Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Győzd le a megfázást és köhögést!

(Dr. Donn Brennan írása a brit Maharishi Ájurvéda blogról)

Segít a Maharishi Ájurvéda

A hideg idő beköszöntével sokakat kezd gyötörni a megfázás, az influenza és a láz. A következőkben ájurvédikus szemszögből tekintjük át annak hátterét, hogy miként jönnek létre ezek a problémák és hogyan tudunk velük megbirkózni. Kitérünk arra is – és ez a legfontosabb – hogy miként vagyunk képesek elkerülni ezeket a megbetegedéseket.

Az ájurvéda szerint az influenza, a megfázás, a láz és a köhögés az alábbiak eredménye:

 • Nem megfelelő étkezés
 • Rossz emésztés
 • Helytelen életmód
 • Túl sok aktivitás és állandó elfoglaltság

 Az áma meggyengít, az Ódzsasz erőssé tesz

Minden, ami ámát hoz létre, azaz elősegíti a nem kellőképpen megemésztett ételből származó méreganyagok felhalmozódását, fogékonnyá tesz a lázra, a köhögésre és a megfázásra. Voltaképpen ezek a felgyülemlett méreganyagok tökéletes környezetet biztosítanak a kórokozók szaporodása számára.

Ha a rosszul emésztett étel gyenge immunitást teremt, akkor a jó emésztés erőssé teszi az immunrendszerünket. Az ájurvéda szerint az Ódzsasz, az a nagyon finom, ám rendkívül fontos vegyület, amely erőnlétünkért és immunitásunkért felelős, a jó emésztés eredményeként jön létre. Minden, ami kiégeti bennünk az Ódzsaszt, mint a stressz vagy az élvezetek habzsolása, meggyengíti az immunrendszerünket és fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben.

 Az elme is képes mérgeket termelni

Az ájurvéda kijelenti, hogy amikor utat adunk a dühnek, az irigységnek, a kritikának és mások állandó megítélésének, illetve hagyjuk, hogy az efféle érzések eluralják az elménket, az felforrósodik és szinte belázasodik. Ez a mentális forróság akkor is elönthet minket, amikor szerelmesek leszünk.

A felizzott elme túlzottan aktív, nincs egyensúlyban és zavaros. Ebben az állapotban általában rossz döntéseket hozunk. Nem megfelelő ételeket választunk, nem annyit eszünk, amennyit kellene, és rossz időpontban eszünk. Mindez károsan hat az emésztő tüzünkre – nem emésztjük meg az ételt megfelelően, a végeredmény pedig az áma lesz.

 Az áma és a dósák mérgező keveréke

A váta dósa az a tényező a szervezetünkben, amely a mozgásért felel. A pitta dósa az átalakítást és az emésztést irányítja. A kapha az erőt és a struktúrát kölcsönzi a test számára. A váta, a pitta és a kapha úgynevezett aldósái a test különböző részeiben találhatók.

A váta egyik aldósája, a szamána váta a belekben található, és ez irányítja a felszívódást és az anyagcserét. Amikor a korábbiakban leírt módon kibillenünk az egyensúlyunkból, a szamána váta az ámát és a pácsaka pittát (az emésztő tüzet vezérlő pitta aldósát) kinyomja a gyomorból, és beleszorítja őket a szöveteinkbe.

Ennek egyik következménye, hogy meggyengül az emésztő erőnk a gyomorban és elveszítjük az étvágyunkat.

Amikor a pácsaka pittával keveredett mérgező áma a gyomorból a testszövetekbe szorul, az áma ragacsossága felborítja ezeknek a szöveteknek a normális működését. Mivel az áma eldugítja a szöveteket, azokhoz sem a táplálék nem jut el megfelelően, sem a salakanyagok nem távoznak el a kellő mértékben.

Az ámával keveredett pácsaka pitta hevítő hatására a szövetek túlmelegednek, és lázas tüneteket hoznak létre.

Mindkét hatás fájdalomérzetet és gyulladást kelt a szövetekben, ennek nyomán fáradságot és kimerültséget érzünk.

 A belső láz különböző fajtáiv

 A lázat a váta, pitta és kapha vagy e dósák kombinációinak különböző egyensúlytalanságai okozhatják. Az ájurvéda egy olyan belső lázat is ismer, amelynek során testünk hőmérséklete nem emelkedik meg, mégis rossz a közérzetünk, fájnak az izmaink és a fejünk. Az ilyen helyi lázakat gyulladásos állapotoknak tekinthetjük, amelyek a test egyes részein vannak jelen.

 Kapha láz

A kapha által okozott láz a gyomorban kezdődik, amikor az ámával keveredett kapha szétterjed a test többi szövetébe.

Első szakasz: Ha túl sok kapha növelő ételt (fagyalaltot, süteményeket) eszünk, a gyomorban felhalmozódik a kapha dósa. Ez a kaphához köthető emésztési problémák első szakasza. Ebben a szakaszban még csírájában el el tudjuk fojtani a betegség kitörését. Kortyolgassunk felforralt vizet, rágcsáljunk emésztést támogató fűszereket (gyömbérgyökeret, édesköményt) és tegyünk egy nagy sétát! Ezzel segítjük az emésztésünket a kapha növelő ételek feldolgozásában, és el tudjuk kerülni a további problémákat.

 Második szakasz: Ha azonban a díványon ücsörgünk, tévét nézünk és cukros üdítőt iszogatva kekszet majszolunk, akkor minden bizonnyal beáll a kapha zavar második fázisa. A kapha hatására az emésztési folyamat zavart szenved. Ennek következtében a nem teljesen megemésztett étel felhalmozódik az emésztőrendszerben, amely aztán a mérgező áma felgyülemléséhez vezet.

Harmadik szakasz: A harmadik fázisban a felhalmozódó áma, amely elvegyült a túlzott kaphával, beleszorul a raszának nevezett szövetbe (dhátuba), mely a szervezetünket alkotó hét szövet közül az első. Ezen a ponton megjelenhetnek a lázas tünetek.

Mivel a kapha is szerepet játszik a folyamatban, a rossz közérzettel együtt jár a túlzott birtoklásvágy és kötődés érzése is. A bőrünk is sápadttá válhat.

Ez a fajta kapha zavar gyakran végződik megfázással, köhögéssel, orrdugulással, olyan tüneteket okozva, mint a folyós orr, a hidegrázás, az étvágytalanság, illetve a fokozott nyálelválasztás. Magas lázat azonban általában nem okoz.

 

A pitta láz

A pitta láz a vékonybélből, a pitta székhelyéről indul. Meglehet, hogy túl sok csípős ételt ettünk. Esetleg heves vitába keveredtünk valakivel. Netán egy forró égövi országból jöttünk vissza, és ott hevültünk túl. Minden esetben az emésztésünk zavarokat szenved. Ezzel egy időben a pitta elkezd felgyülemleni, különösen azokban a testrészekben, amelyek természetüktől fogva forrók, mint a máj, illetve a vékonybél.

Szinte minden betegségfolyamat az emésztési zavarokkal és az áma létrejöttével kezdődik. A pitta láz esetében az áma felhalmozódását a pitta felszaporodása kíséri. Ez a túlzott pitta fog végül elkeveredni az ámával. A vékonybélből a pitta és az áma mérgező vegyüléke a testszövetekbe szorul.

A pitta láz tünetei közé tartozhat a bőr vagy a szem kivörösödése. Dühösnek, ingerültnek érezhetjük magunkat ezzel egy időben. Valószínűleg izzadni fogunk és a lázunk is magas lesz. A fejfájással együtt járhat hányinger, hányás, hasmenés és sötét sárga színű vizelet.

Váta láz

A váta dósát megnövelheti szervezetünkben a félelem, a szorongás, a túl sok változás az életben, a nagy mennyiségű hideg és száraz étel, valamint a hűvös, szeles idő. A váta túlzott mértékű felhalmozódása, valamint az emésztési problémák együttesen váta lázat okozhatnak. A váta láz a vastagbélben kezdődik. Félelmet és haragot érezhetünk a láz tünetei mellett. A tünetek közé tartozhat az arcszín sötétebbé válása, a gyakori ásítás, a libabőrözés, a reszketés, a székrekedés, az izommerevség, a végtagok és az ízületek fájdalma, valamint a fülzúgás.

 

Megelőzés és gyógyítás

Ha megfázunk, influenzásak leszünk vagy belázasodunk, az első szabály, hogy sokat pihenjünk és jól bugyoláljuk be magunkat egy takaróba!

 Böjtölés

E problémák elsődleges gyógymódja a böjt. Ekkor az étvágyunk általában kicsi, s ez intő jele annak, hogy a testünk most szeretne pihenni, és nem az étel megemésztésére fordítani az energiáit. Amikor az emésztő tűz gyenge, még egy kicsivel több is annál a mennyiségnél, amennyivel a gyomrunk meg tud birkózni, gyorsan ámát hoz létre. Ilyenkor pedig erre van a legkevésbé szükségünk.

