Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Érvek a nyelv tisztításának fontossága mellett

Ájurvédikus tanácsok

(Val Brown, www.mapi.com)

A nyelv-kaparás, vagy „Jihwa Prakshalana” régóta fontos része az ájurvédikus napi rutinról szóló ajánlásoknak. Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy reggelre azt észlelte, nyelvét egy bizonyos bevonat, filmréteg borítja (amelynek színe világos, fehér, sárgás, de akár zöldes is lehet).

 Ennek a jelenségnek az oka a szervezetben felhalmozódott Ama (a hiányos vagy nem megfelelő emésztés terméke). Az Ama gyengíti az immunrendszert és az emésztést. Egy egyszerű és mégis fontos módszer, hogy eltávolítsuk nyelvünkről ezt a mérgező bevonatot, nem más, mint a nyelvkaparás technikája. Így megakadályozhatjuk azt, hogy a nyelv felszínén kicsapódott salakanyagokat újra visszanyeljük a szervezetbe.

 Melyek azok a területek, ahol a nyelvtisztítás különösen áldásos?

 1. Jó reggeli leheletet eredményez

 Az Ama nyelvről való eltávolítása megszünteti a reggeli rossz leheletet. Éjjel, miközben alszunk, az emésztőrendszer aktív, nem áll le az emésztés. Ha túl sokat eszünk vacsorára, vagy az emésztés gyenge, akkor a nyelven bevonat képzők a felhalmozódott Amából. A nyelv valójában egy markert szolgáltat arra, hogy képet kapjunk az emésztés minőségéről és az étkezési szokásainkról.

 Észlelni fogja, hogy amikor az emésztés erős és kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor ébredéskor egy egészséges kinézetű, vörös színű nyelvet tapasztal, melyen csak nagyon kevés Ama van. A nyelvkaparás legyen az első dolog reggel, hogy a szájban friss és tiszta érzést tapasztaljon! Próbálja ki kezdetben csak egy hónapig és soha nem fogja abbahagyni!

 2. Hozzájárul a könnyű emésztéshez

 Az emésztés abban a pillanatban megkezdődik, amikor étel kerül a szánkba. A test és az elme együttese ad utasításokat a testnek arról, hogy mit eszünk és azt hogyan kell lebontani. Azonban, ha az ízlelőbimbóink blokkolva vannak, ezáltal az élelmiszerek szinte felismerhetetlenek a nyelv receptorai számára, akkor a helyes üzeneteket sem lesznek képesek közvetíteni az agyba. Ez egy ördögi kört eredményez, melynek következménye a rossz emésztés. Ha az étel, amit elfogyasztunk, nincsen megfelelően megemésztve, akkor Ama képződik. Ez az anyag nem csak a szájban, de testünk bármely területén felhalmozódik, eltömíti, elzárja a létfontosságú csatornákat, gátolja az információk átadását a test különböző funkciói között, ami akár székrekedéshez is vezethet. Az ízlelés elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.

 A nyelvkaparás tisztítja az ízlelőbimbókat a nyelven, lehetővé teszi, hogy hatékonyan dolgozzanak az ízlelő receptorok és helyes üzenetet küldjenek az agynak, erősítsék az emésztési folyamatot.

 3. Erősíti az immunrendszert

 A felhalmozódott Ama gyengíti az immunrendszert és a nyelv biztosítja az első védelmi bástyát ebben a folyamatban. Az immunrendszer gyengülésével az Ama felhalmozódik a nyelven. A méreganyagok eltávolítása azonban megakadályozza, hogy azok újra felszívódjanak a szervezetben, és lehetővé tehetjük az immunrendszer hatékonyabb működését.

 4. Hogyan végezzük helyesen a nyelvtisztítást?

 Minden nap ezzel kezdődjön, miután megmosta a fogait! (Ne feledje a fogselymet sem!)

A Maharishi Ájurvéda termékei között megvásárolható a klasszikus ezüst bevonatú Nyelvkaparó, melynek használata egyszerű és hatékony. Akár használhatunk ezüst kanalat is a tisztításhoz. Miért pont ezüst? Mert az ezüst antibakteriális tulajdonságairól ismeretes.

 Lazán nyújtsuk ki nyelvünket, majd húzzuk le a tisztító eszközt. Óvatosan, mégis határozottan kaparjuk le a teljes felületet hátulról előre. Köpjük ki a lepedéket. Ismételjük a folyamatot 5-7 alkalommal, míg nyelvünk felszíne rózsaszínes, tiszta és egyenletes nem lesz. Öblítsük le az eszközt minden használat után forró vízzel!

Ennek a gyengéd és egyszerű eljárásnak a rendszeres elvégzése remek módszer, hogy megerősítsük emésztésünket és immunrendszerünket!

Szájápoláshoz szükséges egyéb Maharishi Ájurvéda termékek:

  Ayurdent fogkrém az egészséges fogakért és ínyért. Természetes, holisztikus készítmény, amely gyógynövényes hatóanyagainak köszönhetően mélyen tisztít, megszabadítja a fogakat és a szájüreget a méreganyagoktól. Támogatja és táplálja a fogakat és az ínyt. Nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot.

Triphala tabletta – enyhe hashajtó, gyengéden és fokozatosan tisztítja a tápcsatornát. Annak ellenére, hogy erős tisztító minőségű, valójában hozzájárul a tápanyagok felszívódásához és a salakanyagok kiürüléséhez. A tabletta elősegíti az „ojas” termelődést, mely az emésztés legjobb minőségű terméke. Ragyogó bőrt eredményez, megfiatalítja a szervezetet és életenergiával tölt fel. Az „ojas” mellett a formulát alkotó gyógynövények arról is gondoskodnak, hogy a tápanyagok zökkenőmentesen felszívódjanak. Ez fontos pl. a probiotikumok esetében, melyeket fogyaszthatunk, de ha a „talaj nem termékeny” (emésztőrendszerünk nem működik optimálisan), akkor nem várhatunk növekedést sem.

Ayur Immun tabletta – Hatékony gyógynövény-formula, mely egyesíti a tisztító gyógynövényeket a tápláló ásványi anyagokkal. A gyógynövények és ásványi anyagok kettőse segít orvosolni a rossz egészségi állapotot, támogatják a természetes immunválaszokat mindenféle mellékhatás nélkül.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód