Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tavaszi megújulás az ájurvéda segítségével

(Írásunk Eleine Masters www.mapi.com oldalon megjelent, angol nyelvű cikke alapján készült.)

 „Sorsunkat a természet irányítja. A természet a legnagyobb szervező. Az egyszerűség és a természetesség meghozza a sikert..... „ (Maharishi Mahesh Yogi)

 A természet tavasszal új energiákat indít be nem csak magában a természetben, hanem az emberi szervezetben is. Hagyományosan ez az időszak jelenti a megújulást, energiaraktáraink feltöltésének kezdetét. A test sejtszinten kezdi érzékelni az évszakváltást, melynek hatására beindul a méregtelenítés folyamata is. Sokunk tapasztalja, hogy a hideg, téli időjárás beköszöntével hajlamosabbak vagyunk többet enni, hogy energia veszteségünket pótoljuk. Télen és ősszel a Vata dósa időszakát éljük, mely a test és elme harmonikus működésére kiemelt hatással bír, emiatt már kisebb egyensúlytalansága is gyorsan érzékelhető kellemetlenségeket okoz a szervezetünkben.

 Mindannyian megtapasztaljuk például, hogy amikor kihagyjuk a főétkezéseket, sokkal enerváltabbak, ingerlékenyebbek vagyunk. Az étel a test üzemanyagaként lehetővé teszi az anyagcsere megfelelő működését, hozzájárul testünk megfelelő fűtéséhez. A test optimális hőmérsékletének szinten tartásával pedig elérhetjük, hogy a felhalmozódott ama, vagyis méreganyagok mennyisége csökkenjen, azokból kevesebb raktározódjon el a test szövetállományaiban.

 Az élővilágban is jól megfigyelhető, hogy míg tavasszal és nyáron az állatok karcsú testűek, a tél közeledtével zsírraktáraikat megnövesztik; így készülnek fel a zord időjárás viszontagságaira. Az emberi szervezet is raktároz a fagyos idő beköszöntével; az anyagcsere lassul, a zsír- és energia- dúsabb ételeket kívánjuk. Míg a jó idő, a tavasz beköszöntével viszont egyre több friss zöldség, gyümölcs fogyasztható. Tavasszal a nyirokkeringés felélénkül, a szervezetünkben lerakódott méregbázisokat pedig könnyebb lesz felszámolnunk. A napfényes órák számának növekedésével a fagyos téli csendet a természetben is a megújulás követi. Sokan ösztönösen érzik tavasszal, hogy meg kellene szabadulniuk a lerakódott mérgektől, meg kell tisztítsák szervezetüket, hogy helyet adjanak benne az újnak, az „életnek”.

 Az ájurvéda felismerte ezt a mélyen gyökerező tendenciát, melynek hatására több módszert is kidolgozott a szervezet mély tisztításához.

 A téli időszakban felgyülemlett ama feloldásáról

Télen testünk a fokozott energia felvétel mellett méreganyagokból is többet raktároz el, mint az év más időszakaiban. Gondoljunk csak a hagyományosan téli ünnepeinkre, melyek során több ételt, esetleg rossz étkezési szokásokat veszünk fel. Ennek hatására az emésztés tüze (az agni) fokozottan csökken. A lelassult emésztés pedig jóval nehezebben birkózik meg az ételeinkben rejtett méregképző anyagokkal. Ilyen anyagok pl. a különféle tartósító-, és ízfokozó anyagok, a nem bio termelésből származó zöldségekben, gyümölcsökben található növényvédő szerek maradványai, de a már általánossá vált környezetszennyezési ártalmak is a méregraktárakat növelik; ilyen hatásokat idéz elő a városok rossz levegője, a csapvíz gyengébb minősége és egyebek, melyek sjanos felgyorsult világunk velejárói.

 

Az emésztés tüzének kielégítő volta azért sem elhanyagolható szempont, mert hatással van nem csak anyagcserénkre – gyenge agni esetén ama-t idézve ezzel elő-, de rossz közérzetünk, a gyengébb alvásminőség, valamint lecsökkent koncentráció képességünk is az agni gyengébb minőségére vezethető vissza szervezetünkben. Abban az esetben, ha ehhez még munkahelyi-, családi-, egyéb magánéleti gondok és feszültségek is társulnak, közel kerülhetünk az olyan állapotokhoz, melyektől már csak egy lépés választhat el bennünket a különféle betegségektől, degeneratív testi és lelki tünetektől egyaránt.

 Az ájurvéda természetes megoldást nyújt, hogy a fentiekből fakadó káros anyagoktól  minél gyorsabban, de mégis kíméletesen és hatékonyan szabadulhasson meg testünk és szellemünk.


A Maharishi Ájurvéda gyógynövényes készítményei az év bármely szakában segítséget nyújtanak a méregtelenítés folyamatában, hiszen különösen finom, mégis mélyen ható munkát végeznek a szervezetben, segítve ezzel annak regenerálódását.

 Mint ismeretes, testünk zsírszöveteiben tárolódnak a különféle toxikus, káros anyagok. A teremtés intelligenciájának köszönhetően szervezetünk így védi a számos káros anyagoktól testünk nemesebb szerveit. Azonban ezekben a zsír-raktárakban tárolt „mérgeket” nem mindegy, hogy milyen módszerekkel igyekszünk eltávolítani szervezetünkből. Egyes durva módszerek, mint pl. egyes divatossá vált mechanikai testkezelések; meggondolatlan fogyókúrák, szakértő felügyelete  nélkül végzett böjtök többet árthatnak testünknek, mint gondolnánk. A Maharishi Ájurvéda azonban több ezer éves, tradicionális megoldásokkal szolgálja egészségünket.

 A fenti termékcsoportba tartozó Detox méregtelenítő tabletta (Ama Cleanse, MA 1010) elnevezésű készítmény például 18 hagyományos ájurvédikus gyógynövény esszenciájából lett összeállítva. Azon egyének körében, akik kisebb nagyobb Pitta egyensúlytalansággal élnek, reflux és gyomorégés panaszaival, vagy pattanások jelennek meg testükön, ezzel a szelíd készítménnyel megszabadulhatnak testi kellemetlenségeiktől.

 Az ájurvédikus hagyományban nagyra becsült gyümölcsök közül a Haritaki, Bibhitaki és Amalaki hatóanyagait ötvözi a Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta (MA 505, 250 G). Összetevői már néhány nap alatt képesek egyensúlyba hozni az emésztést, élénkíteni a gyengébb agnit és hozzájárulnak a magas minőségű „ojas” (az emésztés értékes terméke a szervezetben pl. a megfelelő immunitáshoz) termelődéséhez.  A negyedik növényi összetevő, a rózsaszirom pedig a szinergiáért felelős a készítményben, erősítve a korábban említett gyümölcsök hatásfokát. A rózsa hűtő hatású, kiegyensúlyozza az emésztés tüzét („agni”), az elmét és mindhárom dósát.

 Minden gyógynövényre jellemző az ún. revitalizáló, fiatalító hatás („rasayana”). Az ájurvéda Rasayana elnevezésű módszere elismerte a növények ezen képességét és azt minél sokrétűbben igyekezett kihasználni. Az ájurvédában használatos, értékes hatóanyag tartalmú gyógynövény készítmények pedig ezért is váltak világszerte híressé.

 Az immunrendszer erősítéséről


Immunrendszerünk működésének analógiájaként az ájurvédikus hagyomány az ún. „Biija és

Bhumi” vagyis  a „mag és föld” szimbólumait használja. Ennek értelmében a testünk a föld, míg a kórokozók a magoknak felelnek meg. Amikor szervezetünkben sok az ama és csekély mennyiségű ojas képződik, a kórokozók termékeny táptalajt fedeznek fel szervezetünkben. Ha viszont emésztésünk tüze erős és az ojas kerül túlsúlyba az ama-hoz képest, akkor ezek a káros magvak nem vernek gyökeret testünkben.

 Egészségünk megőrzése érdekében légzésünkre is figyelmet kell fordítanunk. Kora tavasszal és ősszel többen küzdenek légzési problémákkal (asztma, allergia, légúti megbetegedések). E légzési problémák okai is az agni gyengébb minőségére vezethetőek vissza. A meleg és hideg évszakok közötti átmenet időszakában az emésztés tüze drámai módon kezd el ingadozni, ha a mindennapjainkat rutintalanul éljük, vagy nem állítottunk be egy kiegyensúlyozott étrendet az agni védelme érdekében. A légúti megbetegedések tehát annak következményei, hogy a téli időszakban testszerte lerakódott ama bár elkezd oldódni szervezetünkből, bejut a szövetek mikrokeringéseibe, de egyúttal a gyenge emésztés miatt azonban túl is terheli az immunrendszerünket. A legyengült védekezőképesség pedig tökéletes alapot nyújt a bakteriális fertőzéseknek. Az allergiás légúti reakciók pedig ugyancsak a átmenetileg legyengült immunitás jelei, amely állapot végeredményeképpen a szervezet - mintegy saját alkotói ellen -  „támadásba” lendül, túlérzékenységet, fokozott allergiás tünetek sorozatát produkálva.

A tavaszi kellemetlen megbetegedések megelőzésében jó társunk lehet az Ayur Immune (MA 1000) nevű készítmény, amely egyrészt a tradicionális ájurvédikus gyógynövényeket, másrészt értékes ásványi-, és nyomelemeket tartalmaz. Ezek az alkotóelemek mellékhatások nélkül erősítik az immunrendszert. A készítmény fogyasztása révén erősödik a máj, beindul a méregtelenítés, tisztítja a vért, tökéletesen oldja nem csak az ama, de az „amavisha” ( az ama egy agresszívebb formája, mely a test  különböző szerveiben jelenik meg)  lerakódásait is. Az Ayur Immune fogyasztása reggel és este ajánlott.

 Az Erő Rasayana (Rasayana for Strength, MA 1), mely egy erős Rasayana készítmény elősegíti a teljes testi megújulást. Az ájurvéda szerint a helyes táplálkozás alapja, hogy mind a hat íz megtalálható legyen étrendünkben (édes, savanyú, sós, keserű, fanyar, csípős). A fenti készítmény (Erő Rasayna, MA 1) Amalaki bogyóból készült, mely különleges gyógynövény a hat alapízből ötöt (a sós kivételével) hordoz magában. Az Amalaki mindhárom dósára (Vata, Pitta, Kapha) harmonizáló hatással van; az Triphala tabletta együttes fogyasztásával erősíti a legyengült immunrendszert.

 
Légúti védelem tablettája (édesgyökér/ashwagandha komplex -MA 687) támogatja a szervezet természetes védekezőképességét. Gyógynövény formulája támogatja a testi jólét és derű általános érzetét, segít egyensúlyt teremteni a tüdő és melléküregeinek folyadékháztartásában, segíti a test tisztulását a méreganyagoktól, hozzájárul a szervezet természetes védekező mechanizmusainak aktiválásához.

 Könnyű légzés tabletta (Breathe Easy, MA 1405) és a Tabletta hideg évszakokra (Cold Season Defence , MA 1404)  támogatja a felső légutak egészségét, segíti a tüdő olajozását és fenntartja a szervezet egyensúlyát, megfelelő nyák és nedvesség tartalmát. Eltávolítja a méreganyagokat, segít fenntartani az emésztés tüzét (Agni), az immunitást és a hideggel szembeni természetes ellenállást.

 Az Életerő Rasayana, (Rasayana for Vitality, MA 2) gyógynövény készítmény a szervezet megfelelő energia szintjének biztosítása mellett a húgyutak egészségének megőrzésére is hivatott ájurvédikus készítmény. Az húgyivarszervek egészségének megőrzése nem csak a nők, de a férfiak számára is rendkívül fontos, főleg a kora tavaszi, változékonyabb hőmérsékletű időszakban.


Egyéb tippek méregtelenítéshezA tavasz ideális időszak a Maharishi Panchakarma tisztító kezelésre is. Ez a program gyengéd tisztító kezelések összességét tartalmazza, mely például ájurvédikus masszázst, gőzfürdőt és béltisztító kezeléseket foglal magába. A Panchakarma erősíti az agnit és megtisztítja a testet a felhalmozódott amatól.

 Ha nem áll módjában Panchakarma kezelésen részt venni, akkor is végezhet ájurvédikus kezeléseket otthon. A módszer kulcsa a megfelelő étrend. Étkezésünk legyen könnyű, de tápláló ételekből összeállítva. Fogyasszunk minél több levest, enyhén fűszerezett párolt zöldségeket, friss gyümölcsöket. Figyeljen oda a megfelelő pihenésre, ne éjszakázzon, optimális időben térjen nyugovóra. Igyon minél több meleg folyadékot, iktasson be napjaiba rendszeres sétákat, végezzen testalkatának megfelelő testgyakorlatokat.

 Használjon emésztést támogató fűszereket: köményt, édesköményt, koriandert, kurkumát, gyömbért, fekete borsot, melyek támogatják az agnit ( Vata-, Pitta-, Kapha Churna; Trikatu - Ájurvédikus Fűszerkombináció emésztés javítására MA 99 ). Emésztését Herbal Digest Plus (MA 927) tabletta fogyasztásával is támogathatja ezen felül. A tizenhárom ájurvédikus gyógynövényt tartalmazó készítmény segíti a megfelelő beépülést és kiválasztást, így étkezés után nem érezzük magunkat nehéznek és tompának.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tavasz