A böjt esélyt ad a testünknek arra, hogy megszabaduljon az ámától és a szövetekben túlszaporodott dósáktól. Az ájurvédikus böjt azt jelenti, hogy minden étkezés során könnyen emészthető leveseket fogyasztunk. Kevés gyümölcs is jó, ám kerüljük a nehéz gyümölcsöket, mint a banán vagy az avokádó. Tartózkodjunk a savanykás gyümölcsöktől is, ám a citrom vagy a lime leve jót tesz. A megpárolt gyümölcsök, különösen a párolt alma, könnyebben emészthetők, mint a nyers gyümölcsök.

 

Teázni vagy nem teázni

Megfázás, influenza vagy láz esetén a kaphák keveset egyenek és igyanak. A váták és a pitták azonban kiszáradhatnak ilyenkor. Legjobb ilyenkor egy olyan gyógytea, amelybe egyenlő arányban teszünk gyömbért, bazsalikomot, citromfüvet és édesgyökeret. Forrázzuk le a gyógyfüveket, és hagyjuk őket ázni tíz percig. A gyömbér és az édeskömény elégeti az ámát és támogatja az emésztő tüzet. A citromfű megelőzi a lázat és elősegíti az izzadást. A bazsalikom kitisztítja az eldugult légutakat és csökkenti a lázat.

 Ne fürödjünk, amikor lázasak vagyunk

Az ilyen problémák esetén nem jó kádban fürödni. Ha lázasak vagyunk, langyos vízbe mártott szivaccsal dörgöljük végig magunkat, ez leviszi a lázat, de a kádban fürdést hagyjuk addig, amíg jobban nem leszünk. Amikor a betegség nehezén már túl vagyunk, egy zuhanyozás már rendjén van.

 Mit együnk, ha ágyban fekvő betegek vagyunk?

Ha olyan betegek vagyunk, hogy ágyban kell feküdnünk, kerüljük a húsételeket, mivel az emésztő erőnk túl kicsi ahhoz, hogy megbirkózzon velük. Ugyanezen ok miatt, amikor betegek vagyunk, kerüljük az olajmasszázst és az olajjal való gargalizálást. Amikor már jobban érezzük magunkat, és az étvágyunk megjavul, kortyolgathatunk meleg rizslevet: ez teljesen szétfőzött rizs leszűrt leve. A rizslé nagyon tápláló, ám nem terheli meg az emésztő tüzünket.

Ahogyan az étvágyunk egyre erősebbé válik, kezdjünk leveseket enni, és fokozatosan térjünk vissza a normális étrendhez. Innentől kezdve a táplálkozásunk azt a dósát nyugtassa, amely még mindig nincs egyensúlyban.

 Ágyban pihenés a váták számára: A vátáknak rendkívül fontos a pihenés és a meleg, ha belázasodnak. Tegyünk magunkra több takarót is, és tartsuk a szobánkat melegen. A váták még több réteg alatt is képesek fázni és vacogni.

 Ágyban pihenés a pitták számára: A pitta láz esetén segíthet a szoba besötétítése, mivel az erős fény zavaró lehet. A meleg szoba jó, ám a pitták hajlamosak arra, hogy ledobják magukról a takarót, és többet szenvedjenek a láz tüneteitől, mint azok, akikben a másik két dósa keltett lázat. Emiatt inkább csak könnyebb takarót tegyünk magunkra. Ha a lázunk nagyon magas, sokat segíthet, ha rózsavízbe mártogatott szivaccsal dörzsöljük végig magunkat. Ha nem vagyunk érzékenyek a kámforra, akkor tegyünk a homlokunkra hűs-vizes kámforos borogatást.

Ágyban pihenés a kaphák számára: A kapha láz esetén nyugalom és meleg ajánlott. Keveset együnk és kerüljük a csípős fűszereket. A kaphára a legjobb gyógytea az, amely egyenlő arányban tartalmaz édeskömény, római kömény és koriander magokat. Forrázzuk le a gyógynövényeket, majd tíz perc állás után forrón kortyolgassuk el a teát.

 A megfázás és az influenza első jelei

A megfázás és az influenza első jelei a gyenge étvágy és a hőemelkedés. Nem csupán az étel, de az élet többi dolga is elveszíti vonzerejét. Fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat. Az étel pedig még az ízét is elveszti.

 • Amikor a bőr színe sötétebbé válik, továbbá a gyakori ásítás és libabőrözés a váták gyakori tünetei.
 • Szédülés, hőhullámok, esetleges égő érzés, bőrpír a pittáknál jelentkezik gyakorta.
 • Sápadtság, hidegrázás, folyós orr és az étvágy elvesztése gyakran jelentkezik azok körében, akiknek az uralkodó dósája a kapha.
 • Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű ételeket fogyasszunk, és tegyünk meg mindent a jó emésztés érdekében.
 • Az egyes étkezések során ne együnk túlságosan sokat. De dugig jóllakjunk, hanem megelégeljünk.
 • Csak akkor együnk, amikor valóban éhesnek érezzük magunkat.

