A premenstruális szindrómáról – Ájurvédikus szemléletben

 Ön is egyike annak a több millió nőnek világszerte, akik rendszeresen egészségügyi panaszokkal küzdenek a menstruációt megelőző időszakban?

 Ezek a tünetek lehetnek a fáradtság, ingerlékenység, vízvisszatartás miatti súlygyarapodás, hasi puffadás, emlő fájdalom és duzzanat, fejfájás, migrén. Bizonyos ételek és alkohol iránti sóvárgás. Alhasi fájdalmakkal járó ovuláció, görcsök a menstruáció első napján, melyet depresszió, hangulatingadozások is nehezíthetnek.

 A premenstruációs szindróma kapcsán asztma, arcüreggyulladás, szénanátha, a szaglás elvesztése, émelygés, szédülés is jelentkezhet súlyosabb esetekben. Gyakori abban az időszakban a hólyaghurut vagy húgycsőgyulladás, mely fokozott vizeletürítéssel, s kellemetlen égő érzéssel jár.

 Honnan tudjuk, hogy premenstruációs szindrómában szenvedünk?

 Ha a fenti tünetek Önnél is jelentkeztek az utóbbi három hónapban, illetve jelentkezésük a peteérést követő tizennégy napban figyelhető meg (ettől az időponttól számítva 14 napra zárul menstruációval a női ciklus).

 A (PMS) premenstruációs szindróma ájurvédikus megközelítése:

 Amennyiben a diéta és az életmód kiegyensúlyozatlan, ez az idegrendszer zavarához vezethet. A felhalmozódott mentális stressz a természetes ellenálló képességet is gyengítheti és megzavarhatja a természetes biológiai ritmusunkat.

 A felhalmozódó méreganyagok az emésztőrendszer harmonikus működését és a szövetekben lévő vérkeringést is gátolják. A tünetek fajtáit az a dósa határozza meg, mely a leginkább egyensúlyát vesztette a szervezetben. Váta egyensúlytalanság leginkább szorongást, álmatlanságot, fejfájást, a női ciklus különféle zavarait okozza. Pitta egyensúlytalanság tünetei a düh, ingerlékenység, a túlzott hőérzet, levertség, letargia.

 Mit tehetünk?

 Válasszuk ki, hogy milyen típusú egyensúlytalanság van jelen a szervezetünkben. Segítsük helyreállítani a menstruációs ciklus egyensúlyát.

 1. A Vata dósa egyensúlytalansága elsősorban szorongást, álmatlanságot, fejfájást a menstruáció kimaradását okozza. A Vata dósát egyensúlyozandó szedjünk a Női egészségvédelem (Gyneco Support – MA 690) készítményből 2 tablettát, és egy Idegerősítő tablettát (MA 1674) is 30 perccel a reggeli és a vacsora elfogyasztása előtt. Vegyünk magunkhoz Herbal Digest Plus (MA 927) készítményből 1-2 tablettányit 15-30 perccel a főétkezések után, naponta három alkalommal. Amennyiben székrekedéstől szenvedünk, 2-4 Triphala (MA 505) tablettát érdemes fogyasztani a kis meleg vízzel, mielőtt lefeküdnénk.

 2. Pitta dósa egyensúlytalanság esetén düh, ingerlékenység, rossz arcszín, fájdalmas menstruáció jelentkezik. A Pitta dósa harmonizálása érdekében szedjünk a Női egészségvédelem (Gyneco Support – MA 690) készítményből 2 tablettát, és érzelmi egyensúlyunk érdekében egy tablettányit az Idegerősítő tablettából (MA 1674) kevés langyos vízzel a reggeli és az esti étkezés előtt. Az étkezések után az Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575) fogyasztása javasolt, érdemes 1-2 tablettát fogyasztani belőle.

 3. Abban az esetben, ha Kapha egyensúlytalanságról van szó, súlygyarapodás, folyadék-visszatartás, emlő érzékenység vagy fájdalom, haspuffadás, zsíros bőr, merev ízületek jelentkezhetnek. Fogyasszunk Kapha dósát enyhítő táplálékokat, egy tablettát a Triphala (MA 505)  formulából a főétkezések előtt. Székrekedés esetén további 2-4 Triphala (MA 505) tablettát vegyünk magunkhoz kevés meleg vízzel az esti lefekvés előtt.

 

Kívánjuk Önnek boldogságot és harmóniát!

6 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

   Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

  A Triphala tabletta az ájurvédában a legalapvetőbb ájurvédikus keverék. Összetevői harmonizálják, regenerálják mind a három természeti alap princípiumot, azaz a Vata, Pitta és Kapha dósákat. Összetevők: 96 % növényi tartalom; Terminalia chebula, Emblica officinalis, Terminalia belerica szárított porított gyümölcse, Rosa centrifola porított virágzata; Alkalmazás: Vegyünk be 1-2 tablettát az esti órákban, meleg vízzel. A napi 2 tabletta összesen 1920 mg napi növényi összetevő bevitelét jelenti. Mivel a Maharishi Ájurvéda Triphala enyhe hatású, hosszabb ideig szedhető, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén.

  A Triphala tabletta javasolt fogyasztása:
  Napi 1-2 tabletta étkezés után 10 perccel langyos vízzel elfogyasztva. Amennyiben székletlazító hatását szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben lefekvéskor fogyasszuk 1-2 tablettával, szintén langyos vízzel elfogyasztva.

  250 tabletta

  13 500 Ft 41,54 EUR
  36,37 GBP
 • Herbal Digest / Digest (MA 927) 30 g

  Herbal Digest / Digest (MA 927) 30 g

  A megfelelő emésztés és anyagcsere eredményeként a megevett táplálék egészséges testszövetekké alakul. A tizenhárom ájurvédikus gyógynövényt tartalmazó Herbal Digest segíti a megfelelő beépülést és kiválasztást, így étkezés után nem érezzük magunkat nehéznek és tompának. 1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta

  Cikk:

  http://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/ajurvedikus-etkezesi-tanacsok-nyarra/

  5 553 Ft 17,09 EUR
  14,96 GBP
 • Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575), 50 g

  Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575), 50 g

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 50 tabletta

  5 553 Ft 17,09 EUR
  14,96 GBP

6 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017