Egészséges ételek az élet szolgálatában: Ájurvéda és a prána

Olvastam egy cikket egy emberről, aki kizárólag étrend kiegészítőkön élt egy hétig. Mivel az ilyen „turmix alapok” és egyéb hasonló készítmények csomagolása szerint ezek tele vannak vitaminokkal és segítségükkel az egészséges étkezés minden előnyét élvezni lehet, az említett férfi azt akarta megvizsgálni, hogy akár le cserélheti-e a fentiekre a rendes ételeket.

 Az eredmény megdöbbentő volt. Gyengének érezte magát már az első nap után. A hét végére már nagyon szerencsétlen helyzetbe került, szédülékeny volt, gyengének érezte magát és fejfájásról panaszkodott. Az addig „jó” koleszterin szintje is 15%-ot esett vissza. Orvosa elmagyarázta neki, hogy a tüneteket a csökkenő foszfát szint és a kimerült glikogén raktárak okozták. Az ájurvédikus hagyomány szerint ez a fent említett férfi kísérlete során gyakorlatilag semmit sem tett annak érdekében az eltelt egy hét alatt annak érdekében, hogy testében visszaállítsa a „pránát”. Az egész heti étrendje „halott” volt, teljesen semleges minőségű, amiből teljesen hiányzott az életerő.

Az ájurvéda szerint a „prána” elve leírja, hogy az energia felelős azért, hogy az életet fenntartsa a szervezetben. A „prána” az ún. életenergia, amely jelen van a friss zöldségekben és gyümölcsökben is, valamint a tiszta levegőben, amit belélegzünk. Ennek okán étkezésünkben az élettel teli, friss alapanyagokat kell előnyben részesítenünk, hogy szervezetünk egészségesen, harmonikusan működjön.

Bármit is veszünk magunkhoz, az az öt érzékünk révén a fiziológiánkba jut. Az ájurvéda kiemelten hangsúlyozza azt, hogy friss élelmiszereket fogyasszunk. A tiszta vizet és tiszta levegőt pedig ugyanolyan létfontosságúnak tartja, mint a megfelelő táplálkozást.

Ideális esetben az étel, amit eszünk teljesen szerves minőségű, lehetőleg azon a napon kell elfogyasztani, amikor elkészült. A feldolgozott élelmiszerek, a túlzott mennyiségű finomított lisztet, cukrot tartalmazó, valamint a mirelit és konzerv ételek (amelyek az elkészülést követően hosszú időt „várakoznak” arra, hogy elfogyasszák) alapvetően kevesebb olyan minőséget hordoznak, amely táplálja a testet. Ezáltal ezeket az ételeket megemészteni is nehezebb.

Több friss zöldség és gyümölcs beépítése a diétánkba azonnali energia fellendülést eredményez. Fontos az is, hogy a zöldségek frissességére már a vásárlás alkalmával is figyeljünk oda. Hiszen a vásárlás előtt leszedett, esetleg előre aprított zöldségek az idő múlásával alapvető vitalitásukból fokozatosan veszítenek. Ennek okán asztalunkra kerülve már lehet, hogy csak egy gyenge minőségű zöldséghez, gyümölcshöz jutunk.

A bio élelmiszerek gazdagok „pránában”, míg növényvédő szerekkel és műtrágyával kezelt társaik ebben kevésbé bővelkednek. A szervezetnek ezen túl nagyon keményen kell dolgoznia, hogy a bekerült táplálékot megtisztítsa a vegyszerektől.  Ez magyarázza azt például, amikor jelentős fáradtságot érzünk egy-egy étkezés után. Ennek ellenére a szervezet mindent megtesz a tisztítás érdekében, mégis jelentős mennyiségű méreganyag halmozódhat fel testünkben.


A helyben termesztett termények gazdagabbak „pránában”, mint akár több ezer kilométerről származó társaik. A magyarázat egyszerű, ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket nem kell szállítani, tárolni, így plusz energiát sem veszítenek a „kiesett” idő alatt. Keresse tehát a helyi, otthonához legközelebbi piacokon árusító mezőgazdasági termelők áruit! Nyilvánvalóan sok területen az éghajlat függvénye az, hogy milyen fajta zöldségeket, gyümölcsöket lehet beszerezni, de törekednünk kell mindig az adott idényre jellemző termények beszerzésére, hiszen ezek mindig az optimális mennyiségű tápanyaggal látnak el minket. A legideálisabb persze az lenne, ha saját zöldségeskertünkből származnának a konyhában felhasznált alapanyagok.

 Ne feledjék, hogy az egész életünket öt érzékünk révén „fogyasztjuk”: az érintés, az íz, a látvány, a hang és az illat eszközeivel. A jó egészség attól függ, hogy képesek vagyunk-e az élet minden területét megfelelő mértékben megragadni; befogadni, ami tápláló és elutasítani, ami számunkra nem kedvező. A rossz döntések, a környezeti tényezők, amelyek rajtunk kívül állnak, könnyen olyan szennyeződéseket, egyensúlytalanságokat és „amát” (salakanyagokat) hoznak létre, amelyek krónikus betegségek kialakulásához vezetnek.


Az ájurvéda ajándéka az a bölcsesség, melynek révén harmóniában élhetünk a természettel. Az ájurvéda gyógymódokat kínál és rendszeres szezonális rutinokat épít ki, hogy segítsen helyreállítani a vitális egyensúlyt, ha már az elveszett modern korunk világában.

Nem található termék a megadott feltételekkel.

A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017