Életmód és a táplálkozás az uralkodó dósák tükrében

 Forrás: Dr Enst Schrott, Dr Wolfgang Schachinger Ájurvéda a szív és érrendszeri betegségek gyógyításában című kiadvány

 Ha a Váta az uralkodó dósa 

            Gondoskodjunk elegendő pihenésről, tegyük rendszeressé életünket. Lehetőség szerint adjuk  le a késői és az éjszakai műszakot, feküdjünk le 22 óra előtt (még akkor is, ha nem érezzük magunkat álmosnak). A fogyás elkerülésére fogyasszunk rendszeresen meleg ételt, Váta Csurnát, nyers ételeket, stb. A Váta- masszázsolajjal végzett masszázs, az ősi védikus zene (Száma Véda) és a Gandharva Véda hallgatása azért különösen hatékony, mert a Váta egyensúlya a tapintáson és a halláson keresztül állítható helyre a legkönnyebben. Csepegtessünk hálószobánkban Váta-aromaolajat az aromalámpába!

 

Ha a Pitta uralkodik 

            Fontos, hogy időről időre lehűtsük a szervezetünket, elménket és érzelmeinket – fogyasszunk hűvös italokat, szellőztessünk, tartsunk szünetet, amíg „lehiggadunk”. Kerüljük a hőséget és a közvetlen napsugárzást! Csökkentsük a sófogyasztást! Az alkohol, az ecet, a szénsavas italok és a csípős fűszerek felszaporítják a Pittát, ezért ezeket is kerülnünk kell. Használjunk a fűszerezéshez Pitta Csurnát. Szabadidőnkben olvassunk jó könyveket, melyek tágítják a szellemi és érzelmi látókörünket (védikus irodalom, vallási könyvek)! Ne legyünk túlságosan ambiciózusak, és ne végezzünk nyaktörő mutatványokat munkahelyünkön vagy sportolás közben! Csepegtessünk hálószobánkban Pitta-aromaolajat az aromalámpába!

 Egy egyszerű recept: Zúzzunk porrá mozsárban vagy mixerben 20 gramm currylevelet, 11-csipetnyi  sót és fekete borsot! Ebéd előtt keverjük össze 1 teáskanálnyit 1 evőkanál főtt rizzsel, amennyiben koleszterinszintünk normális, ghít (tisztított vajat) is adjunk hozzá! Utána kortyolgassunk forralt vizet!

 Ha uralkodó dósánk a Kapha

 Legfontosabb feladatunk anyagcserénk élénkítése. Keljünk korán, fogmosás után végezzünk gharsanmasszázst, majd vegyünk forró fürdőt vagy zuhanyozzunk le. Kortyolgassunk rendszeresen forralt vizet, ha lehet kevés gyömbérrel! Csak akkor együnk, amikor nagyon éhesek vagyunk! Ne nassoljunk, fogyasszunk könnyű, zsírszegény ételeket, csak kevés cukrot (de édesítőszert semmiképp!), sokféle fűszert, pl. Kapha Csurnát, gyömbért, borsot, mustármagot, kurkumát, szegfűszeget, fahéjat. A fizikai állapotunknak megfelelő rendszeres testmozgás erőt ad és jó közérzetet biztosít. Milyen új hobbi, milyen új munka vidítana fel minket? Mivel a Kapha egyensúlya leginkább a szagláson keresztül állítható helyre, vegyük körül magunkat fanyar, friss illatokkal: A Kapha aromaolaj, a halántékra és a mellkasra kent MA 634, a fürdővízbe kevert törpefenyő- vagy eukaliptuszolaj kiválóan megfelel.

13 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Kapha aroma olaj, 10 ml

  Kapha aroma olaj, 10 ml

  Az ájurvéda szerint ez az olaj egyensúlyba hozza a Kapha dósát. Különösen javasolt tavasszal és olyan emberek számára, akikben a Kapha dósa túlteng. Többek között kámfort, eukaliptuszt és tömjént is tartalmaz.

  4 387 Ft 13,50 EUR
  11,82 GBP
 • Kerámia Aroma Párologtató

  Kerámia Aroma Párologtató
  5 865 Ft 18,04 EUR
  15,80 GBP

  Nincs készleten

 • Vata Masszázsolaj, 200 ml

  Vata Masszázsolaj, 200 ml
  Válogatott ájurvédikus gyógynövények gazdag keveréke teszi ezeket az olajokat igazán értékessé. A gyógyhatású összetevőket nagy gonddal dolgozzák fel hagyományos módszerekkel.
  5 245 Ft 16,14 EUR
  14,13 GBP

13 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017