Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Magunkhoz térni a megfázásból – ájurvédikus tanácsok

Honlapunk egyik látogatója kérdezte, hogy milyen módszerekkel lehet helyreállítani erőnket és vitalitásunkat egy megfázás vagy egy influenzás megbetegedés után.

Az ájurvéda szemszögéből nézve a felső légúti megbetegedések a gyomorban vagy az emésztőrendszerben kezdődnek. Az emésztőrendszer egyensúlytalanságai következtében méreganyagok szaporodnak fel a felső légúti csatornákban (homloküreg, torok és tüdő) és megterhelik az immunrendszert. Ennek eredménye nyomán meggyengül az ellenállásunk a különféle kórokozókkal szemben, különösen az évszakváltás idején, illetve azon időszakok során, amikor komoly stressz ér bennünket.

Ájurvédikus tanácsok az éteterő helyreállítására betegség után

Honlapunk egyik látogatója kérdezte, hogy milyen módszerekkel lehet helyreállítani erőnket és vitalitásunkat egy megfázás vagy egy influenzás megbetegedés után.

Az ájurvéda szemszögéből nézve a felső légúti megbetegedések a gyomorban vagy az emésztőrendszerben kezdődnek. Az emésztőrendszer egyensúlytalanságai következtében méreganyagok szaporodnak fel a felső légúti csatornákban (homloküreg, torok és tüdő) és megterhelik az immunrendszert. Ennek eredménye nyomán meggyengül az ellenállásunk a különféle kórokozókkal szemben, különösen az évszakváltás idején, illetve azon időszakok során, amikor komoly stressz ér bennünket.

Az évszakok megváltozásakor a test elengedi a megelőző időszakban felhalmozódott tisztátalanságokat. Például tavasszal, amikor az erőteljes téli táplálkozás méreganyagai elolvadnak a test csatornáiban vagy ősszel, amikor a nyári szélsőségek szabadulnak fel. Amikor szokásunkká válik, hogy nyáron vacsora után még egy fagylaltot is bedobunk, lehet, hogy ennek hatásait nem is fogjuk érezni az őszig vagy a télig. Ekkor viszont hirtelen nyákosodást tapasztalhatunk vagy azt, hogy az immunrendszerünk nem olyan erős, mint szokott.

Az ájurvéda azonban elmagyarázza, hogy a megfázások és az influenza elkerülésének titka, valamint a teljes felépülés sikere abban rejlik, hogy odafigyelünk az emésztő tüzünkre, hogy az is gondoskodjon rólunk.

Adjunk a képhez hosszú munkaórákat, valamint váratlan stresszeket, amelyek új utakra terelik az emésztő erőt, mivel amikor a túlélésünk kerül veszélybe, az emésztés nem elsődleges. Dereng már a kép? Mindennek eredménye az, hogy az emésztőrendszer nem képes elvégezni, amire tervezték, és ennek az egészségünk látja kárát.

Mit értünk emésztő tűz alatt?

Az ájurvéda egyik eredeti és hatásos hasonlata szerint úgy kell tekintenünk a gyomrunkra és a vékonybelünkre, mint egy tűzre, amely azért felel, hogy az ételünket hatékonyan meg tudjuk főzni, azaz emészteni.

Amikor az emésztő tűz túlságosan alacsony hőfokon ég, a táplálék nem bomlik le megfelelően, ennek eredménye egy nyúlós-ragacsos anyag lesz, amely együtt jár a lelassult, nehézkes emésztéssel és a megnövekedett nyálkaképződéssel.

