A három legfontosabb étkezési szokásról

Mielőtt abbahagyja a glutén tartalmú ételek és a tejtermékek fogyasztását, fontolja meg az alábbiakat: 

Biztos, hogy kizárólag ezek az ételek okozzák a puffadást, emésztési zavarokat, hasmenést és székrekedést? Gyakran érzi úgy, hogy ebéd után álmos? Gondolkodott már azon is, hogy paleo, vegán vagy nyers étkezésre vált? 

Az élelmiszerek gondos megválasztásával enyhülhetnek az emésztési zavarok, de meg kell értsük, hogy mi a mögöttes, mélyebb oka a kiegyensúlyozatlanságnak. Három tippet nyújtunk, annak érdekében, hogy az emésztést helyreállítsuk. Továbbá mindemellett olyan gyógynövényes készítményeket is ajánlunk, melyek segítségével az emésztés tüze erős maradhat. 

Az alábbiakban három olyan tanács található, mely szokássá formálva megteremti

 • az erős immunrendszert
 • kiegyensúlyozott közérzetet
 • stabil energiaszintet
 • harmonikus vércukorszintet
 • nagy életerőt.

 Próbálja ki őket egy héten át és tapasztalni fogja jótékony hatásukat: 

 1. Nyugodt étkezés fontossága:

Étkezés során ügyeljünk arra, hogy ne kapkodva, rohanva együnk. Ne üljünk az asztalhoz dühösen, idegesen, étkezés során ne zavarjon a televízió, számítógép, telefon, de könyvet stb. se olvassunk étkezés alatt. 

Észrevette már, hogy az étkezéskor tapasztalt érzelmek, a rohanás emésztési zavarokhoz vezetnek? Ilyen esetekben könnyebben választunk az ún. „érzelmi evést kielégítő” ételeket, melyek a legtöbb esetben nem az egészséges választást jelentik? 

Amennyiben a szimpatikus idegrendszer a „harcolj vagy menekülj” működésre vált, egyfajta segítséget kíván nyújtani a szervezetnek a stressz túléléséhez. Ekkor az emésztés kikapcsol, hiszen ez adott helyzetben másodlagos szükséglet, mivel az „élet kerül veszélybe”. Abban az esetben, ha hagyunk egy kis pihenőt étkezés előtt vagy közben, a paraszimpatikus idegrendszer (pihenő, emésztő funkciókért felel) segít a legtöbbet kihozni az ételből. Ezért áldásos nyugodt tempóban, teljes figyelemmel fogyasztani az ételt. 

 1. Pihenés a bal oldalunkon étkezés után:

Étkezést követően, ha módunkban áll, érdemes néhány percig a bal oldalunkra dőlve feküdni. Ezáltal lehetővé tesszük a gyomornak, hogy ún. „élelmiszer-bölcsőként” mozogva a feldolgozott ételt a vékonybélbe ürítse nyugodt körülmények között.

Jobb oldalon feküdve a gravitációs erő ösztönzi az ételt, hogy a vékonybélbe jusson, ilyen esetben az emésztés során rossz közérzet alakulhat ki. 

 1. Sétáljunk minden étkezés után:

Étkezés után 15 percnyi séta hozzájárul – kutatások szerint – az egészséges vércukorszinthez és a súlycsökkentéshez. A séta egy órával az étkezés után már nem olyan hatékony, mint közvetlenül utána. Meglepő, viszont valóban hatásos szokásról van szó.  A társadalmi és szociális értékeit nem utolsó sorban tekintve, amennyiben sétánkhoz szeretteink is csatlakoznak. 

Végezetül hasznos, ha ájurvédikus gyógynövényes készítményekkel is támogatjuk emésztésünket. Herbal Digest (MA 927) készítmény étkezés előtti fogyasztása nagyban támogatja az optimális emésztési folyamatot. Étkezés után érdemes Triphala tabletta (MA 505)fogyasztása, vagy a renyhe emésztést segítendő Gastro tabletta (Aci Balance, MA 320) is áldásos, utóbbi megszünteti a savasságot és a gyenge bélműködést.

Ha „téglaérzése” van a gyomrában, étkezés után a Digest Plus Special, (Dizomap, MA 154) tabletta segít a gyomorürítésben.

6 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

   Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

  A Triphala tabletta az ájurvédában a legalapvetőbb ájurvédikus keverék. Összetevői harmonizálják, regenerálják mind a három természeti alap princípiumot, azaz a Vata, Pitta és Kapha dósákat. Összetevők: 96 % növényi tartalom; Terminalia chebula, Emblica officinalis, Terminalia belerica szárított porított gyümölcse, Rosa centrifola porított virágzata; Alkalmazás: Vegyünk be 1-2 tablettát az esti órákban, meleg vízzel. A napi 2 tabletta összesen 1920 mg napi növényi összetevő bevitelét jelenti. Mivel a Maharishi Ájurvéda Triphala enyhe hatású, hosszabb ideig szedhető, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén.

  A Triphala tabletta javasolt fogyasztása:
  Napi 1-2 tabletta étkezés után 10 perccel langyos vízzel elfogyasztva. Amennyiben székletlazító hatását szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben lefekvéskor fogyasszuk 1-2 tablettával, szintén langyos vízzel elfogyasztva.

