Hol kezdődik az emésztés?

Azt már talán mindannyian hallottuk, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik, ezért fontos, hogy az ételt lenyelés előtt hányszor rágjuk meg.

 Amikor erre gondolok, eszembe jut egy kép az engedelmes és nyugodt tehénről, aki csendben kérődzik. Igaz, ezzel a módszerrel megtölthető két gyomor is, ellentétben velünk, kiknek csak egy van belőle.


Az éhségérzet kulcsfontosságú a jó emésztéshez

Egy jól működő emésztőrendszer elengedhetetlen a jó egészséghez és a teljes értékű táplálkozáshoz. Az étvágy vagy az éhségérzet a természet jelzése, hogy készen áll szervezetünk az emésztésre.

Alább olvasható néhány jól bevált tipp, ami segít könnyen megemészteni a szervezetbe bevitt táplálékot:

Egyen, ha éhes, a cél az éhség megszűntetése az étkezés megkezdésekor! Ha étvágytalanok vagyunk vagy valamilyen savasságot észlelünk, illetőleg bármilyen emésztési zavar támad, akkor cselekvésre van szükség, hogy létrejöjjön az emésztő tűz egyensúlya!
Szedjen MA 505 – Triphala Plus tablettát, hogy felélénküljön a lassú vagy alacsony tüzű emésztés, különösen ajánlott ez a szer, ha a nyelven lepedék látható ébredés után.

Az emésztési zavarok vagy a savasság meglehetősen kényelmetlen tünetek. 1-2 tabletta MA 575 (gyomorsav-kiegyensúlyozó növényi kivonat), étkezés előtt (vagy, amikor szükséges) segíthet a problémán.

 Ha tompaság, nehézkesség, puffadás lesz úrrá rajtunk közvetlenül az étkezés után, akkor az arra utal, hogy a belek kissé lomhán működnek. Étkezés után MA 927 (Digest Plus)tabletta fogyasztásával, vagy a Digest Plus Tea iszogatásával javulás érhető el.Az anyagcsere és emésztés kiegyensúlyozását az MA 927 formula a gránátalma magjának jótékony tulajdonságainak köszönheti.

Továbbá ügyeljünk arra, hogy minden nap ugyanabban az időben étkezzünk.

Ne együnk túl gyorsan, de túl lassan sem ajánlott.

Az étkezések csendes, nyugodt környezetben legyenek. Ilyenkor kerüljük a munkát, az olvasást vagy tv-nézést is. Mindig üljünk le az étkezéshez és teljes figyelmünket fordítsuk az elfogyasztott ételre.

Az ideális az, ha átlagosan három-öt óra telik el egy-egy főétkezés között. Ha fizikailag aktívak vagyunk, s éhséget érzünk, ez annak a jele, hogy teljesen egészséges dolog táplálékot magunkhoz venni a főétkezések közti időben is.

Hagyjunk magunknak néhány percet, hogy nyugodtan üldögélhessünk, pihenjünk a nagyobb étkezések után.

 Próbáljuk ki az alábbi italt:

 „Sárgarépás összeállítás”

Mossa és darabolja az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket, majd helyezze turmixgépbe, turmixolja és fogyassza!

2 szál sárgarépa

1 répa zöldje
1 szár zeller
1 nagy marék spenót
1 nagy marék petrezselyem
1 zöldpaprika
1 gerezd fokhagyma (nem kötelező)
1 szelet nyers gyömbért

„Szikrázó-Sárgabarack-ital”

 Tisztítson meg három sárgabarackot, távolítsa el a magházát, darabolja, majd helyezze a turmixgépbe, mixelje. Majd ízlés szerint hígítsa langyos vízzel!

5 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Digest Plus Tea, 18 filteres, 30,6 g

  Digest Plus Tea, 18 filteres, 30,6 g
  Erős, fűszeres tea, Az ájurveda szerint segít az agnianak (az emésztés "tüze", az emésztési folyamatok szabályozója). Egészséges és ízletes tea, étkezéskor bármikor fogyasztható. 20 teafilter; 30 g
  1 529 Ft 4,71 EUR
  4,12 GBP
 • Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

   Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

  A Triphala tabletta az ájurvédában a legalapvetőbb ájurvédikus keverék. Összetevői harmonizálják, regenerálják mind a három természeti alap princípiumot, azaz a Vata, Pitta és Kapha dósákat. Összetevők: 96 % növényi tartalom; Terminalia chebula, Emblica officinalis, Terminalia belerica szárított porított gyümölcse, Rosa centrifola porított virágzata; Alkalmazás: Vegyünk be 1-2 tablettát az esti órákban, meleg vízzel. A napi 2 tabletta összesen 1920 mg napi növényi összetevő bevitelét jelenti. Mivel a Maharishi Ájurvéda Triphala enyhe hatású, hosszabb ideig szedhető, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén.

  A Triphala tabletta javasolt fogyasztása:
  Napi 1-2 tabletta étkezés után 10 perccel langyos vízzel elfogyasztva. Amennyiben székletlazító hatását szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben lefekvéskor fogyasszuk 1-2 tablettával, szintén langyos vízzel elfogyasztva.

  250 tabletta

  13 500 Ft 41,54 EUR
  36,37 GBP
 • Herbal Digest / Digest (MA 927) 30 g

  Herbal Digest / Digest (MA 927) 30 g

  A megfelelő emésztés és anyagcsere eredményeként a megevett táplálék egészséges testszövetekké alakul. A tizenhárom ájurvédikus gyógynövényt tartalmazó Herbal Digest segíti a megfelelő beépülést és kiválasztást, így étkezés után nem érezzük magunkat nehéznek és tompának. 1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta

  Cikk:

  http://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/ajurvedikus-etkezesi-tanacsok-nyarra/

  5 553 Ft 17,09 EUR
  14,96 GBP

5 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017