Ön egyetért azzal az állítással, mely szerint „az vagy, amit megeszel”?

Gondoljon csak arra, amikor már a nap elején átsiklott a reggeli étkezésen és nem megfelelően reggelizett. Milyen volt a mentális energiája napközben? Hogyan érezte magát fizikailag? Megtalálta önmagát egy szelet csokoládétól vagy még esetleg este is kopogtak a szemei az éhségtől?

 Amennyiben az ebédet siette el vagy hagyta ki, észrevette, hogy hangulata mennyire változékony? Talán még türelmetlenség is megfigyelhető volt, könnyen vált frusztrálttá, ami akár haraggá, dühvé is fajulhatott. Tapasztalta esetleg azt is, hogy bár a reggeli órákban ritkán érez éhséget, 10 óra körül szinte már elviselhetetlen étvággyal küzd?

 Az első étkezés megtöri azt a 10-12 órás ciklust, mely a vacsorát követően telik el. Az agynak szüksége van üzemanyagra, mely a szervezet „kelj fel és indulj” reggeli megújuló programját biztosítja.

 A Kapha típusnak gyakran elegendő egy könnyű reggeli, hogy beindítsa az elméjét és a testét. Párolt vagy sült zöldségek kiválóak erre a célra néhány korty Kapha teával vagy Rajas kávéval. Egy-két kapszula Triphala gyümölcsöket tartalmazó tabletta (MA 505)

vagy a Kurkuma készítmények (kurkuma őrölt vagy kurkuma kapszulás verzió) reggeli fogyasztása kiváló módja annak, hogy a szervezet felébredjen, és megfelelő támogatást nyújtsunk az emésztésnek. A reggeli időszak nagyon fontos az emésztőrendszer kímélete szempontjából.

 A Váta típus számára egy komolyabb reggeli segít felmelegedni és elindítani a napot. A Váta testtípusúak emésztése szabálytalannak mondható, jellemző ez főként a téli időszakban. Utóbbi miatt rendkívül fontos, hogy támogassuk, s segítsük az emésztés erejét az ő esetükben. Vegyünk 1/3-1/2 teáskanál Trikatu fűszerkombináció az emésztés javítására (Agni Balance-MA 99)  az étkezés elején. Fogyasszunk kiadós adag meleg zabkását, vagy áztassunk meleg tejben mandulát, diót, 2 marék mazsolát éjszakára, majd ezt az elegyet adjuk reggel az elkészült zabkásához. Reggelihez fogyasszunk egy-egy csésze Váta teát is.

 A Pitta testtípusúak esetében nem szabad kihagyni a reggeli étkezést, különben kellemetlen érzés lép fel. Amennyiben már tapasztalt hasonlót, az Ön esetében elengedhetetlen a reggeli étkezés. A Pitta alkati típusúak kerüljék a reggeli órákban a sült ételek, kávé, húsok és sajt fogyasztását, mert ezek túlfűtik a májat. A máj az egyik legfontosabb szerv a Pitta dósha szabályozásának. A Pitta dósha harmonikus állapotában az objektív szemléletet, együttérzést, a rugalmas és tiszta gondolkodást eredményezi. Válasszunk egészséges és friss élelmiszereket, hogy a lehető legjobban kezdődjön a nap. Előfordulhatnak bizonyos kényelmetlenségek étkezések után, utóbbiak megelőzése érdekében fogyasszunk 1-2 tabletta Gastro tabletta (Aci Balance-MA 320)-t, hogy segítsen harmonizálni a tüzes emésztést.

 Végezetül néhány tipp, melyek megtartásával optimális emésztésnek örvendhetünk és élvezhetjük az étkezések örömeit: 

 • Mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, ízlésbeli különbségeinknek megfelelően.
 • Friss, helyi alapanyagokból készítsük ételeinket a legjobb eredmény érdekében.
 • Ételeinket teljes figyelemmel fogyasszuk. Étkezések alatt kerüljük az olvasást, számítógépezést, vezetést stb.
 • A cél az, hogy az étkezés ideje alatt a tv-től, íróasztaltól távol helyezkedjünk el, s figyelmünk teljes egészében az elfogyasztani kívánt ételre összpontosuljon.
 • Együnk időben, rendszeres időközönként a nap folyamán, hogy a tápanyagellátás optimális legyen a szervezet számára.
 • Az éhséggel jelzi szervezetünk, hogy a korábban bevitt ételt megemésztette és felkészült a következő étkezésre. Ha figyelünk testünk jelzésére, az étkezésekkel az optimális hatást érjük el.
 • Ideális esetben éhséget a reggeli, déli és esti órákban érzünk. Ha mégis megétkeznénk a főbb étkezések között egy kis harapnivalóval enyhíthetjük az étel iránti vágyat.
 • Fontos, hogy hagyjunk elegendő időt a gyomornak, hogy teljes egészében megeméssze az ételt két étkezés között. A nem optimális időben bevitt étel megszakíthatja az emésztés folyamatát és ezáltal az anyagcserében szennyező, káros anyagok jönnek létre a részleges vagy nem teljes emésztés miatt. Az Ájurvéda hagyománya szerint ezek a szennyeződések lerakódnak a szervezetben, valamint hosszú távon egészségre káros hatást gyakorolnak.
 • Az étel adagok mértéke két öklünk nagyságának megfelelő legyen. Teljes figyelemmel rágjunk, élvezzük az ízeket.
 • Evés után még üljünk nyugodtan 5-10 percig, majd tegyünk egy könnyű sétát, hogy ezzel is segítsük az emésztést. Ha időnk rövid tegyünk meg kb. 100 lépést.

