Pikkelysömör kezelése az Ájurvédában

Pikkelysömör kezelése az Ájurvédában

A pikkelysömör (pszoriázis) olyan nem fertőző, gyulladásos betegsége a bőrnek, melyet jól körülhatárolt vöröses plakkok, nagy tapadó ezüstös pikkelyek jellemzik.

A pszoriázis esetében a klinikai tünetek a bőr rétegeinek megvastagodása, mely a bőr sejtjeinek megnövekedett osztódásának következménye a bőr alap rétegeiben.

Súlyos viszketés társulhat a plakkokhoz. A bőr szárazsága és ezüstös hámlás a jellemzői ennek az állapotnak.

Mint tudjuk az Ájurvéda alapja a Tridosha (3 dósa elmélet).

A három dósa elem kiegyensúlyozott állapota, nevezetesen a Váta, Pitta, Kapha, elengedhetetlen feltétele a jól működő testi funkcióknak.

A bőr az egyik legfontosabb része a testnek, mely megvédi szervezetünket, a belső szerveinket a környezeti behatásoktól. A bőr egészségét olyan tényezők befolyásolják, mint a táplálék, higiénia, életkor, ellenálló képesség, genetikai tényezők és a gyógyszerek. A normális színét, csillogását, puhaságát a bőrnek a Tridósa egyensúlyi állapota tartja fenn, ezért a három dósa károsítása közvetlenül hat a bőr szépségére és sértetlenségére. A kevesebb táplálékbevitel elsősorban a Rasa-Rakta (ájurvédikus testszövetek, azaz a nyirok plazma és a vér) minőségét befolyásolja, a szegényes táplálkozás viszont további szöveti gyengeséghez (dhátu) vezethet, mely bőrbetegséget eredményez. A Virudha ahara (inkompatibilis étrend) bizonyos élelmiszerek kombinációja, mely gátolja az emésztési energiát és emeli a méreganyag szintjét a szövetekben, károsítja a dósák egyensúlyát, ez pedig egyértelműen a bőrproblémák oka.

A pikkelysömör okai: A pszoriázis a Váta és a Kapha dósák egyensúlytalanságainak tekinthető. Az alacsony potenciájú mérgek (ama) felhalmozódása (Dooshi vishas) alapvető kóros folyamat ilyenkor a szervezetben. Szabálytalan étkezési szokások, olyan ételek együtt fogyasztása melyeket nem lenne szabad együtt enni ( Pl.: tejtermékek együtt fogyasztása hússal, pl. hallal), túlzott joghurt, halételek, savanyú és sós ételek fogyasztása betegséget idézhet elő. Az alkoholfogyasztás és dohányzás gyorsíthatja ezt a folyamatot.

Az Ájurvéda a stressz hatását hangsúlyozza a pikkelysömör kialakulásában.

A pikkelysömör kezelése: Az Ájurvéda a test méregtelenítését célozza meg vagy a méreganyagok megszüntetését a testnedvekben, amit a Panchakarma kezelésekkel lehet elérni. Ez magában foglalja a belső és külső kezelést a tisztán növényi eredetű speciális ájurvédikus készítményekkel.

Néhány érdekes ájurvédikus praktikák: Tisztított ghí fogyasztása a pikkelysömör dósa típusa szerint, méregtelenítés –Virechana- , tisztított író fejre csöpögtetése (Dahara) és az egész test bekenése gyógyszeres pasztával, Basti (gyógyszeres beöntés), gyógyszeres főzetek fogyasztása, ghí alkalmazása.

Pikkelysömör diéta: Egy szigorú diétát kell követni az egész kezelés alatt és azt legjobb vegetáriánus étrenddel végezni.

A diéta szabályai:

  • Savas (savanyú) ételek, citrusfélék (citrom, narancs), alma, mangó, szőlő, paradicsom, ananász, savanyúság, túró és író kerülése.

  • Tilos gyümölcs dzsemeket, tartósított dzsúszokat és tartósított élelmiszereket fogyasztani.

  • Tilos tejturmixok, gyümölcssaláták fogyasztása és tej ivása fél órával gyümölcsevés után.

  • Kerülni kell a fermentált élelmiszereket és minden pékárut.

  • Kerülni kell a hagyományos sót (a kősó kis mennyiségben megengedett).

  • Minden nem vegetáriánus ételt kerülni kell.

  • Tilos hideg italok, jégkrém, gyors ételek (mint pizza), szószok és ketchup fogyasztása.

  • Tilos az alkohol és a dohányzás.

  • Kerülni kell a vörös csilit, zöld csilit, csiliport, fokhagymást, hagymát, stb.

  • Tilos sült ételek evése.

Javasolt Maharishi Ájurvéda Termékek:

- Triphala (MA 505)

- Nyugodt, puha bőr tablettája (Smooth Skin, MA 125) 

Nem található termék a megadott feltételekkel.

A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017