 Hogyan előzzük meg a megfázást és az influenzát?

Ezek az egyszerű szabályok segítenek abban, hogy elejét vegyük az áma felhalmozódásának, és a dósák egyensúlyvesztésének.

A rendszeres napirend és egy amennyire lehet stresszmentes élet segít megőrizni az immunrendszer csúcsformáját. A stresszes tevékenységek, és mindaz, amit sietve és kapkodva csinálunk, a legrosszabb, amit tehetünk, mert kiégeti az ódzsaszt, és aláássa az immunrendszerünket.

 A jó egészség kulcsa – az Ódzsasz megerősítése

 Annak érdekében, hogy sok ódzsaszt termeljünk, és folyamatosan erőssé tegyük az immunrendszerünket, az alábbiakat tehetjük:

 • Fogyasszunk könnyen emészthető, amennyire lehet, vegyszermentes vagy bioélelmiszereket.
 • Ebben legyen sok friss zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonák, hüvelyesek és könnyű tejtermékek.
 • Főzéshez használjunk immunerősítő fűszereket, mint az édeskömény, római kömény, feketebors, kurkuma, koriander, fahéj és gyömbér.
 • Együnk immunerősítő ételeket, mint az alma, a leves gyümölcsök, gránátalmalé, leveles zöldségek, ghí és biotej (felforralva).
 • Ételeinket főzzük meg, de ne főzzük őket agyon.
 • Minden ételhez adjunk egy kevéske ghít.
 • Fordítsunk figyelmet a jó emésztésre.
 • Természetünknek és az évszaknak megfelelően étkezzünk.

 Gyógynövény készítmények a megfázás és az influenza megelőzésére

 Az alábbi Maharishi Ájurvéda készítmények segítik az emésztésünket a betegség során, emellett elejét veszik az áma felhalmozódásának, és segítenek megszabadulni a felhalmozódott ámától.

 Cold Season Defense (MA 1404)

Az áma az emésztetlen ételből keletkezett méreganyag, amely felhalmozódik a testünkben és meggyengíti immunrendszerünk védővonalait. Az áma ezért termékeny táptalaj a kórokozók számára. A Cold Season Defense kiváló segítség a téli időszakban, és egy olyan speciális gyógynövénykeveréket tartalmaz, amely eltávolítja a szervezetünkbe mélyen befészkelődött ámát.

 Prana Syrup (MA 357)

Ez a kiegyensúlyozott hatású ájurvédikus készítmény segít a torok és a mellkas tisztátalanságainak felszámolásában. Támogatja továbbá a nyák felhalmozódását, és nyugtató hatással van a mellkasi tájékra.

 Váta, Pitta és Kapha Churna fűszerkeverékek

Ezek a csúrnák (fűszerőrlemények) egy speciális fűszerkeveréket tartalmaznak, amelyek segítenek az egyes dósák kiegyensúlyozásában. Ha mindhárom ott van a konyhaszekrényünkben, akkor az év minden szakában használhatjuk őket arra, hogy egyensúlyt teremtsünk a testünkben.

 Digest plus (MA 154)

A digest plus erősíti az Agnit, azaz az emésztő tüzet, javítja az étvágyat, és támogatja az emésztést. Egyensúlyba hozza a gyomorsav termelést, megelőzi a gázképződést, továbbá támogatja a májat és a hasnyálmirigyet. A testszövetekből eltávolítja az ámát, és különösen jó hatású a nehéz étkezések után.

 Trikatu (MA 99)

Ez a készítmény erősebb emésztésserkentő, mint a Digest plus, és nagyon jól jöhet a nagy, kiadós étkezések előtt vagy után. Négy erőteljesen csípős fűszernövényt tartalmaz: gyömbért, feketeborson, indiai hosszúborsot és szegfűszeget. A trikatu az ájurvéda egyik legnépszerűbb emésztésserkentője.

 Triphala Tri-Clean, MA 505

Ha nem kívánjuk az ételt, akkor az leggyakrabban annak az eredménye, ha a korábbi étkezések során elfogyasztott táplálékot nem tudtuk rendesen megemészteni. Jelezheti ez még az áma felhalmozódását, vagyis azt, hogy a csak részben megemésztett táplálék felhalmozódott a szervezetben. A triphala három gyümölcsből áll, amelyek szinergisztikusan együttműködve erősítik és méregtelenítik az egész emésztőrendszert. A káposztarózsa a többi összetevő hatását támogatja és erősíti. A Triphala nem csupán a méregtelenít, hanem támogatja a tápanyagok hatékony beépülését, valamint megőrzi a jó egészséget és energiaszintet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek