Tippek és tanácsok az őszi-téli évszakra

Az Ájurvéda elveit követő életmódban a testtípus, az étrend és általában véve a „mi van bennünk” mellett ugyanolyan fontos a „mi van kívül”, a környezetben uralkodó viszonyok, főként az évszak és az időjárás figyelembe vétele, a ritucsarja.
Az Ájurvéda felfogása szerint az évszakos változások is tükrözik és befolyásolják – mind bennünk, mind a környezetünkben – a három dósát, a Vátát, Pittát és Kaphát, azt a három alapelvet, melyek testünk és elménk minden funkcióját irányítva meghatározzák egészségi állapotunkat. Mindegyik évszakot a dósák egyikének megnövekedése jellemzi, így a dósák szempontjából különbözõ évszakokat határozhatunk meg, aszerint, hogy mely dósa hatása domináns a környezetben. Magyarországon három ilyen évszakot különböztethetünk meg (ezek természetesen tájegységenként változhatnak, az alábbi felsorolás az általános jellemzõket veszi figyelembe): A Kapha évszak körülbelül márciustól júniusig tart, jellemzõje a tavasz kellemes hûvössége és a nedvesség, a sok csapadék. A Pitta évszak a forró nyári idõszak, úgy a csapadékos július, mint a szárazabb augusztus és a kora õsz, egészen október közepéig. A Váta évszak a hûvös, szeles idõjárás beköszöntével veszi kezdetét, és a száraz, csípõs téli hidegben csúcsosodik ki; körülbelül novembertõl februárig tart.

 

Az egymásra következõ évszakok új, megváltozott körülményeket, megváltozott törvényeket hoznak a világba, melyek nem csupán öltözékünk megváltoztatását kívánják meg tõlünk, hanem számos életmódbeli változtatást, melyeket „civilizált” életmódunk gyakorta elfeledtet velünk. Az alábbiakban az õszi-téli – Váta – évszakra adunk néhány útmutatót.

 

Az õszi száraz, hideg, szeles idõjárás beálltával a Váta megnövekszik mind a környezetben, mind a testben és az elmében, s hûs változást jelent a nyári Pitta idõszak forrósága után. A Váta dósa változékony, száraz, érdes, hideg, és finom, ezért ilyenkor gyakran tapasztaljuk a Váta egyensúlytalanságának néhány jellemzõ tünetét: hideg a kezünk és a lábunk, kiszárad, megrepedezik a bõrünk, berekedünk, köhögünk vagy az éppen esedékes influenza járványt nyögjük, s olyan problémáink is újult erõvel jöhetnek elõ, mint a székrekedés vagy az álmatlanság. A Váta évszakban ezért a szervezet mûködésének egyensúlyba hozása leginkább a Váta egyensúlyának megteremtését jelenti, nem csupán a Váta típusúak (bár õk azok, akiknek ebben az idõszakban fokozottan kell ügyelniük egészségükre), hanem minden testtípus számára.

 

Pihenés, rendszeresség és meleg

 

Télen a természet is pihen, kövessük mi is a példáját! Jó idõszak ez a visszavonulásra, a csendes szemlélõdésre, elmélkedésre. Mert ahhoz, hogy elõre jussunk, elengedhetetlen a pihenés; mert amikor az egyik lábunk elõre lép, a másik a földön nyugszik. A mozgásért és fejlõdésért felelõs elv, a Váta is csak akkor tudja megfelelõen biztosítani az elõrehaladást, ha elegendõ pihenéssel segítjük egyensúlyát. Ehhez az Ájurvéda a természetes alvást, a Transzcendentális Meditáció nyújtotta stresszoldó pihenést, valamint a Gandharva zene hallgatásának kellemesen harmonizáló hatását tartja a leghatékonyabbnak. Idegrendszerünk nyugalmát szintén segíti, ha TV nézés helyett inkább olvasunk vagy zenét hallgatunk. Kerüljük vagy a lehetõségek szerint mérsékeljük az olyan megterhelõ tevékenységeket, amelyek túlságosan kibillentik a Váta egyensúlyát: ilyenek a túl sok utazás, a rendszertelen napirend, a megfeszített munka. Az éjszakázás és az elégtelen alvás a Váta egyensúlyának leghatékonyabb felforgatója. Térjünk korán nyugovóra, este tíz óra elõtt, még a Kapha dósa uralta csendes, nyugodt idõszakban. A szeszélyes, változékony Vátát kitûnõen egyensúlyozza, ha ügyelünk arra, hogy rendszeresség legyen az életünkben. Kövessünk rendszeres napirendet, olyat, amelyik nem merevséget, de tartást és stabilitást visz az életünkbe. Fokozottan figyeljünk a rendszeres étkezésre: ne hagyjunk ki étkezéseket és lehetõleg együnk mindig ugyanabban az idõben. A testünket érõ hideg, száraz levegõ és szél a Vátát növelve fokozza érzékenységünket a meghûléses problémákra. Az Ájurvéda – és a józan ész is – alátámasztja az édesanyák ösztönét, hogy meleg ruhával védjék gyermekeiket. Tartsuk hát magunkat melegen!

