Az ájurvédikus módszerek és a kimagasló teljesítmények kapcsolata

Az ájurvéda jelentősége az előadó művészek, élsportolók és mindazok életében, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak mindennapi életükben

 Cikkünk a www.mapi.com ájurvédikus weboldalon, 2013. április 5-én Paul Schafer publikációja nyomán megjelent írás magyar nyelvű kivonata.

Az ájurvédikus módszerek és a kimagasló teljesítmények kapcsolata

 Az ájurvéda hagyományai szerint három alapvető módszer ismeretes, amely  elősegíti a kimagasló fizikai és szellemei teljesítményt. 

            1.    Az ama (toxinok) csökkentése

 1. Az emésztés tüzének erősítése és kiegyensúlyozása (agni = az emésztés tüze)
 2. A stressz jelentős mértékben történő csökkentése

A fenti kulcsfontosságú területeken belül többféle alkategóriát is érdemes még figyelembe venni. Összességében mindhárom terület szerepe kimagasló a teljesítmény fokozása és fenntartása érdekében mind hosszú, mind rövidtávon.

Vitalitásunk alapja: fizikai teherbíró képességünk a megterheléssel szemben

 Amikor kimagasló fizikai vagy szellemi teljesítményre van szükségünk, erre legalkalmasabb állapotban akkor vagyunk, amikor stressz szintünk alacsony, miközben testünk rugalmas és energikus, lelkiekben pedig érzékenyek, de mégis intuitívak és energikusak vagyunk. Az ájurvédikus eljárások  túlmutatnak az aerobic jellegű mozgásformákon, melyek bár erősítik az izmokat, azonban hangsúlyt csak egy-egy testrészre vagy szövetcsoportra helyeznek, így a test különböző területeit valójában elszigetelik egymástól.

 Az ájurvéda hagyományai a három fent említett területre helyezett hangsúly által komplex módon képesek létrehozni és fenntartani mind szellemben, lélekben és testben a kimagasló teljesítményekhez szükséges optimális állapotot. Az egyes területek hatásai összeadódnak, a módszerek pedig könnyen beépíthetőek a mindennapos rutinunkba.

Az ájurvéda módszerei  közé sorolhatjuk étrendünk megreformálását, a napi rutinunk kidolgozását és annak következetes betartását. Az ájurvéda javasolja a stressz-csökkentő gyakorlatok végzését, a jógát, a testmozgást és a meditációt, a különféle ősi gyógynövények használatát és még sok egyéb módszert, amelyek támogatják az élsportolók és más, komolyabb igénybevétellel járó tevékenységet végző emberek életét.

 Az emésztés tüzének fenntartása, testi-, lelki egyensúlyunk és a teljesítmény összefüggései


Mint azt már oly sok írásunkban említettük, nem lehet elégszer kiemelnünk, hogy a jó emésztés elsődleges fontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Az ájurvédában nagy hangsúlyt helyeznek az „agni”, az emésztés tüzének  kiegyensúlyozására. A fokozott igénybevétellel járó életmód alapja ugyanez, hiszen az agni a motorja a felvett tápanyagok átalakításának és a szervezetbe való beépülésnek. Akárcsak egy autónál, az emberi testben is az üzemanyag minőségétől függ a teljesítmény. Ha az üzemanyag gyenge, rossz minőségű akkor a rendszerben dugulások jönnek létre, az elektromos rendszer meghibásodik, azonban, ha az üzemanyag, vagyis ételeink csúcsminőségűek, akkor teljesítményünk is ehhez igazodó, kimagasló lesz. Gyomrunk, mint testünk intelligens motorja az élelmiszerek intelligenciáját juttatja el testünk különböző szerveibe és szöveteibe. Attól függően, hogy emésztésünk tüze mennyire erős, a tápanyagok akár „amaként” (méreganyagok), akár értékes minőségű „ojasként” (a jótékony biokémiai egyensúly alapja) halmozódhatnak fel a testünkben.

 Az említett  „ojas” elnevezésű anyag  a legértékesebb terméke emésztésünknek, nem más, mint támogató energia, tisztaság, az immunrendszer alapja, belső boldogságunk hordozója, az intuícióhoz és az érzelmi stabilitáshoz járul hozzá. Mindezek a jótékony hatások a kiemelkedő sportteljesítmény és mindenféle más igénybevétel alapkövei.

