Az ideális étkezési stratégia meghatározása az ájurvéda irányelveinek megfelelően

A Maharishi Ájurvéda étkezési stratégiája messze túlmutat az ideális testsúly elérésén. A Maharishi Ájurvéda célja, hogy meggyógyítsa az egyént, és elősegítse ezáltal a hosszú életet, hogy fokozza az életminőséget, hogy boldogsággal haladhassunk a teljesség felé.

 Ahhoz, hogy megfelelő kapcsolatot ápoljunk szervezetünkkel az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

- Ellenőrizzük az éhség mértékét étkezés előtt és után.

- Csupán addig együnk, míg jól nem lakunk.

- Amikor éhséget kezdünk érezni, gyomrunknak még negyede valójában telített.

- Étkezés során kb. gyomrunk 3/4-ét töltsük meg.

- Hagyjunk teret, hogy a gyomor el tudja látni feladatait. (Étel forgatása, emésztés, kiválasztás)

- Ülve étkezzünk, teremtsünk nyugalmas légkört.

- Jól rágjuk meg az ételt. Kerüljük a tévézést, olvasást, beszélgetést evés közben.

- Üljünk még nyugodtan öt percig az étkezés befejezése után.

 Fogyasszunk reggelit, de csak abban az esetben reggelizzünk kicsit bőségesebben, ha éhséget érzünk.

A főétkezés délben legyen.

Fogyasszunk könnyű vacsorát.

Csak akkor együnk a főétkezések között, ha valóban éhesek vagyunk.

 Segíti az emésztést:

Langyos vizet kortyolgassunk étkezések között, illetve közben. Utóbbi esetben nem túl sokat, mert ez gyengíti az emésztőnedveket.

Részesítsük előnyben a frissen elkészített, főtt, meleg ételeket. (Nyáron a szoba hőmérsékletűek is jók.)

Használjunk fűszereket: gyömbér, bors, kurkuma, görögszéna, fahéj, kömény, édeskömény.

A Kapha Csurna hasznos, ha olyan súlyproblémákkal küzdünk, melyek a Kapha dósa egyensúlytalanságára vezethetőek vissza.

A Meda tea olyan gyógynövényeket tartalmaz, melyek támogatják az emésztés tüzét.

 Tippek Kapha egyensúlytalanság esetére:

Végezzünk rendszeres testmozgást. Az olyan komolyabb sportokat mint a futás, vagy súlyokkal való edzés, kizárólag fittségi szintünknek megfelelően és természetesen betegségek hiányában végezzük, figyelembe véve életkorunkat is. Serkentsük fiziológiánkat, égessük a kalóriákat.

 Szálljunk szembe az élet kihívásaival, hogy leküzdhessük a Kaphára jellemző lassúságot.

Használjuk ki a nap különböző ciklusait, különösen a 06:00-10:00-ig, valamint 22.00-06:00-ig terjedő időszakot, mivel ezek a napszakok amikor a Kapha dósa aránya a legintenzívebb. A könnyű vacsora és reggeli különösen fontos a lassú Kapha emésztésnek. Ha nem érez éhséget, keveset reggelizzünk. Legfőbb étkezésünk délben az ebédünk legyen. 10.00 és 14.00 között Pitta időszak van, azaz ekkor a legerősebb emésztésünk.

Sokat számít, ha képesek vagyunk-e 06.00 előtt ébredni.

Vegyünk magunkhoz olyan ételeket, melyek megteremtik a Kapha dósa egyensúlyát. Válogassunk különösen csípős, keserű és fanyar ízeket, könnyű és száraz tulajdonságú ételeket.

Részesítsük előnyben a meleg, frissen főtt ételeket. A sütés, grillezés helyett, pároljuk inkább az ételt. Kerüljük az éttermi és előre csomagolt élelmiszereket, mivel ezek általában túl zsírosak, sósak vagy épp édesek – és utóbbiak mind súlyosbítják a Kapha dósa okozta panaszokat.

Ha a beteg elhízott vagy súlyosabb panaszai vannak, minden esetben javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy képzett Maharishi Ájurvéda orvossal. Az orvos azonosítani fogja a kiegyensúlyozatlanságot, mely okot ad a beteg állapotára. Ezt követően javaslatot tesz konkrét diéta változtatásokra, és konkrét ájurvédikus gyógynövénykészítményeket ajánl rendszeres fogyasztásra Önnek. Egy egészséges diéta keretein belül a Be Trim tabletták (MA 1006 és MA 1007) jelentősen segítik a súlyvesztést. Az optimális megoldás az, ha minden étkezéshez fogyasztunk belőle, tehát naponta háromszor, hogy elérjük a kívánt hatást. Erős zsírbontó hatásuk mellett az MA 1007 tabletta jelentős étvágycsökkentő hatással is bír.

 

 

 

 

 

9 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása

9 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017