Hét ájurvédikus módszer, hogy megőrizhessük szívünk egészségét

A szív-, és érrendszeri megbetegedések, a vezető egészségügyi problémák közé tartoznak Európában és Észak-Amerikában. A modern orvostudomány és az ősi ájurvéda egybehangzóan állítják, hogy vannak olyan módszerek, amelyeket alkalmazva szívünk egészsége életünk végéig megtartható.

 Ebben a cikkben néhány olyan tanáccsal szolgálunk amely, az Ön egészségét segítik elő. Válassza ki ezek közül azt a gondolatot a felsoroltak közül, amely az Ön számára  legmegfelelőbb vagy akár néhány hetente váltogassa azokat. Az a legfontosabb, hogy harmóniában éljen a természettel és szívbarát életmódra törekedjen.

 Csökkentse a stresszt:

 A Maharishi Ájurvéda szerint, mely a holisztikus megközelítést követi,  a szív egészségének alapja, hogy tápláljuk mind az „érzelmi szívét” mind a „fizikai szívét” egyaránt. Ugyanis a szív nem csak egy gép, egy szivattyú, hanem ez az a szervünk az ájurvéda szerint, amely gyökere minden érzelmünknek: legyen az öröm és jókedv vagy szomorúság vagy csalódottság.

 A szellemi és érzelmi stressz súlyosan megzavarhatja az érzelmi szívet. Ennek ellensúlyozása érdekében gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, amelynek technikája kiválóan fejleszti a tudatot, naponta kétszer alkalmazva pedig kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a vérnyomást, megszünteti az artériás elzáródásokat és javítja  az általános ellenálló képességet a különféle típusú stresszekkel szemben.

 A Maharishi Ájurvéda gyógynövényes formulái közül Az elme nyugalma tabletta (Worry Free. MA 1401) és a Test és lélek harmóniája tabletta (Blissful Joy, MA 1402) készítmények olyan gyógynövényeket tartalmaznak, mint a Brahmi, Ashwagandha és az Arjuna, melyek mind híresek az elmére és az érzelmi stressz ellen gyakorolt jótékony hatásukról.

 2. Gondolkodjon pozitívan!

 Akik aktívan támogatják  a szellemi és érzelmi jólétüket, azok érzelmi szíve kivirágzik. Az ájurvéda az „ojast” olyan anyagnak tekinti, amely fenntartja az életet a testben. Ez az anyag értékes terméke az emésztésnek és koordinátora minden olyan tevékenységnek amelyet az elme és a test végez. Így például az „ojas” irányítja a boldogságot, ez felel az elégedettség, a vitalitás és a hosszú élettartam kialakításáért.

 Töltsön több időt olyan tevékenységgel, amely Önnek megelégedettséget és boldogságot jelent. Hallgasson nyugtató zenét, élvezze a természet szépségeit, alkalmazzon aroma terápiát vagy kortyoljon frissítő gyógyteákat. Tartsa fent pozitív hozzáállását azokban a helyzetekben is amelyek szorongást vagy haragot idéznének elő Önben.

 3. Rendezze étrendjét!

 Vitathatatlanul a legfontosabb lépés egy szívbarát étrend fenntartása annak érdekében, hogy szíve egészséges maradjon. Azonban gyakran ez a legnehezebb lépés is, hiszen a mai rohanó életmódunk és a gyorséttermek nem támogatják ezt a hozzáállást. Mégis vannak olyan apró lépések, amelyeket megtartva étrendünk egyre egészségesebb lehet.

Egyen naponta több adag friss gyümölcsöt és zöldséget. Kezdje a napot párolt almával vagy körtével, fogyasszon hámozott mandulát, válassza mindig a friss zöldségeket, fogyasszon szívbarát fűszereket, mint például a frissen őrölt fekete bors és a kimagasló antioxidáns tartalommal bíró kurkuma (Kurkuma ájurvédikus gyógynövény kapszula).

 A feldolgozott élelmiszerek helyett válassza a friss, élő élelmiszereket, lehetőleg ne fogyasszon maradékot és kerülje az olajban sült ételeket valamint a nagyon hideg vagy nehezen emészthető táplálékokat. Az Maharishi Amrit Kalash lekvár és tabletta, mint a Maharishi Ájurvéda kiváló készítménye, támogatja az immunrendszert és alapja az „ojas” termelődésének.