Az ájurvéda holisztikus szemlélete

 

Az ájurvédikus gondolkodás alapja az, hogy megértsük: ezek a módszerek az emberi szervezet természetes teljesítménynövelő energiáit hívják elő, mindazokat a folyamatokat indítják be, melyeket a szervezetünk tökéletesen egészséges állapotában is működtet. Az holisztikus szemléletet összefoglaló híres mondás is erre utal: „Öntözd a gyökeret, hogy élvezhesd a gyümölcsöt!” A teljes gyökérzetet (az alapokat) kell öntöznünk és támogatnunk ahhoz, hogy a növény egészségesen fejlődjön és végül termést (teljesítményt) hozzon. Egészségünk megőrzése érdekében nem elegendő csupán egy-egy szervcsoportot kiragadnunk, foglalkoznunk kell a teljes testünkkel és nem utolsó sorban lelkünk épségének megőrzésével is egyben.

 Az Amla gyümölcs teljesítményre gyakorolt jótékony hatásai


Az ájurvéda speciális területe, a “megifjító” Rászajána kezelések receptúrája alapján előállított ájurvédikus készítmények kedvelt, rendkívüli hatóanyagokkal rendelkező, állandó alkotóeleme az Amalaki (más néven Amla) néven ismert gyümölcs. A Charaka Samhita (ősi ájurvédikus szankszrit, „védikus” dokumentáció) azt mondja, hogy „az Amalaki a legjobb fiatalító hatású gyógynövény”. Különlegessége, hogy egyszerre tartalmaz édes, savanyú, keserű, fanyar és csípős ízt is; viszont egyetlen íz, a sós hiányzik belőle.

 A gyümölcsnek ez a különleges tulajdonsága teszi lehetővé, hogy kiegyensúlyozó hatással legyen valamennyi „dósára”, azaz az összes ájurvédikus testtípusra . Emiatt az Amla-t „három dósásnak”-nak is nevezik, fogyasztását minden évszakban, minden időjárási körülmények között és bármely testtípusnak ajánlják. A Rászajána tudománya szerint hatóanyagai révén támogatja többek között a memóriát, a fiatalság megőrzését. A „szattva” ( élettel teli, boldog állapot) minőség hordozója, így tiszta hangot, tisztességet és legyőzhetetlenséget tartanak számon jótékony hatásai között. Az Amalaki önmagában testesíti meg a „tiszta természetet”, amely a jólét és a jó egészség mindenkori alapja.


Mivel organikus formában nehezen juthatunk hozzá, az ájurvédikus készítmények közül jó alternatívát jelenthet az Erő Rasayana (Rasayana for Strength -MA 1) tabletta fogyasztása. Az Amla gyümölcs egyebek mellett a Maharishi Amrit Kalash, a Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta (MA5) és a Triphala tabletta jelentős hatásfokú készítmények fő összetevője is.

Az Amla fogyasztásának számos figyelemreméltó hatása közül a következőket emelnénk ki elsősorban:

 1. Az Amla Berry fokozza a fehérjeszintézist, ezáltal közreműködik az izmok erősítésében és szerepet játszik a hatékony izomtömeg növelésben. Természetes alternatívát nyújt élsportolóknak, testépítőknek egyaránt.
 2. Táplálja az agy szöveteit, segíti a mentális folyamatokat. Felfrissíti az idegrendszert, hatékony társ a tanulásban, erősíti az érzékeket.
 3. Növeli a vitalitást. Hozzájárul a sejtszintű regenerálódás folyamatához.
 4. Támogatja a szív- érrendszert, a szívet a „hridya” minősége révén segíti, amely azt jelenti, hogy „táplálja a szívet”. Kiemelkedő hatásai vannak a szív- és érrendszer működésére.
 5. Támogatja a tüdőt és kiegyensúlyozza a Kapha dósát. A gyümölcsből készült tonik erősíti és tápanyaggal látja el a tüdőt és a légzőszervrendszert.
 6. Vitalizáló hatást fejt ki a „dhatu-ra” (a test szöveteire), hozzájárul, hogy a menstruációs ciklus rendszeres legyen. Támogatja a férfi és női ivarszerveket. Különösen jótékony hatásokkal bír a női fiziológiára.
 7. Elősegíti a táplálék felszívódását, segíti az emésztést. Ezen túlmenően pedig javítja a tápanyagok beépülését és az egészséges vérképződést.
 8. Segíti a kiválasztószerv-rendszert. Megelőzi a húgyúti megbetegedéseket, természetes vizelethajtó hatással bír, segít kiüríteni a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat.
 9. Szükség esetén a szervezet „hűtőfolyadékaként” működik. Ez a tulajdonság igazán értékes a forró nyári időszakban, a felhevült Pitta dósát hatékonyan csillapítja, egyensúlyozza, így fontos kiegészítője lehet egy Vata vagy Pitta testtípusú személy étrendjének.
 10. Erősíti a szemet, erre utal az is, hogy az Amla-t  „chakshushya”nak is nevezik szankszritul, ami „szemerősítőt” jelent. Szó szerint „Rászajána a szemnek” ez az értékes gyümölcs.
 11. A máj méregtelenítési folyamataihoz nagyban hozzájárul. Serkenti a májat, semlegesíti a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat és egyéb káros lerakódásokat.
 12. Erős antioxidáns hatással bír, felszámolja a szabad gyököket, lassítja az öregedés folyamatát.
 13. Általános immunerősítő hatással bír.
 14. Kiegyensúlyozza a gyomorsav termelést. Csillapítja az enyhe- és mérsékelt savtúltengést és más Pitta dóshával összefüggő emésztési problémát is.
 15. Kiváló C-vitamin forrásként jegyzik. Az Amla gyümölcs kb. hússzor több C-vitamin tartalommal rendelkezik, mint egy vele megegyező súlyú narancs. Különlegessége az is, hogy tannin tartalma miatt a benne tárolt aszkorbinsav ellenállóbb a hő- és fényhatásra, mint más gyümölcsökben tárolt változatai.
 16. Jót tesz a bőrnek. Hatóanyagainak köszönhetően mélyen hidratálja és megtisztítja a szöveteket. Fokozza az arcbőr ragyogását, egészséges csillogást kölcsönöz neki.
 17. Az Amla energetikailag koncentrálja a test „lefele irányuló” vitális energiáit, így nem csak megelőzi, de sikeresen megszünteti az idült és alkalmanként előforduló székrekedést is.
 18. Hatékonyan segít a selymes hajkorona felépítésében. A korai őszülés megelőzésében sem nélkülözhető, táplálja a hajhagymákat is. Fokozza a kalcium felszívódását, így egészséges csontok, fogak és körmök köszönhetőek neki.

Az ájurvéda tehát az „egész” emberre fektet hangsúlyt módszerei alkalmazása során. Az emberi testet holisztikusan. azaz test-szellem-lélek hármas egységében szemléli.

 Az alább felsorolt ájurvédikus készítmények fogyasztásával Ön könnyedén hozzájárulhat testi és szellemi teljesítőképességének fokozásához:

 Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta ( MA 505 )

Erős tonizáló hatású szer, mely elsősorban az emésztőrendszert támogatja. Ha fáradtnak, gyengének érzi magát, esetleg székrekedés gyötri, valószínű, hogy méreganyagok halmozódtak fel a testében. A toxinok lerakódása sajnos az emésztés egyensúlyának elvesztésével szorosan összefüggő jelenség, ezért elengedhetetlen, hogy az „agni” és az „ojas” termelődését kiegyensúlyozza szervezetében. A készítményt este, lefekvés előtt kell bevenni, így biztosított lesz vitalitásunk a következő napra.

Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575 )

Emésztést támogató, ún. „agni-kiegyenlítő” készítmény. Az ájurvéda szerint a gyomorban megjelenő túlzott savas érzet, valamint a reflux a Pitta dósa egyensúlytalanságát jelzi. A túl sok csípős, fűszeres étel további szikra lehet az emésztés tüzére, így túl sok gyomorsav képződik, mellyel a szervezet csak nehezen tud megbirkózni. A stressz és a életmóddal járó rendszertelen étkezés szintén kellemetlen érzést okozhat a gyomorban. Ugyanakkor hosszútávon számos egészségügyi probléma okozója is lehet ez az állapot, melyet ajánlatos ezért minél előbb rendezni. Ez e termék ősi ájurvédikus recept alapján készült és étkezések előtt javasolt fogyasztása.


Nyugodt alvás tablettája – Pitta (MA 1684)

Minden olyan tevékenységnek, mely nagy erőkifejtést igényel tőlünk, a kielégítő mennyiségű és minőségű pihenés az alapja. Ebben a készítményben megtalálható gyógynövények segítenek Önnek, hogy kielégítően mélyen aludhasson éjjelente. Azok számára nyújthat megoldást ez a készítmény, akik hajlamosak nem átaludni az éjszakákat, sokszor felébrednek éjszaka, illetve a reggeli ébredéskor fáradtságot éreznek. Az átalvási problémák mellett azoknak is alternatívát jelenthet, akik nehezen alszanak el és sokáig forgolódnak, míg képesek elaludni.

Nyugodt alvás tablettája – Váta (MA 1683)

Amikor lefekvés előtt aggódunk, vagy frusztrációt érzünk, ez bizony jelentősen rányomja a bélyegét az alvás minőségére is. Mai világunkban azonban sok esetben elkerülhetetlen az ilyen állapot. Ebben nyújtanak segítséget azok az ájurvédikus gyógynövény receptek, melyek a Váta típusú nyugodt alvás tablettája fő alkotói. A készítmény használata során a test feszültségei feloldódnak, kiegyensúlyozódnak az érzelmek, a lélek és a szellem is. Ezáltal alvásunk mélyebbé, pihentetőbbé válik.

(A termékkel kapcsolatos kutatás eredményekről a www.mapi.com oldalon „Blissful Sleep” címmel olvashatnak egy angol nyelvű tanulmányt. http://www.mapi.com/maharishi_ayurveda/research/insomnia1.html )

 Az Elme nyugalma tabletta (Worry Free tabletta, MA 1401)

A készítmény hagyományos receptje magas szintű teljesítményt biztosítanak, mert egyrészt nyugtatják az idegrendszert, másrészt támogatják a szellemi képességeinket is. Segíti az elme kiegyensúlyozott működését feszült helyzetek esetén is, az elme éberségi állapotának csökkenése nélkül. Hatására az elme működése nyugodttá, fókuszálttá, döntésképessé válik. A készítmény segítséget jelenthet a komolyabb kihívásokkal teli időszakokban.

A  következő elérhetőségen angol nyelvű kutatási eredmények érhetők el a készítményről: http://www.mapi.com/maharishi_ayurveda/research/anxiety1.html

Ayur Immune (MA 1000)

Az Ayur Immune ellenálló képességet fokozó, holisztikus, Maharishi Ájurvéda készítmény. A téli időszak kezdete előtt 45 nappal való rendszeres fogyasztásával a természetes immunitást támogathatjuk. Egyesíti a hagyományos ájurvédikus tisztító gyógynövények és tápláló ásványi anyagok erejét. Segíti immunrendszerünk ellenálló képességét, támogatja a tápanyagok felszívódását és az anyagcsere folyamatokat. Májregeneráló hatása és természetes méregtelenítő, vértisztító hatása miatt elengedhetetlen készítmény a betegségek elleni küzdelemben.

Szellemi fiatalság tablettája (MA 3)

Életkortól függetlenül nyújt egészséges választ a mentális stressz okozta bántalmakkal szemben. Tanulóknak kiváló készítmény, hiszen támogatja a memóriát és tanulási képességeinket. Növeli éberségi szintünket, kitűnő választás vizsgaidőszakban vagy egyéb komoly szellemi igénybevétel esetén.

Szív támogató gyógynövény tabletta (MA 1816)

A gyógynövényes készítmény olyan összetevőket tartalmaz, amelyek táplálják a fizikai és érzelmi szívet, tisztítják a csatornákat, távol tartják az amát a szövetektől, fokozzák annak a képességét, hogy szervezetünk ellenálljon a stressz és a megnövekedett koleszterin szint okozta bántalmaknak. A Maharishi Ájurvéda hagyományai szerint szívünk az a központ testünkben, amely az ojas székhelye is, hiszen az életenergia körforgásáért, dinamizmusunkért és az éberségért is szívünk felel.

Prosztata egyensúly tablettája (MA 1595)

A Maharishi Ájurvéda szemszögéből a mozgásszegény életmód rendkívül káros. Férfiak esetében a prosztata egészsége is veszélyeztetve van ilyen esetben, mivel mozgáshiány velejárója az alacsony mértékű tápanyag ellátás egyes szervekben és szervrendszerekben. Ez a készítmény speciális ősi gyógynövény alapú hatóanyagait a problémás területekre képes koncentrálni és eljuttatni. Segít egyensúlyba hozni a tesztoszteron szintet, támogatja a férfi szervezet vitalitását, tisztítja a húgyutat és általánosságban is támogatja a szervezet védekezőképességét.

15 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
 • Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

   Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta MA 505, 250 G

  A Triphala tabletta az ájurvédában a legalapvetőbb ájurvédikus keverék. Összetevői harmonizálják, regenerálják mind a három természeti alap princípiumot, azaz a Vata, Pitta és Kapha dósákat. Összetevők: 96 % növényi tartalom; Terminalia chebula, Emblica officinalis, Terminalia belerica szárított porított gyümölcse, Rosa centrifola porított virágzata; Alkalmazás: Vegyünk be 1-2 tablettát az esti órákban, meleg vízzel. A napi 2 tabletta összesen 1920 mg napi növényi összetevő bevitelét jelenti. Mivel a Maharishi Ájurvéda Triphala enyhe hatású, hosszabb ideig szedhető, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén.

  A Triphala tabletta javasolt fogyasztása:
  Napi 1-2 tabletta étkezés után 10 perccel langyos vízzel elfogyasztva. Amennyiben székletlazító hatását szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben lefekvéskor fogyasszuk 1-2 tablettával, szintén langyos vízzel elfogyasztva.

  250 tabletta

  13 500 Ft 41,54 EUR
  36,37 GBP
 • Nyugodt alvás tablettája – Pitta: Az egyenletes alvás eléréséhez MA 1684, 60 G

   Nyugodt alvás tablettája – Pitta: Az egyenletes alvás eléréséhez MA 1684, 60 G

  Pitta dósa kontrollálja az átalakítási folyamatokat a szervezetben, az emésztést és az anyagcserét. Bizonyos étrend típus és életvitel, a meleg időjárás valamint a stressz túlstimulálhatja és ezáltal túlsúlyba hozhatja a Pitta dósát. Ez Pitta típusú alvási rendellenességhez vezet. Ha valaki gyorsan elalszik, de az éjszaka közepén vagy kora hajnalban felébred és a rövid alvást követően képtelen ismét visszaaludni, az Pitta egyensúlytalanságra utal. Ilyen esetben javasoljuk a Nyugodt alvás tablettája – Pitta típus (Pitta: az egyenletes alvás eléréséhez MA 1684, 30 G) a bázis készítménnyel együtt (Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény (MA1778). A két tabletta párhuzamos szedése elősegíti a Pitta dósa kiegyensúlyozását, mely mellett azt fogja tapasztalni, hogy az alvás teljes, mély, zavartalan és pihentető lesz.A készítmény gyógynövényei kizárólagosan természetes úton, mellékhatás és hozzászokás mentesen segítenek azáltal, hogy rendezik a szervezet egyensúlytalanságait és ezáltal a szervezet egészséges energia folyamatai helyreállnak. A gyógynövények felszívódása, szervezetbe történő beépülése és harmonizáló hatása, mind a szervezet saját gyógyító folyamatainak működésbe lépése időt vesz igénybe. Ebből adódóan hatásuk nem azonnali, hanem a szervezet egyensúlyi állapotától függően akár néhány nap is lehet. A készítmény nem helyettesíti az alvásproblémák hátterének tisztázását. Szükséges azt is pontosan meghatároznunk, hogy melyik dósa egyensúlytalansága okozza alvásproblémánkat.  Nincs hozzászokás.

  1 doboz1 havi adagot tartalmaz
  Vegyünk be lefekvés előtt 1 tablettát.

  Összetétel: Rosa centifolia, Emblica officinalis, Convolvulus pluricaulis, Althaea officinalis, Sida cordifolia, Nardostachys jatamansi, Terminalia arjuna, Valeriana wallichii, Withania somnifera, Asparagus racemosus, Glycyrrhiza glabra, Tinospora cordifolia, Pinctada margaritifera, Elettaria cardamomum, Cinnamomum zeylanicum, Biotite mica, Syzygium aromaticum, Piper nigrum, Zingiber officinale, Piper longum, Acacia arabica

  8 608 Ft 26,48 EUR
  23,19 GBP
 • MA 1401, 50 G

  MA 1401, 50 G
  A rendszeres pihenés, a kielégítő alvás és a meleg, tápláló ételek mellett az ájurvéda a szervezet igényeihez mért étrendkiegészítőket is ajánlja. Ez a speciális gyógynövény keverék segít a megnövekedett Vata egyensúly helyreállításában.

  A receptúra az indiai szubkontinens számos gyógynövényét rejti, amelyet az ájurvéda már évezredek óta használ: díszcseresznye, édesgyökér, narda, guduchi, galangál, umbillicus és mezei szulák. A legértékesebb összetevő a porított gyöngyök.