Ha úgy érezzük, hogy levertek, kábák vagyunk vagy fáradtak az étkezések után, esetleg azt tapasztaljuk, hogy az orrunk folyik, köhögünk vagy sok nyák van bennünk, az emésztőrendszerünk ereje nem megfelelő. Egy lelassult vagy kihűlt emésztés végső soron számos tünethez vezethet, mint amilyenek az ízületi problémák, a cukorbetegség, az elhízás, a magas koleszterinszint vagy akár a depresszió és a kedélyzavarok. Ezért is fontos, hogy az emésztő tüzünk fényes lánggal lobogva égjen. Alább látni fogjuk, hogy miként:

1. lépés

Támogassuk az emésztő tüzünket és tisztítsuk meg a szervezet mikrocirkulációs csatornáit a mérgektől gyógynövénykészítmények használatával.

Ezeket elősegíti a reggeli, ebéd és vacsora előtt szedett Rózsás Triphala (MA 505), illetve Medha tabletta (MA 631), valamint a Trikatu (MA 99). Utóbbiból a főétkezések előtt 1-3 kanálnyit vegyünk be kevés meleg vízzel, vagy keverjük össze ételünk első falataival. Ha hajlamosak vagyunk a székrekedésre, segít az étkezések után elfogyasztott MA 154-es tabletta.

Két héten keresztül félóránként kortyolgassunk kapha teát, férfiak két liternyit, hölgyek másfél liternyit.

A reggeli zuhanyozás után és délután 5 óra körül használjuk a nagyon hatékony orr-reflexolajat (MP-16). Ez egy mesés megelőző szer, amely egyúttal az orrüregeink csatornáit is tisztán tartja nap mint nap. Úgy tartják, hogy megtisztítja a fej és az agy csatornáit, valamint segít megelőzni az Alzheimer-kórt.

2. lépés

Minden nap legalább fél órán át végezzünk testmozgást. Természetesen, ha még lábadozunk, legyünk nagyon óvatosak. Egy kevés mozgás viszont segít a nyák megmozdításában, mivel a test felmelegszik, és a felépülés is ennek hatására gyorsabb lesz. Csak kezdjük el, és élvezzük az eredményeket!

3. lépés

Két héten keresztül minden reggel zuhanyozás előtt erőteljesen masszírozzuk meg magunkat a kapha masszázs olaj használatával. Ezt követően elég lesz hetente kétszer masszírozni. Ez a gyógynövényes olaj nagyon hatékonyan stimulálja az anyagcserénket, mivel melegítő gyógynövényeket tartalmaz. A bőrünk számára is fantasztikus érzés!

4. lépés

A vacsoránk legyen könnyű, és lehetőleg hat óra előtt fogyasszuk el. A kiadósabb étkezéseket, valamint a nehezebb, zsírosabb ételeket, a sajtokat, a húsokat és a kenyérféléket inkább délben, ebédre fogyasszuk, amikor az emésztő tűz a legerősebb. A naphoz hasonlóan az emésztő erőnk is reggel ébredezik, délben tetőzik, délután és este pedig kezd lehanyatlani. Ha már megszoktuk a napi rutint, könnyű lesz összhangba kerülni azzal, ahogyan a természet megalkotott bennünket. Egészségünk megőrzése is könnyebben megy majd ilyen módon.

Az első lépésben ajánlott emésztést támogató gyógynövénykészítmények védenek a tisztátalanságok felhalmozódása ellen, különösen az esti étkezés és a reggeli során. Idővel az emésztő tüzünket is megerősítik. Ebben a tekintetben a tünetek és az okok terén egyaránt segítenek.

5. lépés

Erősítsük meg az immunrendszerünket antioxidánsok használatával. A Maharishi Amrit Kalash Ambrózia és Nektár a vezető készítmények ezen a téren.

Az Amrit Kalash Ambrózia a kutatások szerint akár ezerszer hatékonyabb antioxidáns, mint a C- és E-vitamin. Különösen jót tesz az elmének, az agynak és az idegrendszernek. Támogatja a vitalitást és a belső erőt. 13 hagyományos gyógynövény természetes keveréke.

Az Amrit Kalash Nektár javítja a mentális és a fizikai funkciók közötti koordinációt. Támogatja a szív és az agy közötti egyensúlyt, és szintén rendkívül erőteljes antioxidáns.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ősz és tél