Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Spa otthon - Legyünk egészségesek a víz által az Ájurvéda segítségével

(Ripa Ajmera cikke nyomán, mely  2014 május 15-én jelent meg a www.elephanjournal.com oldalon.)

 A „spa” kifejezés „egy belga helység nevéből ered, ahová már a római időkben is jártak fürdőzni az emberek. A város latin neve Aquae Spadanae, amely valószínűleg az elhinteni, locsolni vagy megnedvesíteni jelentésű "spargere" igére vezethető vissza”. (Forrás: Wikipédia)

 Amíg nem voltak „gyógyfürdők” a régi időkben az Ájurvédikus tanok tudói, a Rishik (Bölcsek) a Himalájában és India legeldugottabb erdeiben kidolgoztak egy módszert, melyet a mindennapi rutin részévé téve az emberek  úgy érezhették magukat, mintha egy valódi gyógyvizes fürdőt vettek volna.

 Bár sokan társítják az Ájurvéda minőségéhez a drága és bonyolult kezeléseket; a korai időkben is törekedtek minél egyszerűbb és széles körben elérhető módszereket választani. Az ájurvéda a szanszkrit „ájusz” (élet) és Véda (tudomány) szavakból eredeztethetően az „élet tudománya”. Az Ájurvéda bölcsessége az élet minden területét érinti, egészségügyi megoldásait minden szinten – test, lélek, elme- nyújtja.

 Abhjanga: Hatékony egészségmegelőzési eszköz

 Az abhjanga alága az ún. Szvasthavritta egy szakosított egészségtudatosságot közvetít. Számos spa-jellegű öngyógyító és fiatalító módszerrel él, melyek segítségével az emberek aktívan részt vállalhatnak saját gyógyulásuk elősegítésében és a megelőzésben is komoly eredményeket érhetnek el vele.

 Az ájurvéda egyik legfontosabb tanítása, hogy törekedjünk harmóniában élni a természettel. A napi rutint is ennek megfelelően szükséges beállítani. Az ájurvédikus önmasszázs és az abhjanga ennek elengedhetetlen részét képezi. Utóbbi kifejezés a szanszkrit „végtagok” jelentésű szó összetételére utal. Az abhjanga eljárással visszaszerezhetjük bőrünk fényét, egészségét, valamint testünket, lelkünket harmóniába hozhatjuk általa.

 Az abhjanga előnyei:

 Egy ősi ájurvédikus orvosi szövegben Ashtanga Hrdaya leírja a módszer sokrétű előnyeit: „Az olajos masszázs előnye, hogy távol tartja az időskor tüneteit. Erősíti a látást, táplálja a testet, felvértez bennünket a hosszú életre, jó alvást és jó egészséget biztosít.”

 A dósák közül a Váta reagál a legjobban az olajos masszázsra, már halmazállapotánál fogva is, hiszen levegő és éter alkotja. A Váta dósa könnyen kibillenhet egyensúlyából, s így a többi dósát is magával rántja, ezért harmóniájára fokozottan ügyelni kell. Ha úgy érezzük, hogy fáradtak, levertek vagyunk, nehezen alszunk el, esetleg álmunk nyugtalan, ha hangulatunk ingadozó, gyakran kell utaznunk és kihagyunk étkezéseket, akkor biztos, hogy valamilyen mértékű Váta zavar állt be a szervezetünkben.

 Miután jómagam is Váta dósa egyensúlytalansággal küzdöttem, – írja Ripa Ajmera- miután először találkoztam az abhjanga módszerével, rendkívül elégedett lettem. Saját testem igazolta, hogy stabilitást nyertem és rendkívül nyugodtnak éreztem magam egy-egy abhjanga után. Minél rendszeresebben végeztem, annál jobb állapotba kerültek ízületeim, nyirokkeringésem, bőröm, de hangulatomra is csodás hatással van ez az eljárás. Érdekes, hogy tinédzser koromban sűrűn megkérdezték tőlem, hogy a 20-as éveimben járok-e; míg az ájurvédikus módszerek alkalmazása óta, huszonévesen már azt a kérdést kapom, hogy tinédzser korú vagyok-e. Ennél jobb visszaigazolásra nincs is szükségem az ájurvéda megfiatalító hatását illetően. Emellett rendkívüli, hogy semmiféle komolyabb anyagi vagy tárgyi eszköz nem szükséges ahhoz, hogy saját fürdőszobámban végezzem el testemen a kezeléseket.

 Hogyan kell végezni az abhjangát?

 1. Vásároljunk bio szezámolajat, kókuszolajat esetleg mandula vagy olívaolajat. A szezám olaj a legjobb télen és tavasszal; a kókusz a nyári és kora őszi szezonban.

 2. Öntsünk olajat egy kis tálkába, csészébe, majd ezt helyezzük egy nagyobb edény forró vízbe.

 3. Ha az olaj felmelegedett, akkor helyezzünk el magunk mellett egy törölközőt (válasszuk a legkevésbé féltett darabot, amelynek nem árt, ha olajos lesz), majd indítsuk el a masszázst a lábainkon.

 4. A simításokat felfelé végezzük: lábfej, boka, lábszár, térd, comb, csípő, alhas, has, mellkas, kezek, karok, nyak, de hagyjuk ki az arcot!

 5. Amikor csontokhoz és ízületekhez érünk, finoman mozgassuk át őket le- és felfelé irányuló, valamint utóbbiakat körkörös mozdulatokkal.

 6. Fordítsunk különös figyelmet a fájdalmas testrészekre, ha úgy tetszik, csukjuk be szemünket a masszázs közben.

 7. Már 5 perces masszázs is sokat jelent, ezt kövesse legalább 10 perces forró zuhany. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a bőr még jobban beszívja az olajat.

 8. A hagyományos szappanok helyett, melyek szárítják a bőrt, használjunk olyan folyékony szereket, melyek bőr barátak és természetes összetevőkkel rendelkeznek.

 9. A felhasznált törölközőket a többi ruhától elkülönítve, nagyobb hőfokon és több mosószerrel mossuk.

 Mikor végezhetjük az abhjangát?

 1. Éhgyomorra

2. Ideális esetben a reggeli órákban

3. Este, vacsora előtt

4. Különösen fontos, hogy forró nyári napokon tekintsünk el tőle (ha nem tudunk hűvösebb helyre vonulni), de hideg téli időszakban fokozottan szükséges a rendszeresség

5. Törekedjünk naponta, de legalább hetente háromszor végezni

 Ellenjavallatok

 1. Emésztési problémák, lázas állapot, meghűléses, influenzás megbetegedések időszakában

2. Menstruáció idején

3. Ne alkalmazza nyílt sebbel, kiütésekkel borított testfelületen

 John Lennon egyszer kijelentette, hogy „Nekünk szükségünk van a szeretetre!”. Szeretetet kapni és adni nem egyszerű dolog, gyakran vágyunk arra, hogy ezt másoktól kapjuk meg. Ez a módszer lényegében az „önszeretet” egyik kiváló kifejeződési formája, hiszen azáltal, hogy testi és lelki egészségünkért teszünk, majd így jobb hangulatba kerülünk egyaránt jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is. Gyakoroljuk ezt a módszert minden nap, testünk meg fogja hálálni a gondoskodást. A szeretet bennünk kezdődik!

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek