Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egészséges emésztés a Maharishi Ájurvéda segítségével

Maharishi Ájurvéda tudománya nagyon hasznos tanácsokat ad arra nézve, hogyan javítsuk emésztésünk működését, mely egyik legmeghatározóbb egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. 

Maharishi Ájurvéda tudománya nagyon hasznos tanácsokat ad arra nézve, hogyan javítsuk emésztésünk működését, mely egyik legmeghatározóbb egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. 

Az emésztés tüzének, amit az ájurvédában agninak nevezünk, egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy az elfogyasztott ételt megfelelően megemésszük, és megfelelően tápláljuk az elmét és a testet. Hogy mikor és hogyan eszünk, legalább annyira fontos, mint maga az étel minősége. Nagyon gyakran előfordul, hogy az elégtelen emésztés oka a túl kései étkezés. A késő esti étkezés jelentősen zavarhatja az alvást. Este 22:00 után a szervezet átáll arra, hogy elégesse a nap során felhalmozódó salakanyagokat és beépítse a felszívódott tápanyagokat. Az este tíz óra után fogyasztott étel azonnal méreganyagok felhalmozódását eredményezi a szervezetben, így másnap reggel fáradtan, és energiahiányos állapotban ébredünk. Fontos, hogy az este 8 óra utáni étkezés könnyebb legyen az ebédnél, ez jelentősen hozzájárul az egészséges emésztéshez. 

Az emésztést szabályzó agni déli 12 és délután 2 óra között a legerősebb, amikor a nap az égbolton delel. Az agni közvetlenül kötődik a naphoz, és viszonyuk jellegzetes példája annak, milyen szoros egységben kezeli a Maharishi Ájurvéda az elme és a test működését a környezettel. Az agni a dél időszakban teljes erejével dolgozik, így ez a legjobb alkalom arra, hogy kiadós és élvezetes étkezésben legyen részünk. Ám amint lemegy a nap, ugyanúgy lenyugszik az agni is. 

Az egészséges emésztés fenntartása érdekében az árjuvéda ajánlja a hideg italok kerülését étkezéskor, és általában a jéghideg ételek és italok mellőzését. A jéghideg italok kioltják az emésztőrendszert szabályzó agnit, és ha meleg, főtt étellel együtt fogyasztjuk ezeket, súlyos gyomorpanaszok, puffadás és rossz közérzet jelentkezhet. 

Fontos tehát odafigyelnünk arra, mikor és milyen hőmérsékletű ételt és italt juttatunk szervezetünkbe. Étkezések között fogyasszunk gyümölcslevet, vagy szobahőmérsékletű tejet, italainkhoz ne tegyünk jeget. Étkezés közben is fogyasszunk szobahőmérsékletű folyadékot. Az előbbi szabályok betartása önmagában jelentős javulást kell, hogy hozzon emésztésünk minőségében. Hamar észrevesszük, hogy sokkal jobban érezzük magunkat étkezések közben és után. 

Ha hideg italra van szükségünk – például a pitta egészséges egyensúlyának visszaállításához -, fogyasszuk azt a főétkezések között. Ebben az esetben az enyhén hűs italok a legkedvezőbbek, ilyenek az ájurvéda szerint a rózsaszirmot tartalmazó hűsítő italok, mint például a Pitta tea. 

A Maharishi Ájurvéda kifejezetten javasolja az emésztés javításához az amalakit tartalmazó gyógynövény-készítményeket. Ilyen például a Triphala tabletta.

Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztés