. Onnan aztán ezek az anyagok nagyon gyorsan felszívódnak a száj nyálkahártyán keresztül. Éppen ezért tanácsos ügyelnünk arra, hogy fogkrémünk ne tartalmazzon agresszív tisztító vagy kifehérítő összetevőket, valamint fluoridot sem.

 A fluoridot sokan összekeverik a természetes élelmiszereinkben előforduló fluorral. Míg ez utóbbi kis mennyiségben fogazatunk anyagának felépítésében, erősítésében játszik szerepet, a fluorid már egy igencsak vitatott hatású vegyület. Számos kísérlet zárult nyugtalanító eredményekkel, amelyek rendszeres bevitel esetén a fluorid szervezetünket károsító, csontozatunkat gyengítő, anyagcserezavart okozó hatásairól számolnak be.

 Fordítsunk ezért fokozott figyelmet arra, hogy megfelelő minőségű fogkrémet válasszunk!

Akik igényesek saját szervezetükkel szemben, igyekeznek egészségesen táplálkozni, ám ez a „jelentéktelen” napi rutintevékenység általában nem szokott eszünkbe jutni, amikor életmódunkat vizsgáljuk. Pedig jó esetben naponta kétszer, tehát komoly rendszerességgel mossuk fogainkat.

 Gondoljuk át alapvető elvárásainkat: milyen hatással (tisztító, ápoló, fertőtlenítő, stb.) kell rendelkeznie fogkrémünknek – és keressünk hozzá egy olyan természetes alternatívát, amely mindezen tulajdonságokkal bír anélkül, hogy károsítaná szervezetünket.

 Ha már a táplálkozásnál tartunk: egyre többen ismerik és követik az ájurvéda (India több, mint ötezer éves, hagyományos, természetes orvostudományi rendszere) különböző testtípusok szerint meghatározott étrendek elvét.

Az Ájurvéda írások az egészséges fogak jelentőségét is részletesen tárgyalják. Értékes tanácsokat adnak, amelynek betartásával bárkinek lehet egész élete során egészséges foga, friss és üdítő lehelete. Ugyanakkor az ájurvéda a fogak egészségét nem elszigetelt jelenségként kezeli, inkább a teljes fiziológia és harmónia beágyazott részeként tekinti.

 Például az eredeti, több ezer éves feljegyzések szerint:

„Szezám olajjal való gargalizálás jótékonyan hat a beszéd erősségére, a hang mélységére, kiváló ízlelést biztosít. Így sem a torok nem szárad ki, sem pedig az ajkak nem repedeznek ki; megóv a fogszuvasodástól és mélyen gyökerező fogakat biztosít; nem lesz fogfájás, és még a legkeményebb ételt is meg tudja rágni.” 

Charaka Samhita, Sutrasthan 5, 78-80

 Az egészséges fogazat az ájurvéda szerint valójában fiziológiánk egyensúlyának tükre!

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek