Egészséges emésztés a Maharishi Ájurvéda segítségével

Maharishi Ájurvéda tudománya nagyon hasznos tanácsokat ad arra nézve, hogyan javítsuk emésztésünk működését, mely egyik legmeghatározóbb egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. 

Az emésztés tüzének, amit az ájurvédában agninak nevezünk, egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy az elfogyasztott ételt megfelelően megemésszük, és megfelelően tápláljuk az elmét és a testet. Hogy mikor és hogyan eszünk, legalább annyira fontos, mint maga az étel minősége. Nagyon gyakran előfordul, hogy az elégtelen emésztés oka a túl kései étkezés. A késő esti étkezés jelentősen zavarhatja az alvást. Este 22:00 után a szervezet átáll arra, hogy elégesse a nap során felhalmozódó salakanyagokat és beépítse a felszívódott tápanyagokat. Az este tíz óra után fogyasztott étel azonnal méreganyagok felhalmozódását eredményezi a szervezetben, így másnap reggel fáradtan, és energiahiányos állapotban ébredünk. Fontos, hogy az este 8 óra utáni étkezés könnyebb legyen az ebédnél, ez jelentősen hozzájárul az egészséges emésztéshez. 

Az emésztést szabályzó agni déli 12 és délután 2 óra között a legerősebb, amikor a nap az égbolton delel. Az agni közvetlenül kötődik a naphoz, és viszonyuk jellegzetes példája annak, milyen szoros egységben kezeli a Maharishi Ájurvéda az elme és a test működését a környezettel. Az agni a dél időszakban teljes erejével dolgozik, így ez a legjobb alkalom arra, hogy kiadós és élvezetes étkezésben legyen részünk. Ám amint lemegy a nap, ugyanúgy lenyugszik az agni is. 

Az egészséges emésztés fenntartása érdekében az árjuvéda ajánlja a hideg italok kerülését étkezéskor, és általában a jéghideg ételek és italok mellőzését. A jéghideg italok kioltják az emésztőrendszert szabályzó agnit, és ha meleg, főtt étellel együtt fogyasztjuk ezeket, súlyos gyomorpanaszok, puffadás és rossz közérzet jelentkezhet. 

Fontos tehát odafigyelnünk arra, mikor és milyen hőmérsékletű ételt és italt juttatunk szervezetünkbe. Étkezések között fogyasszunk gyümölcslevet, vagy szobahőmérsékletű tejet, italainkhoz ne tegyünk jeget. Étkezés közben is fogyasszunk szobahőmérsékletű folyadékot. Az előbbi szabályok betartása önmagában jelentős javulást kell, hogy hozzon emésztésünk minőségében. Hamar észrevesszük, hogy sokkal jobban érezzük magunkat étkezések közben és után. 

Ha hideg italra van szükségünk – például a pitta egészséges egyensúlyának visszaállításához -, fogyasszuk azt a főétkezések között. Ebben az esetben az enyhén hűs italok a legkedvezőbbek, ilyenek az ájurvéda szerint a rózsaszirmot tartalmazó hűsítő italok, mint például a Pitta tea. 

A Maharishi Ájurvéda kifejezetten javasolja az emésztés javításához az amalakit tartalmazó gyógynövény-készítményeket. Ilyen például a Triphala tabletta.

1 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

   Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

  A Triphala tabletta az ájurvédában a legalapvetőbb ájurvédikus keverék. Összetevői harmonizálják, regenerálják mind a három természeti alap princípiumot, azaz a Vata, Pitta és Kapha dósákat. Összetevők: 96 % növényi tartalom; Terminalia chebula, Emblica officinalis, Terminalia belerica szárított porított gyümölcse, Rosa centrifola porított virágzata; Alkalmazás: Vegyünk be 1-2 tablettát az esti órákban, meleg vízzel. A napi 2 tabletta összesen 1920 mg napi növényi összetevő bevitelét jelenti. Mivel a Maharishi Ájurvéda Triphala enyhe hatású, hosszabb ideig szedhető, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén.

  A Triphala tabletta javasolt fogyasztása:
  Napi 1-2 tabletta étkezés után 10 perccel langyos vízzel elfogyasztva. Amennyiben székletlazító hatását szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben lefekvéskor fogyasszuk 1-2 tablettával, szintén langyos vízzel elfogyasztva.

  250 tabletta

  13 500 Ft 41,54 EUR
  36,37 GBP

1 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017