Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyugtassuk le az elménket, simítsuk el érzelmeinket!

Érezte már azt, hogy kissé összecsapnak feje felett a hullámok? Mi a teendő olyan esetben, amikor nem érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak lelkileg? A hosszabb ideje tartó elégedetlenségérzet mélyén valójában mi húzódik?


Az ájurvédikus magyarázatok szerint nincs különbség aközött, hogy a rossz hangulat, negatív érzelmeink csupán ideig, óráig vagy hosszabb ideig vannak jelen az életünkben. Az ilyen emóciók mögött az elme és a szív egyensúlytalansága áll.

Érezte már azt, hogy kissé összecsapnak feje felett a hullámok? Mi a teendő olyan esetben, amikor nem érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak lelkileg? A hosszabb ideje tartó elégedetlenségérzet mélyén valójában mi húzódik?


Az ájurvédikus magyarázatok szerint nincs különbség aközött, hogy a rossz hangulat, negatív érzelmeink csupán ideig, óráig vagy hosszabb ideig vannak jelen az életünkben. Az ilyen emóciók mögött az elme és a szív egyensúlytalansága áll.

 

Mélyebb szintű egyensúlytalanság a Váta, Pitta és a Kapha dósa vagy ezek kombinációjának finom egyensúlyának zavarából ered.

A Váta diszharmóniája elsősorban az elmére és hangulatunkra van hatással. A Váta kibillent egyensúlya visszavezethető félelemre, szorongásra, aggodalomra és határozatlanságra. Ez a bénító jelenség hosszabb távon alááshatja önbizalmunkat, nehezünkre eshet az éjszakai alvás, memória zavar léphet fel, és számos a Váta egyensúlyzavarra jellemző tünet jelentkezhet. A stressz növeli ezeket az érzéseket, s a tünetek minőségét is rontja.

Érdemes tudnunk, hogy a fenti tünetek esetén a Váta dósa komoly egyensúlytalanságáról van szó. Ennek kiküszöböléséhez szükség van arra, hogy Váta dósa harmonizáló ételeket vegyünk magunkhoz. A Váta jól reagál a rendszeres napi rutinra, különös figyelemmel az alvásra, a meditációra, a napi rendszerességgel végzett önmasszázsra, melyet célszerű Váta masszázsolajjal végezni. Szedjünk Elme nyugalma tablettát  (Worry Free - Vata Balance, MA 1401),  igyunk Take it Easy (Peace of Mind) Teát, vagy Vata teát.

A Pitta dósa akkor veszíti el egyensúlyát, amennyiben fokozott intenzitással, és túlzott maximalizmussal állunk az élethez. Ennek eredményeképp dührohamok, türelmetlenség, szarkazmus és intolerancia jelentkezhet. Mivel a szervezetben lévő tüzes minőségek felelnek a túlhevülésért, a máj, lép és nyombél hő hatására a vér, a szív és végezetül az agy túlmelegedését is eredményezi.


A végeredmény pedig rendkívül intenzív, hiszen hajlamosak lehetünk türelmetlenségre, empátia készségünk csökken, haragvók és igazságtalanok lehetünk, ha a dolgaink nem úgy mennek, ahogyan azt mi szeretnénk. Ez a túlműködés okozhatja a Pitta dósa alap testtípussal rendelkezők korai kiégését, mielőtt céljaikat elérnék; s ennek okán jelentkezhet nyugtalan, felületes alvás és ébrenlét az éjszaka folyamán. Tehát amennyiben a Pitta erősen jelen van a testtípusunkban, s heves érzelmi kirohanásaink vannak, akkor itt az ideje, hogy gondoskodjunk a helyzet csillapításáról.
 

Utóbbi célból a Pitta dósa harmonizáló ételeket érdemes fogyasztanunk. Kövessünk olyan napi rutint, mely a Pitta dósát kiegyensúlyozza. Különös figyelmet fordítsunk az alvásra, a rendszeres meditációra, s a Pitta masszázsolajjal végzett masszázsra. Vegyük kezünkbe érzelmi egyensúlyunk helyreállítását a Stressz elleni tabletta (Emotional Balance -MA 1123), valamint igyunk Pitta teát.

A Kapha egyensúlytalanságtól terhes elme és érzelmek harmonizálása eltarthat egy ideig. A Kapha dósa kibillent egyensúlya idézi elő a megnövekedett lassúságot, mely a szervezet különböző területein fordulhatnak elő. Ilyen esetben tapasztalható az alacsony energiaszint, az elme tompultsága és a letargia.

Ha tartós nyomás alatt állunk, akkor ez az érzés makacsul elragadhat minket, igénybe veheti környezetünket is, sőt az addig tartott rutinnal ellentétben a zsíros ételeket, s a túlzott kényelmességet kezdhetjük preferálni. Mivel a családunk, s szeretteink központi szerepet töltenek be az életünkben, ők is átveszik azokat a negatív hatásokat, melyet az ilyen problémával küzdő egyén elszenved. Amennyiben azt észleljük, hogy érzéseink közömbösek, az emberek és tárgyak megtartása tekintetében növekvő nehézséget tapasztalunk, makacsság uralkodik el rajtunk, akkor itt az ideje, hogy egyensúlyt hozzunk létre a Kapha dósában.

Fogyasszunk Kapha harmonizáló ételeket, fogadjuk meg a Kapha egyensúlyozására kifejlesztett napi rutinra vonatkozó ájurvédikus szabályokat, különös tekintettel legyünk a rendszeres alvásra, meditációra, s Kapha masszázsolaj segítségével végzett önmasszázsra. Étkezés előtt fogyasszunk Triphala gyümölcsöket tartalmazó tablettát (MA 505), az étkezések után pedig vegyünk magunkhoz Test és lélek harmóniája tablettát (Blissful Joy - Kapha-Balance, MA 1402), valamint igyunk Kapha teát.

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek