Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hajunkról az ájurvédikus szemlélet szerint

Tudta, hogy születésünk óta kb. 5 millió hajhagymával rendelkezünk, melyek közül mindössze egyetlen millió mutatkozik hajszálak formájában a fejünkön?

 A hajtüszők egészséges állapota nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ép hajkoronánk legyen; s ennek eléréséhez táplálnunk kell a hajas fejbőrt és a hajat egyaránt.

Tudta, hogy születésünk óta kb. 5 millió hajhagymával rendelkezünk, melyek közül mindössze egyetlen millió mutatkozik hajszálak formájában a fejünkön?

 A hajtüszők egészséges állapota nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ép hajkoronánk legyen; s ennek eléréséhez táplálnunk kell a hajas fejbőrt és a hajat egyaránt.

 Mielőtt megvizsgálnánk az egyes hajtípusokat, szeretnénk mesélni egy Ellie nevű hölgyről.

 Ellie a harmincas évei elején jár, gyakran tapasztalja, hogy fejbőre száraz, kellemetlenül viszket, s korpásodás  miatt is szégyenkeznie kell. Az említett hölgy megértette, hogy tünetei az életmódjával hozhatók összefüggésbe, hiszen Váta dósa egyensúlytalansággal küzd. A Váta diszharmóniája felelős az elme nyugtalanságáért, az aggodalmaskodásért, székrekedéshez vezet, s alvási nehézségeket, de többek közt a fejbőr szárazságát is előidézheti.

 Ez esetében komoly változást jelentett számára, amikor elkezdte a Váta hajolaj mindennapos használatát. Tíz nap rendszeres használat után haja fényessé vált, s fejbőrének szárazsága is jelentősen csökkent.

 A Váta hajolaj​  gazdag ájurvédikus gyógynövényekben, beleértve a Bhringarajt - „A haj ura”elnevezésű – gyógynövényt. Ezen hajolaj nagyon hasznos, hiszen táplálja a száraz, erőtlen, s télen gyakran fénytelen hajat.

 

Egy másik hajtípus tendenciái a korai őszülés, a ritkuló haj, s kopaszodás, melyek tipikus Pitta dósa többletre utalnak. Ezek a tünetek a téli hideg időjárásban felerősödhetnek, ilyen esetben a Pitta hajolaj használata javasolt. Ez az ájurvédikus gyógynövényekben gazdag olaj hűtő hatású, s olyan ájurvédikus gyógynövények hatóanyagait foglalja magában, mint a szantálfa és a kék vízi liliom. A Pitta hajolaj táplálja a fejbőr, s a hajhagymák egészségét, segít csökkenteni az őszülést, s megállítani a hajhullást. 

 Tippek az egészségesen fénylő hajért

 Annak érdekében, hogy hajunk fényes és egészséges legyen, valamint csökkentsük a száraz, s töredezett hajvégek számát, egyaránt táplálnunk kell a fejbőrt és a haj gyökerét.

  Az egészséges hajszerkezet, s köröm érdekében naponta kétszer 1-2 tabletta Gyógynövénytabletta az egészséges hajért és körmökért (MA 953) tablettát érdemes fogyasztani. A hajmosást megelőzően fél órával jótékony Váta hajolajos pakolást tenni a hajunkra.

 A Vata dósa egyensúlytalanságra továbbá gyógyírt jelent, ha a Gyógyolaj az orrüregek tisztításához (Nasal- Nasya Oil, MP 16) készítményt alkalmazzuk: mindkét orrnyílásba 1-2 cseppet adagoljunk a reggeli zuhany után, s délután öt óra körül ismételjük meg a műveletet. Érdemes nyugovóra térnünk 22.00-ig legkésőbb, s megcélozni legalább 7-8 óra alvást (zavarástól mentesen) éjszakánként. A Vata dósát nyugtató étrend, a Vata tea és Vata dósát támogató fűszerkeverék (Váta Csurna) használata is jótékony hatású.

 Ezek a tippek segítenek helyreállítani a haj minőségét, gyógyírt nyújtanak a korpásodás és az u.n. Seborrheás bőrgyulladás tüneteire egyaránt. Utóbbi kellemetlenségek esetén a fejbőr hámlása túlzott méretet ölt, s a vastagabb elhalt hámsejtek folytán korpás fejbőr alakul ki.

 Mit tehetünk, ha a fenti tünetekkel küzdünk?

 A szervezet támogatása érdekében tisztítsuk, s tápláljuk a hajas fejbőrt, s a hajak gyökereit valamint a haj egészét. Kívül, belül egyaránt fordítsunk figyelmet egészségünkre a legjobb eredmény érdekében.

 Szedjünk naponta kétszer 1-2 tablettát a Gyógynövénytabletta az egészséges hajért és körmökért (MA 953) készítményből.

 Alkalmazzunk 30 perccel a hajmosást megelőzően Vata hajolaj pakolást. Használjunka Gyógyolaj az orrüregek tisztításához (Nasal- Nasya Oil, MP 16) készítményt, melyből 1-2 cseppet adagolva (mindkét orrlyukba) a reggeli zuhany után kedvező hatást érhetünk el és ismételjük meg a műveletet délután öt óra körül.

 Kerüljük a túlzott zsírbevitelt és az édes ételek fogyasztását. Tartózkodjunk a nagy hidegtől.

 A korai őszülés, a hajszálak elvékonyodása vagy kopaszság esetén a tűz elem többlete, vagyis a Pitta dósa túlsúlya áll a háttérben. A megnövekedett belső tűz gyakorlatilag felkúszik a hajas fejbőr régiójáig, melynek okán az előbbi tünetek figyelhetőek meg. Az egészséges egyensúly helyreállítása érdekében szedjünk Gyógynövénytablettát az egészséges hajért és körmökért (MA 953) (1-2 szemet naponta kétszer). Tápláljuk hajunkat hajmosás előtt 30 perccel Pitta hajolajból készült hajpakolással. 1-2 csepp a Gyógyolaj az orrüregek tisztításához (Nasal- Nasya Oil, MP 16) készítményből mindkét orrlyukba a reggeli zuhany után, valamint délután öt óra körül ugyancsak a gyógyító folyamatokat támogatja.

 Igyekezzünk csökkenteni a stresszt, a késő esti órákban már ne foglalatoskodjunk munkával. Legyen időnk minden nap egy kis kikapcsolódásra, nevetésre, játékra. Feküdjünk le aludni lehetőleg 22 óra előtt és minimum 7-8 órát töltsünk alvással. Áldásos továbbá a Pitta dósát enyhítő étrend, a Pitta tea és a Pitta Csurna (fűszerkeverék) fogyasztása is.

 Ajánljuk az Ön egészségének és harmóniájának szolgálatában a Maharishi Ájurvéda Termékeket!

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek