Pitta kiegyensúlyozó napi rutin – Az ájurvéda módszerei alapján

 A rendszeres napi rutin követése minden korosztály számára áldásos. A rutin által számos olyan kellemetlenséget előzhetünk meg, mely nélkül a mai nap jóléte, s a jövő egyensúlya sem lehetséges. Az ájurvédikus bölcsesség szerint saját döntéseink eredménye, ha nem vagyunk képesek megőrizni egészségünket. Mai állapotunk múltbéli döntéseink eredménye, s a holnap záloga is. A napi rutin továbbá keretet nyújt mindennapi tevékenységeinkhez, s bármit teszünk ahhoz erőt ad.

 Néhány fontos szempontot figyelemmel kísérve reggel a következőket érdemes  követni:


Keljünk korán, lehetőleg napfelkeltekor!

Ürítsük ki a beleket, s a hólyagot!

Tisztítsuk meg fogainkat, alkalmazzunk nyelvkaparót!

 Első reggeli italaink legyenek a következők:

Keverjük össze lime levét egy pohár langyos vízzel vagy fogyasszunk Pitta teát!

Alkalmazzunk Pitta masszázsolajat, majd vegyünk fürdőt, illetőleg zuhanyozzunk! (Kövessük az ájurvédikus önmasszázs alaptételeit!)

A reggeli előkészületeket kövesse az ún. csendes idő. Végezzünk nyújtó vagy jóga gyakorlatokat 10-15 percben, majd végezzünk meditációs gyakorlatot!

 Fogyasszunk kiadós reggelit, mely alkalmas az éhségünk csillapítására. Fogyasszunk Pitta nyugtató ételeket.

 Ezután kezdjünk neki a munkának vagy a tanulásnak.

 Az ebéd is rendkívül fontos. Délidőben tegyük félre a találkozókat, s ehhez mindenképp ragaszkodjunk. Ebédünket teljes figyelemmel, olvasás, munka nélkül, ne vezetés vagy telefonálás közben fogyasszuk el!


A Pitta dósát egyensúlyozó ételek fogyasztásán kívül érdemes Pitta teát, és Pitta csurna fűszerkeveréket fogyasztani. Az ebéd elfogyasztása után 5-10 percig üljünk nyugalomban. Majd tegyünk tíz perces sétát, hogy segítsük emésztésünket. Szedjünk Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat (Herbal Aci-Balance, MA 575) készítményből egy-két tablettát a főétkezések elfogyasztása után!

Munka és tanulás után nagyszerű alkalom nyílhat testgyakorlásra. A munka után végzett testmozgás hatékony átmenetet jelent a családi életbe való bekapcsolódásba. Ilyenkor engedhetjük el harcias energiánkat, mely az élet intenzív hajszolásához szükséges.

Ne feledjük az esti csendes időt, meditációt sem!

A vacsora elfogyasztásának ideális időpontja este 6.30 és 7.00 óra között van. Ételeinket fogyasszuk szeretteinkkel, barátainkkal, hogy támogassuk társadalmi jólétünket is!

Az esti órákban kerüljük a mentális stimulációt (8.00-át követően). Nyugtassuk meg elménket, mielőtt lefekszünk aludni! Lazítsunk egy jó könyvvel, kellemes zenével! Töltsük az időnket szeretteinkkel, barátainkkal!

 22.00 óráig igyekezzünk lefeküdni, elaludni. Hálószobánkban alakítsunk ki zavarmentes környezetet, ne használjunk ott számítógépet, telefont, táblagépet, ne vigyünk oda magunkkal könyveket!

 

4 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása

4 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017