 

A csodatevõ olajmasszázs

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az abhjanga, az ájurvédikus olajmasszázs fontosságát, mely különösen télen segíthet rengeteget a Váta egyensúlyának és a szervezet ellenállóképességének megõrzésében, valamint a szokásos téli nyavalyák elkerülésében. Vitalizál és nyugtat, frissíti a testet és az elmét, sõt, segít megelõzni a bõr kiszáradását és megrepedezését, mely különösen télen gyakori probléma. Ezenfelül úgy tartják, hogy segít eltávolítani a testbõl a tisztátalanságokat, növeli a testi erõt és az állóképességet, valamint lassítja az öregedési folyamatokat.

 

Így végezzük az abhjangát: Tegyünk három-négy evõkanál szezámolajat egy csészébe, és melegítsük meg egy tál forró vízben, míg a testhõmérsékletûnél egy kicsit melegebb lesz.
Elsõként erõteljes, körkörös mozdulatokkal, az ujjbegyeinket használva masszírozzuk meg a fejbõrt. Ezután a tenyérrel és az ujjak belsõ részével masszírozzuk a test többi részét. Finom mozdulatokkal az arcot, a füleket, és a nyakunkat, majd erõteljes, hosszanti mozdulatokkal a karunkat. Az ízületeknél váltsunk át a körkörös mozgásra. Ezután körkörös, az óramutató járásával megegyezõ irányú finom mozdulatokkal dörgöljük meg a mellkasunkat, majd ugyanígy masszírozzuk meg a hasunkat, ez nagyon jó hatású a Váta okozta emésztési problémákra, mint a puffadás. Ezután a hátunkat, a lábunkat, majd nagyon alaposan a lábfejünket masszírozzuk át. Várjunk néhány percet, míg az olaj felszívódik a bõrünkbe, majd könnyedén tusoljunk le, lehetõleg szappan használata nélkül. A bõrön maradó vékony szezámolaj réteg melegen tartja a testet, óvja a Váta egyensúlyát, s az õsi szövegek szerint „ragyogó kisugárzást” ad.

 

Az olajmasszázshoz legkitûnõbb a szezámolaj, melynek minden olaj közül a legjobb az áthatoló képessége, s ez igen fontos, hiszen a kutatások szerint az olajmasszázs leginkább a bõrbe felszívódó olaj által fejti ki hatását. A szezámolaj ezenfelül 40 százalék linolénsavat tartalmaz (minden más olajnál jóval többet), ami segít megelõzni a bõrön található bakteriális fertõzéseket, s hatásos gyulladásgátlónak is tartják, ez magyarázhatja, hogy a rendszeresen abhjangát végzõk közül nagyon sokan tapasztalták izületi problémáik enyhülését. Végül, a linolénsav hatékony rákellenes szernek is tûnik; a legújabb kísérletek szerint a szezámolaj in vitro gátolja a melanomasejtek növekedését. Ha a szezámolaj túlzottan hevítene minket (erre leginkább a Pitták számíthatnak), a kókusz vagy az olíva olaj használata javallott.

 

Étrendünk télen

 

A téli hidegben természetes módon élénkebbé válik bennünk a belsõ emésztõ tûz, az agni. Fût minket, hogy védjen a hidegtõl. Tápláljuk szénhidrátban gazdag, jól megfõtt, olajos ételekkel, hogy elegendõ energiát tudjon elõállítani. Az olajos ételek sokat segíthetnek székrekedés esetén is. Étrendünkben uralkodjanak a Vátát nyugtató édes, sós vagy savanyú ízek. Fogyasszunk bõségesen meleg leveseket, és csökkentsük a száraz, hideg, nyers ételek fogyasztását, s csak minimális mennyiségben együnk hüvelyeseket. Kerüljük a feketeteát, a feketekávét és a dohányfüstöt!

 

Bár a szervezet ilyenkor kívánja a legnehezebb, legkiadósabb fogásokat, ügyeljünk arra, hogy étrendünk tiszta, szattvikus legyen, s ne halmozódjon fel bennünk salakanyag, áma. Ebben segít, ha aromás, kissé hevítõ fûszerekkel ízesítjük ételeinket: gyömbérrel, aszafoetidával, bazsalikommal, szerecsendióval, fahéjjal, köménnyel, kardamommal, szegfûszeggel, ánizzsal, édesköménnyel. Ezek szintén fûtik a szervezetet és segítenek tisztán tartani szöveteinket. Ám tudjunk mértéket tartani: vigyázzunk a túlzott fûszerezéssel! A csípõs íz a tûz mellett a levegõ elemét is tartalmazza, így túlzásba véve a Vátát növeli. A forralt, majd iható hõmérsékletûre hûtött, meleg víz kortyolgatása – akár étkezés közben, akár az étkezések között, félóránként néhány kortynyit fogyasztva – szintén segít melegen tartani a szervezetet, de legáldásosabb hatása az, hogy hatékonyan kiöblíti belõlünk a salakanyagokat. Jót tesznek a meleg italok is, mint a meleg, édes fûszerekkel együtt forralt, édesített tej, a sós vagy az aromás fûszerekkel (gyömbér, fahéj, kardamom) ízesített édes lasszi (egy rész friss joghurt és három rész víz keverékébõl álló ájurvédikus gyógyital).

Nem található termék a megadott feltételekkel.

A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017