Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ősz és tél

2020. 06. 14. 11:42:50

Honlapunk egyik látogatója kérdezte, hogy milyen módszerekkel lehet helyreállítani erőnket és vitalitásunkat egy megfázás vagy egy influenzás megbetegedés után.

Az ájurvéda szemszögéből nézve a felső légúti megbetegedések a gyomorban vagy az emésztőrendszerben kezdődnek. Az emésztőrendszer egyensúlytalanságai következtében méreganyagok szaporodnak fel a felső légúti csatornákban (homloküreg, torok és tüdő) és megterhelik az immunrendszert. Ennek eredménye nyomán meggyengül az ellenállásunk a különféle kórokozókkal szemben, különösen az évszakváltás idején, illetve azon időszakok során, amikor komoly stressz ér bennünket.

2020. 06. 14. 11:38:54
Az Ájurvéda elveit követő életmódban a testtípus, az étrend és általában véve a „mi van bennünk” mellett ugyanolyan fontos a „mi van kívül”, a környezetben uralkodó viszonyok, főként az évszak és az időjárás figyelembe vétele, a ritucsarja.
Az Ájurvéda felfogása szerint az évszakos változások is tükrözik és befolyásolják – mind bennünk, mind a környezetünkben – a három dósát, a Vátát, Pittát és Kaphát, azt a három alapelvet, melyek testünk és elménk minden funkcióját irányítva meghatározzák egészségi állapotunkat. Mindegyik évszakot a dósák egyikének megnövekedése jellemzi, így a dósák szempontjából különbözõ évszakokat határozhatunk meg, aszerint, hogy mely dósa hatása domináns a környezetben. Magyarországon három ilyen évszakot különböztethetünk meg (ezek természetesen tájegységenként változhatnak, az alábbi felsorolás az általános jellemzõket veszi figyelembe): A Kapha évszak körülbelül márciustól júniusig tart, jellemzõje a tavasz kellemes hûvössége és a nedvesség, a sok csapadék. A Pitta évszak a forró nyári idõszak, úgy a csapadékos július, mint a szárazabb augusztus és a kora õsz, egészen október közepéig. A Váta évszak a hûvös, szeles idõjárás beköszöntével veszi kezdetét, és a száraz, csípõs téli hidegben csúcsosodik ki; körülbelül novembertõl februárig tart.
2020. 06. 14. 11:33:42
A legfontosabb dolog, hogy ne feledjük: ha a napirendünk jobban összhangban van az ájurvédával, akkor együtt haladunk a természeti törvény áramlásával, nem pedig vele szemben. Amikor pedig a természeti törvény támogat bennünket, nagyon sok jó dolog történik az egészségünkkel.
2020. 06. 14. 11:30:05
Homlokunk, orrcsontunk, arccsontunk és a szemeink mögött üreges területek vannak, melyeket az arc- és orrüregeknek hívunk. Az arc- és orrüregek belsejét nyálkahártya fedi be. Ez a váladék védi a testet a külső kórokozóktól, mint például a baktériumoktól, pollenektől és a portól. Ezek fennakadnak a nyálkahártyán és így nem tudnak a tüdőbe bekerülni és ott betegségeket okozni.