 4. Fordítson figyelmet az étkezés mikéntjére!

 A szív egészsége szempontjából, valamint az általános egészségi állapotunknak tekintve éppen olyan fontos, hogy hogyan fogyasztjuk el ételünket, mint az, hogy mit is eszünk. Legyünk mértékletesek, egyszerre csak annyi ételt fogyasszunk el amennyi a két tenyerünk által alkotott tölcsérben elférne. Soha ne hagyjuk ki az étkezéseket, mert ezzel megzavarjuk a jó emésztést. A lassú nehézkes emésztést segítheti egy szelet gyömbér valamint só és lime keveréke 15 perccel az étkezés előtt elfogyasztva. A Lassi hozzáadásával készült friss joghurtból és víz keverékéből készült itallal is kezdhetjük az ebédet, melyet őrölt köménnyel és friss korianderrel ízesíthetünk. Fontos hogy az emésztés tüze késő este már nagyon lecsökken, ezért ne fogyasszunk nehéz ételeket vacsorára.

 5. Ügyeljünk az ama tisztulásának fiziológiájára!

 Az ama a rossz emésztés mellékterméke, amely felhalmozódik a vérerekben és a szervezet különböző szöveteiben. A Maharishi Ájurvéda a Panchakarma-programot ajánlja a szervezet belső tisztítására, amely a szöveteket átöblíti és megszabadítja az amától. Alternatívaként használhatjuk a Pure Body Detox (MA1010) és a Detox Pitta (MA1663) étrend kiegészítőket is, hogy a zsírszövetet megtisztítsuk az amától. Másfelől az is sokat segít, ha naponta többször meleg vizet kortyolunk. A lefekvés ideje ne essen 22:00 óránál későbbre, hogy ezzel is segítsük testünk természetes tisztulási folyamatait. Tartsunk könnyebb étrendet amely magas rost – és antioxidáns tartalmú gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonából és dió félékből álljon. Kerülje a drogok, az alkohol fogyasztását és a dohányzást.

 6. Legyünk mértékletesek és ügyeljünk a rendszerességre a mozgásban is!

 Nem szükséges hogy hetente öt alkalommal megerőltető edzést tartsunk! A kulcs a rendszeresség ebben a témában is. Ha követi az ajurvédikus balaardh elvet, melyben a terhelhetőség felét használjuk csak ki, akkor minden egyes nap tréningezhet anélkül, hogy izmait megterhelné. A séta mindenki számára kiváló testmozgást jelent és remek terápia is egyben. A kora reggeli órák ideálisak arra, hogy egy harminc perces könnyű sétát tartsunk. Ez nem csak a szív egészségét támogatja, hanem segít felkészülni mentálisan a nap kihívásaira, rendezi a vérkeringést és az anyagcserét.

 7. Törekedjen a pihentető alvásra!

Kutatások is bizonyítják, hogy az alváshiány vérnyomás problémákat okoz, melyhez a depresszió és egyéb tényezők is hozzájárulnak és növelik a szívbetegségek kockázatát.

Az ájurvéda az alvást ugyanolyan fontos tényezőnek tartja egészségünk fenntartásában akár csak a táplálkozást. Sajátítson el olyan szokásokat, mely szerint csak megnyugtató tevékenységeket végezzen a lefekvés közeledtével. Tartsa távol a hálószobájától a televíziót, számítógépeket és más munkával kapcsolatos tárgyakat. Állítson be a szobában olyan hőmérsékletet amely még kellemes. Ne fogyasszon este stimuláns szereket. Lehetőleg 22:00  óráig feküdjön le, hogy a következő napja is egészséges és energikusan induljon.

 Az ájurvédikus Egészséges Szív Rendszer konkrét ajánlásokat is tesz az alkalmazandó készítmények tekintetében:

 Ájurvédikus szempontból a szív a prana (életenergia) központja, amelynek kényes egyensúlyát az agni (a napenergia elem) és a soma (a hold energia elem) hozza létre. A túlzott szellemi és érzelmi stressz miatt a soma elsorvad a szívben. A szív az ojas központja is, amely olyan anyag bennünk amely fenntartja és elősegíti az élet boldogságát és a hosszú élettartamot. Hogy védjük a fizikai - , és az érzelmi szívünket elengedhetetlen, hogy támogassuk a somát és az ojast.

 A szív egészségét a három al-dósa szabályozza:

A sadhaka pitta (érzelmi egyensúly), avalambaka kapha (stabilitás, szilárdság és biztonság érzet) és a vyana vata (véráramlás és vérnyomás). A szív-,és érrendszer támogatására az Cardio Support MA1816 gyógynövényes készítmény olyan összetevőket tartalmaz, amelyek táplálják a fizikai és érzelmi szívet, tisztítják a csatornákat, távol tartják az amát a szövetektől, fokozzák annak a képességét, hogy szervezetünk ellenálljon a stressz és a megnövekedett koleszterin szint okozta bántalmaknak.

 A Peace of Mind (MA1401) Bisful Joy (MA1402) étrend kiegészítő készítmények táplálják az elmét és az érzelmeket, hiszen Brahmi, Ashwagandha és Arjuna gyógynövények a fő összetevőik.

 A Detox Pitta (MA1663) gyógynövény formula gyengéden tisztítja a zsírszövetet az amától. Férfiak és nők számára egyaránt jót tesz valamely ájurvédikus masszázs olajjal végzett kéz- és lábmasszázs elalvás előtt. Az ájurvédikus olajok olyan gyorsan felszívódnak, hogy nem keltenek zsíros érzést, és segítenek, hogy Ön élvezze a mélyebb és nyugodtabb alvás örömét.

 Fogyasszon Amrit Nektárt (MA4) vagy Ambrosia (MA5) étrendkiegészítőt, amelyek kiválóan táplálják az agyat, a szív működését és fokozzák a kitartásunkat hosszú távon a stressz kezelése érdekében.

 Táplálkozási ajánlásaink összefoglalva:

Kerülje a stimuláns hatású szereket, mint a koffein, az alkohol és a dohány termékek.

Étrendje tartalmazzon gránát almát és egyéb gyümölcsöket, a gyümölcslevek szerepeljenek a napi étrendben.

A Rose Petal segít, hogy megőrizze a Vata és a Pitta dósa egyensúlyát.

Egyen sok zöldséget, alkalmazzon fűszereket és az ebédjéhez igyon Lassit.

Ösztönözze lassú emésztését friss gyömbérrel és lime-al.

Egyen olyan élelmiszereket, amelyek a testben több ojast keltenek, valamint részesítse előnyben tejtermékeket, a ghít, a teljes kiőrlésű gabonákat, a friss bio zöldségeket és az édes, lédús gyümölcsöket.

 Életmód-ajánlásaink összefoglalva:

Kerülje az olyan stresszes helyzeteket, amelyeket már nem tud kezelni komolyabb érzelmi igénybevétel nélkül.

Transzcendentális Meditáció programja hatékonyan csökkenti a stresszt és egyensúlyba hozza az érzelmeket.

Legyünk mértékletesek, de rendszeresek a napi testmozgást illetően; ne feledje, hogy a gyakorlatokat könnyeden és egyenletesen mély légzéssel végezze.

Kerülje az erőszakos és horror típusú filmeket.

Ha stresszes a munkája, ne feledje, hogy tartson szünetet többször is a nap folyamán.

Feküdjön le 22:00-ig, így a test nyugalomban végezheti el a természetes tisztulás folyamatát, amely hajnali 02:00-ig tart.

Ha meleg olajos masszázst végez lefekvés előtt, az megnyugtatja és kiegyenlíti az elmét és az érzelmeket.

Hozzon létre nyugodt hangulatot az otthonában.

 További információkat a témával kapcsolatban a www.mgc-vastu.com oldalon vagy Dr. David Lovell – Smith: Perfect Blood Pressure című angol nyelvű kiadványában olvashat.

 

 Cikkünk a www.maharishi.co.uk oldalon közzétett, Seven Ways to Keep Your Health Healthy című értekezés magyar nyelvű átirata.

7 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Maharishi Amrit Kalash lekvár, 600 g (MA 4)

  Maharishi Amrit Kalash lekvár, 600 g (MA 4)

  Az Amrit Kalash kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Az Amrit Kalash számtalan tudományos kutatás tárgyát képező, világszerte elterjedt és híres gyógynövény készítmény, amely rendkívül értékes - a Himalája hegyoldalain lévő sűrű erdőkből származó – gyümölcsök, gyógynövények valamint ásványi anyagok keverékéből készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként is. Receptje visszanyúlik egészen az Ájurvéda több ezer éves indiai eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelő hatásáról híressé vált. Ma az Amrit Kalash táplálék kiegészítőnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

  Az MA 4 lekvár, napi 2 x 1 teáskanálnyi fogyasztása mellett bő 1 hónapra elegendő.

  16 952 Ft 52,16 EUR
  45,67 GBP

  Special Price 14 724 Ft 45,31 EUR
  39,67 GBP

 • Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta, 30 g (MA 5)

  Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta, 30 g (MA 5)

  Az Amrit Kalash kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Az Amrit Kalash számtalan tudományos kutatás tárgyát képező, világszerte elterjedt és híres gyógynövény készítmény, amely rendkívül értékes - a Himalája hegyoldalain lévő sűrű erdőkből származó – gyümölcsök, gyógynövények valamint ásványi anyagok keverékéből készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként is. Receptje visszanyúlik egészen az Ájurvéda több ezer éves indiai eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelő hatásáról híressé vált. Ma az Amrit Kalash táplálék kiegészítőnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

  Az MA 5  tabletta, 60 tablettát tartalmaz, mely 1 hónapra elegendő 2 x 1 dózisú adagolással.

  14 105 Ft 43,40 EUR
  38,00 GBP

  Special Price 12 397 Ft 38,15 EUR
  33,40 GBP

 • Detox méregtelenítő tabletta (Ama Cleanse, MA 1010), 30 g

  Detox méregtelenítő tabletta (Ama Cleanse, MA 1010), 30 g

  Segít méregteleníteni az egész testet, hogy úgy érezze, hogy szervezete megújult, tiszta és egészséges.

  Emésztési szennyeződések, vegyszerek, a levegőből és vízből származó méreganyagok, és a stressz felhalmozódhatnak szervezetünkben, gyorsabban, mint ahogy a szervezet kezelni és eltávolítani tudná őket. Lehet, hogy ezek a méreganyagok évek óta szervezetünkben vannak.

  Az ájurvédában a rosszul megemésztett méreganyag neve „ama”. Ezek az anyagok zavart okoznak a máj működésében, a keringésben, táplálkozásban, kiválasztásban, vérben, az izmokban és a zsírszövetben. Még ha egészségesen is táplálkozunk, de gyenge az emésztésünk, úgy valószínűleg “ama” képződik szervezetünkben.

  Amíg egyes készítmények csak a vastagbelet és az emésztő szerveket méregtelenítik, a Detox méregtelenítő tabletta a máj és az anyagcsere természetes tisztításával az egész testet méregteleníti, erősítve a tápanyagok felszívódását, miközben csökkenti az emésztés során képződő szennyeződéseket. A 18 ájurvédikus gyógynövényt tartalmazó készítmény segít megtisztítani a test mikrocirkulációs csatornáit és lehetővé teszi, hogy a salakanyag eltávozzon, és az éltető tápanyag elérje a sejteket. Méregteleníti az izzadságmirigyeket és a kiválasztó szerveket biztosítva ezáltal a tiszta nyirok, vér és zsírszövet kialakulását.

  Mivel - ájurvédikus kifejezéssel – „hevítő” hatású gyógynövényeket tartalmaz, nem javasolt használata Pitta dósa testtípus esetén, akikben a meleggel szembeni tűrőképessége csökkent.  Ilyen esetben javasolt inkább az MA 1663 használata. Nem javasolt kombinálni a következő termékekkel: MA926, MA1000, MA1006, MA1007.

  Javasolt dózisa: 2 x 1 tabletta, fogyasztása maximum egy-, másfél hónapig javasolt.

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta.

  Cikk:

  http://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/ajurvedikus-etkezesi-tanacsok-nyarra/

  7 694 Ft 23,68 EUR
  20,73 GBP
 • Detox Pitta tabletta (Ama-Pitta-Cleanse, MA 1663), 30 g

  Detox Pitta tabletta (Ama-Pitta-Cleanse, MA 1663), 30 g

  A Detox Pitta a táplálkozást támogatva gyengéden méregteleníti a testet, és tisztítja a verejtéket. Ájurvédikus gyógynövények összehangolt kombinációja révén segíti a verejték tisztulását, valamint támogatja a máj működését, az anyagcserét és a kiválasztást. Segít megtisztítani a test természetes méregtelenítő rendszereit. Kevesebb pitta-stimuláló gyógynövényt tartalmaz, így olyanok számára ajánlott, akik hajlamosak a pattanásokra, a gyomorégésre, a gyomor savasodására, valamint több „tűz” van a fiziológiájukban. 