 

 

 

 

 

 

10 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Vata Tea, organic, 15 filteres, 18 g

  Vata Tea, organic, 15 filteres, 18 g
  A Váta Tea bármikor iható, de különösen azoknak javasolt, akikben a váta dósa túlteng, vagyis akik nyugtalanok, idegesek, vagy rosszul alszanak és ritkán alusszák át az éjszakát. Ajánlható túlzott váta enyhítésére, így például szellemi munkavégzés és stressz esetén, általában utazáskor, esténként, vagy - a hagyomány szerint - száraz, szeles, hideg időben is. Összetevők: Glycyrrhiza glabra, Zingiber officinale, Elettaria cardamomum, Cinnamonum zeylanicum. A Váta Tea édesgyökért tartalmaz és ezért íze édes és kellemesen megnyugtató. A fahéj, gyömbér és a kardamom harmonikus édes ízt kölcsönöz a teának minden édesítő nélkül.
  1 455 Ft 4,48 EUR
  3,92 GBP
 • Kurkuma ájurvédikus gyógynövény készítmény, organikus-MA 1935 36 g/ 60 caps

  Kurkuma ájurvédikus gyógynövény készítmény, organikus-MA 1935 36 g/ 60 caps

  A Kurkuma készítmény mono-komponensű termék, azaz csak a Kurkuma gyógynövényt tartalmazza. 1 doboz 60 kapszulát tartalmaz, ez 1 havi adag. 1 kapszula 600 mg természetes összetevőt tartalmaz.
  • az antioxidáns , amely egyensúlyt teremt a Vata , Pitta és Kapha dósa között
  • segít megtisztítani a vért és támogatja az általános jólétet
  • támogatja az egészséges gyomor-, emésztőrendszeri-, vastagbél- és a máj-funkciókat
  • elősegíti az egészséges szív- és érrendszeri működést
  • rendkívül hatékony ízületi panaszok esetén

  Érdekesség, hogy az ájurvédában a kurkumát már évezredek óta a fölszívódást segítő Trikatu nevű gyógynövény termékkel alkalmazzák, mely fekete borsot, hosszú szemű borsot és gyömbért tartalmaz, azaz piperint és gingerolt.

  4 224 Ft 13,00 EUR
  11,38 GBP
 • Gastro tabletta (Aci Balance, MA 320), 90 tabl/ 90 G

  Gastro tabletta (Aci Balance, MA 320), 90 tabl/ 90 G

  A Pitta dósa fiziológiánk tűz elemét képviseli és az emésztésért és az anyagcseréért felelős. Túl sok „hevítő”, csípős étel a Pitta túlsúlyát eredményezi az emésztő rendszerünkben és a gyomorsav túltermelődését eredményezi. Az emésztésünkben jelentkező egyensúly hiány rövid távon diszkomfort érzést, hosszabb távon mélyebb egészségügyi problémákat okoz.

  A Gastro tabletta gyógynövényei egymást erősítő módon segítenek fenntartani a gyomor és az emésztőtraktus egyensúlyát. A tisztító és egyensúlyozó hatások normalizálják a gyomor savat, visszaállítják az emésztés komfort érzetét és biztosítják, hogy az ételekből a legtöbb tápanyagot hasznosítani tudjuk.

  Az emésztő traktus Pitta túlsúlyos állapotában gyomorégés, reflux, savas felböffenés, a nyelv lepedékes állapota, illetve a tápcsatorna gyulladásos és fekélyes betegségei fordulhatnak elő.

  Javasolt adagolás: 2-4 tabletta naponta 2-szer étkezés után meleg vízzel.

  Összetevők:

  Cane sugar, Glycyrrhiza glabra, Emblica officinalis, Ipomoea turpethum, Potassium nitrate, Ammonii chloridum, Potassii aluminium sulphat, Acacia arabica, Syzygium aromaticum, Zingiber officinale, Piper nigrum, Piper longum, Terminalia chebula, Terminalia belerica, Cyperus rotundus, Embelia ribes, Elettaria cardamomum, Cinnamomum tamala. 

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz

   

  10 185 Ft 31,34 EUR
  27,44 GBP
 • Kurkuma, őrölt (bio) 100 g

  Kurkuma, őrölt (bio) 100 g
  1 392 Ft 4,28 EUR
  3,75 GBP
 • Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

   Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

  A Triphala tabletta az ájurvédában a legalapvetőbb ájurvédikus keverék. Összetevői harmonizálják, regenerálják mind a három természeti alap princípiumot, azaz a Vata, Pitta és Kapha dósákat. Összetevők: 96 % növényi tartalom; Terminalia chebula, Emblica officinalis, Terminalia belerica szárított porított gyümölcse, Rosa centrifola porított virágzata; Alkalmazás: Vegyünk be 1-2 tablettát az esti órákban, meleg vízzel. A napi 2 tabletta összesen 1920 mg napi növényi összetevő bevitelét jelenti. Mivel a Maharishi Ájurvéda Triphala enyhe hatású, hosszabb ideig szedhető, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén.

  A Triphala tabletta javasolt fogyasztása:
  Napi 1-2 tabletta étkezés után 10 perccel langyos vízzel elfogyasztva. Amennyiben székletlazító hatását szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben lefekvéskor fogyasszuk 1-2 tablettával, szintén langyos vízzel elfogyasztva.

  250 tabletta

  13 500 Ft 41,54 EUR
  36,37 GBP
 • Kapha Tea, organic, 15 filteres, 18 g

  Kapha Tea, organic, 15 filteres, 18 g
  Az aromatikus fűszerek, mint a gyömbér, sáfrány és a kardamom ebből a forró és fűszeres teából élénkítő italt varázsolnak. Kellemes hatású hideg, esős időszakban, citrommal ízesítve a leghatékonyabb.
  1 767 Ft 5,44 EUR
  4,76 GBP

10 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017