Miért nem ajánlatos túlhevíteni a mézet?

Forrás: Maharishi Ájurvéda vaidyák tanácsai alapján 

A méz már az ősi védikus kultúrában is az emberiség egyik legjelentősebb ajándékaként volt számon tartva. Az ősi időkben rendszeresen használták, s tisztelték a természet eme adományát. A méz, ha megfelelően használjuk komoly táplálkozási és gyógyászati értékkel bír.

Többek közt a bőrápolásban kiváló segítőnk lehet. Magas glükóz, fruktóz és szacharóz tartalommal bír. A glükóz egyike a legegyszerűbb természetes cukorféléknek. Erre az anyagra minden élőlénynek elemi szüksége van, megtalálható a vérben, alapvetően zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával juthatunk hozzá. Elengedhetetlen az anyagcsere harmonizálásához.

A fruktóz könnyebben kristályosodik, mint a glükóz; feladata hogy a szövetek felépítésében segítsen. A szacharóz összetettebb vegyület, a glükóz és a fruktóz kombinációja. A dextrin gumiszerű anyag, mely kis mennyiségben található meg a mézben, s az emészthetőségét könnyíti meg. Utóbbi anyagnak köszönhetően a méz molekulái közvetlenül belépnek a véráramba, s  ennek köszönhetően számos előnyt tulajdonít neki az ájurvédikus hagyomány. A védikus szakértők úgy vélik, hogy a méz az egyik legjobb eszköz az alább felsorolt egyensúlytalanságok helyreállítására:

 • Gyenge emésztés
 • Székrekedés
 • Savtúltengés
 • Elhízottság
 • Hányinger
 • Hányás
 • Szívdobogásérzet
 • Álmatlanság
 • Fogínygyulladás
 • Vérszegénység
 • Asztma
 • Ingerköhögés
 • Kötőhártya-gyulladás
 • Glaukóma
 • Szemviszketés, irritáció

 A méz mindemellett energiát biztosít, enyhíti a fájdalmakat, fertőtlenítő hatású, gyorsítja a gyógyulást, regenerálódást, hatékonyan segíti az égési sérülések gyógyulását, s általában mindenféle seb gyógyításában hatékony szer.

A méz fentebb ismertetett gyógyhatásait tulajdonképpen a méhek által begyűjtött virágporban rejlő pozitív hatásoknak köszönheti. Az ókori ájurvédikus gyógyítók sokszor kifejezetten egyes virágos gyógynövényekhez szoktatták a méheket, hogy azok virágporát begyűjtve különlegesen gyógyító hatású mézet állítsanak elő ezek a rendkívül hasznos élőlények. Összességében tehát megállapítható, hogy a méz csodálatos kiegészítője életünknek.

Charaka ókori ájurvédikus bölcs az alábbiakat jegyezte le a mézzel kapcsolatban: „Semmi sem olyan kellemetlen, mint az Ama, melyet a nem megfelelő mézfogyasztás okoz.”

 Az ájurvédikus hagyomány szerint az Amáról azt tartják,  – emésztetlen mérgező anyag a szervezetben – hogy a legtöbb betegség kiváltó oka. A toxinok, melyek felhalmozódnak a szervezetben termékeny táptalaját képezik a betegségeknek. Az Ama eltömíti a test finom csatornáit, s akadályozza az anyagcsere folyamatot, gátat szab annak, hogy az értékes tápanyagok hatékonyan eljussanak a sejtekhez, s megakadályozza a méreganyagok tökéletes kiürülését a szervezetből. 

A méz hevítésével kapcsolatban Charaka egyértelműen fogalmazott. A mézet nagyon nehéz megemészteni, amennyiben melegítik, hiszen a hő hatására nem kívánt minőségek szaporodnak fel benne. Ezt az állítást a modern tudomány kutatási eredményei is teljes mértékben alátámasztják. Tanulmányok bizonyítják, hogy amennyiben a mézet melegítik, az úgynevezett „hydroxymethylfurfuraldehyde” (HMF) nevű anyag szaporodik fel benne, amely bizonyos formában a toxicitásért felel és  rákkeltő hatással bír. A mézben a hő hatására peroxidok alakulnak ki, melyek ismertek egészségre káros hatásukról.

Az ájurvéda elvei szerint a nyers, hevítetlen mézet kell használnunk, s semmi esetre sem szabad főzni, forralni vagy sütni. A hevített méz a szervezetben az úgynevezett „Madhu Amat” hozza létre, melytől nagyon nehéz megszabadulni, amint bekerül a szervezetbe. Ügyelnünk kell arra is, hogy gabonafélék, kenyerek, péksütemények és más „egészséges élelmiszereink” se tartalmazzanak hevített mézet.

Azonban nem kell aggódnunk, ha kedveljük a forró mézes teát. A „trükk” csak annyi, hogy a mézet ne közvetlenül a forró italhoz adjuk, hanem hagyjuk kissé lehűlni, majd utána vegyítsük az édes finomsággal! 

Nem található termék a megadott feltételekkel.

A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017