  250 tabletta

  13 500 Ft 41,54 EUR
  36,37 GBP
 • Digest Plus Special, (Dizomap, MA 154) 30 g/ 60 tabletta

  Digest Plus Special, (Dizomap, MA 154) 30 g/ 60 tabletta

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz. Az „Agni” az ájurvédában az emésztés erejét jelenti, mely az ájurvéda szerint a jó egészség forrása. Ha gyenge az emésztésünk, akkor a tápanyagok felszívódása nem teljes és „Ama” képződik a szervezetben. Az „Ama” az emésztetlen tápanyagot jelenti a szervezetünkben, mely méreganyagként szerepel testünket. Renyhe bélmozgás, puffadás, teltségérzés, nehézkesség érzete, fáradékonyság, ezek a gyenge emésztés jelei, azaz amikor alacsony az „Agni” szintje. A Digest Plus ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta szabályozza az „Agni”-t, melynek megfelelő szintje biztosítja a jó étvágyat és a jó emésztést, szabályozza a megfelelő gyomorsav szintet, csökkenti a gázképződést, támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését. Segítségével csökken szervezetünkben az „Ama” szintje. Különösen javasoljuk a tabletta fogyasztását kiadós étkezést követően.

   Összetevők

  • 71% gyógynövények
   • édeskömény
   • gyömbér (Zingiber officinalis)
   • indiai szenna
   • myrobalan gyümölcspor
  • kagylóhéj
  • gumiarábikum 
  • keményítő 
  • hidroxi-propil-metil-cellulóz 
  • talkum 

  60 tabletta, 1 havi adag

  5 245 Ft 16,14 EUR
  14,13 GBP
 • Herbal Digest / Digest (MA 927) 30 g

  Herbal Digest / Digest (MA 927) 30 g

  A megfelelő emésztés és anyagcsere eredményeként a megevett táplálék egészséges testszövetekké alakul. A tizenhárom ájurvédikus gyógynövényt tartalmazó Herbal Digest segíti a megfelelő beépülést és kiválasztást, így étkezés után nem érezzük magunkat nehéznek és tompának. 1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta

  Cikk:

  http://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/ajurvedikus-etkezesi-tanacsok-nyarra/

  5 553 Ft 17,09 EUR
  14,96 GBP
 • Gastro tabletta (Aci Balance, MA 320), 90 tabl/ 90 G

  Gastro tabletta (Aci Balance, MA 320), 90 tabl/ 90 G

  A Pitta dósa fiziológiánk tűz elemét képviseli és az emésztésért és az anyagcseréért felelős. Túl sok „hevítő”, csípős étel a Pitta túlsúlyát eredményezi az emésztő rendszerünkben és a gyomorsav túltermelődését eredményezi. Az emésztésünkben jelentkező egyensúly hiány rövid távon diszkomfort érzést, hosszabb távon mélyebb egészségügyi problémákat okoz.

  A Gastro tabletta gyógynövényei egymást erősítő módon segítenek fenntartani a gyomor és az emésztőtraktus egyensúlyát. A tisztító és egyensúlyozó hatások normalizálják a gyomor savat, visszaállítják az emésztés komfort érzetét és biztosítják, hogy az ételekből a legtöbb tápanyagot hasznosítani tudjuk.

  Az emésztő traktus Pitta túlsúlyos állapotában gyomorégés, reflux, savas felböffenés, a nyelv lepedékes állapota, illetve a tápcsatorna gyulladásos és fekélyes betegségei fordulhatnak elő.

  Javasolt adagolás: 2-4 tabletta naponta 2-szer étkezés után meleg vízzel.

  Összetevők:

  Cane sugar, Glycyrrhiza glabra, Emblica officinalis, Ipomoea turpethum, Potassium nitrate, Ammonii chloridum, Potassii aluminium sulphat, Acacia arabica, Syzygium aromaticum, Zingiber officinale, Piper nigrum, Piper longum, Terminalia chebula, Terminalia belerica, Cyperus rotundus, Embelia ribes, Elettaria cardamomum, Cinnamomum tamala. 

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz

   

  10 185 Ft 31,34 EUR
  27,44 GBP
 • MA 154, 60 tabl/ 30 G

  MA 154, 60 tabl/ 30 G

   Az „Agni” az ájurvédában az emésztés erejét jelenti, mely az ájurvéda szerint a jó egészség forrása. Ha gyenge az emésztésünk, akkor a tápanyagok felszívódása nem teljes és „Ama” képződik a szervezetben. Az „Ama” az emésztetlen tápanyagot jelenti a szervezetünkben, mely méreganyagként szerepel testünket. Renyhe bélmozgás, puffadás, teltségérzés, nehézkesség érzete, fáradékonyság, ezek a gyenge emésztés jelei, azaz amikor alacsony az „Agni” szintje. A Digest Plus ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta szabályozza az „Agni”-t, melynek megfelelő szintje biztosítja a jó étvágyat és a jó emésztést, szabályozza a megfelelő gyomorsav szintet, csökkenti a gázképződést, támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését. Segítségével csökken szervezetünkben az „Ama” szintje. Különösen javasoljuk a tabletta fogyasztását kiadós étkezést követően.

   

  Összetevők

  • 71% gyógynövények
   • édeskömény
   • gyömbér (Zingiber officinalis)
   • indiai szenna
   • myrobalan gyümölcspor
  • kagylóhéj
  • gumiarábikum 
  • keményítő 
  • hidroxi-propil-metil-cellulóz 
  • talkum 

  60 tabletta, 1 havi adag

  5 245 Ft 16,14 EUR
  14,13 GBP
 • MA 927, 30 G

  MA 927, 30 G

  A megfelelő emésztés és anyagcsere eredményeként a megevett táplálék egészséges testszövetekké alakul. A tizenhárom ájurvédikus gyógynövényt tartalmazó Herbal Digest segíti a megfelelő beépülést és kiválasztást, így étkezés után nem érezzük magunkat nehéznek és tompának. 1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta

  Cikk:

  http://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/ajurvedikus-etkezesi-tanacsok-nyarra/

  5 553 Ft 17,09 EUR
  14,96 GBP

6 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017