   1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta

  6 663 Ft 20,50 EUR
  17,95 GBP
 • Test és lélek harmóniája tabletta (Blissful Joy - Kapha-Balance, MA 1402), 50g

  Test és lélek harmóniája tabletta (Blissful Joy - Kapha-Balance, MA 1402), 50g

   A Test és lélek harmóniája tabletta (Blissful Joy, MA 1402) érzelmi zavarok, depresszió esetén hatásos. Általános jó közérzetet, boldogságot, energikusságot biztosít. Hatását sejtjeink revitalizáló képességének javítása és anyagcseréjük támogatás  útján éri le, ezáltal a szervezet természetes növekedése és fejlődése felerősödik és a stresszel szembeni ellenálló képesség javul.  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 50 tabletta.

  ÖSSZETEVŐK

  • 57% gyógynövények
   • álombogyó (Ashwagandha, Withania Somnifera)
   • amla (Amalaki, Emblica officinalis) gyümölcs
   • Cyperus scariosus
   • Boerhaavia diffusa
   • bazsalikom
   • szerecsendió
   • gyömbér (Zingiber officinalis)
   • Pippali (Piper longum, hosszú bors)
   • fekete bors (Piper nigrum)
   • fekete kardamom
  • 37% növényi kivonatok
   • Arjuna (Terminalia arjuna)
   • thai padlizsán
   • Solanum indicum
   • Agnimanth (Premna integrifolia)
   • Indischer Trompetenbaum (Oroxylum indicum)
   • Desmodium gangeticum
   • Prishniparni (Uraria picta)
   • bengáli birs (Aegle marmelos)
   • Gmelina arborea
   • Stereospermum suaveolens
   • Gokshura (Tribulus terrestris)
  • gumiarábikum 
  • kalcium-karbonát 
  • hidroxi-propil-metil-cellulóz 
  • achát
  • gyöngy-por
  6 414 Ft 19,74 EUR
  17,28 GBP
 • Az elme nyugalma tabletta (Worry Free - Vata Balance, MA 1401), 50 g

  Az elme nyugalma tabletta (Worry Free - Vata Balance, MA 1401), 50 g
  A rendszeres pihenés, a kielégítő alvás és a meleg, tápláló ételek mellett az ájurvéda a szervezet igényeihez mért étrendkiegészítőket is ajánlja. Ez a speciális gyógynövény keverék segít a megnövekedett Vata egyensúly helyreállításában.

  A receptúra az indiai szubkontinens számos gyógynövényét rejti, amelyet az ájurvéda már évezredek óta használ: díszcseresznye, édesgyökér, narda, guduchi, galangál, umbillicus és mezei szulák. A legértékesebb összetevő a porított gyöngyök.

  Ajánlott adagolás:
  Naponta 2 x 1 tabletta meleg vízzel vagy gyümölcslével bevéve.

  ÖSSZETEVŐK

  • 79% gyógynövények
   • álombogyó (Ashwagandha, Withania Somnifera)
   • indiai nárd
   • édesgyökér (Glycorhiza glabra)
   • Guduchi (Tinospora cordifolia)
   • galangál
  • 13% növényi kivonatok
   • Brahmi (Bacopa monnieri)
   • Shankapushpi (Convolvulus pluricaulis)
   • Guduchi (Tinospora cordifolia)
  6 481 Ft 19,94 EUR
  17,46 GBP
 • Szív támogató gyógynövény tabletta (MA 1816, 30 G)

   Szív támogató gyógynövény tabletta (MA 1816, 30 G)

  Hatóanyagai révén táplálja a szívizmot, segít egészséges koleszterin szintet fenntartani a szervezetben, valamint a normál mértékű zsíranyagcsere fenntartásával hozzájárul a méreganyagok tisztulásához a szervezet minden szövetében. Támogatja a szervezet a stressz, az élelmiszerekben fellelhető szennyeződések és az egyéb káros hatások elleni küzdelemben.

  9 161 Ft 28,19 EUR
  24,68 GBP

  Nincs készleten

7 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017