  Ajánlott adagolás:
  Naponta 2 x 1 tabletta meleg vízzel vagy gyümölcslével bevéve.

  ÖSSZETEVŐK

  • 79% gyógynövények
   • álombogyó (Ashwagandha, Withania Somnifera)
   • indiai nárd
   • édesgyökér (Glycorhiza glabra)
   • Guduchi (Tinospora cordifolia)
   • galangál
  • 13% növényi kivonatok
   • Brahmi (Bacopa monnieri)
   • Shankapushpi (Convolvulus pluricaulis)
   • Guduchi (Tinospora cordifolia)
  6 481 Ft 19,94 EUR
  17,46 GBP
 • MA 1000, 30 G

  MA 1000, 30 G
  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta
  5 891 Ft 18,12 EUR
  15,87 GBP
 • MA 1 (Amalaki tabletta), 100 tabl/ 50 G

  MA 1 (Amalaki tabletta), 100 tabl/ 50 G

  <p>Az Amalaki avagy az indiai egres, egy rendk&iacute;v&uuml;l komoly hat&oacute;anyag-tartalommal rendelkező &aacute;jurv&eacute;dikus gy&oacute;gyn&ouml;v&eacute;ny. Az egyik leggazdagabb C-vitamin forr&aacute;sr&oacute;l van sz&oacute;, amely kb. h&uacute;sszor t&ouml;bbet tartalmaz aszkorbinsavb&oacute;l, mint ugyanolyan mennyis&eacute;gű narancs. Az antioxid&aacute;ns hat&aacute;s a magyar&aacute;zat arra, hogy az Amalaki kedvelt alkot&oacute;ja &aacute;jurv&eacute;dikus fiatal&iacute;t&oacute; tonikoknak &eacute;s R&aacute;szaj&aacute;na k&eacute;sz&iacute;tm&eacute;nyeknek.</p>
  <p>Az Amalaki az &aacute;jurv&eacute;dikus 6 &iacute;z k&ouml;z&uuml;l 5-&ouml;t tartalmaz. Egyens&uacute;lyozza mindh&aacute;rom d&oacute;s&aacute;t. Tiszt&iacute;tja az elm&eacute;t, jav&iacute;tja az elme-est koordin&aacute;ci&oacute;t, erős&iacute;ti a kering&eacute;st. K&uuml;l&ouml;n&ouml;sen j&oacute;l harmoniz&aacute;lja a Pitta d&oacute;s&aacute;t (szem, sz&iacute;v, bőr fiatal&iacute;t&aacute;sa, em&eacute;szt&eacute;s, vas felsz&iacute;v&oacute;d&aacute;s, k&uuml;l&ouml;n&ouml;sen j&oacute; gyomorsav t&uacute;lteng&eacute;sben).</p>
  <p>&nbsp;Fontos &ouml;sszetevője alapvető &aacute;jurv&eacute;dikus szereknek, mint pl. a Triphala, amely minden koroszt&aacute;ly sz&aacute;m&aacute;ra szellemi &eacute;s fizikai j&oacute;ll&eacute;tet, erőt k&ouml;lcs&ouml;n&ouml;z, valamint jelentős seg&iacute;ts&eacute;get ny&uacute;jt gyenges&eacute;g &eacute;s betegs&eacute;g ut&aacute;ni l&aacute;badoz&aacute;s időszak&aacute;ban.</p>
  <p>&nbsp;A Triphala &eacute;rt&eacute;kes &ouml;sszetevői az Amalaki kivonatb&oacute;l sz&aacute;rmaz&oacute; organikus aszkorbinsav, zs&iacute;rsavak, bioflavonoidok, polifenolok, citokininek, B-vitamin, kalcium, k&aacute;lium, vas, tanninok, pektin. A felsorolt lista &ouml;nmag&aacute;ban is rendk&iacute;v&uuml;l lenyűg&ouml;ző, nem csak fiatal&iacute;t&oacute;, de m&aacute;jv&eacute;dő, koleszterincs&ouml;kkentő, gyullad&aacute;scs&ouml;kkentő, vizelethajt&oacute;, v&eacute;rcukor cs&ouml;kkentő hat&aacute;sai miatt is kedvelt alapanyag.</p>
  <p>&nbsp;Sokr&eacute;tű hat&aacute;sa miatt a test valamennyi sz&ouml;vet&eacute;re j&oacute;t&eacute;kony hat&aacute;st gyakorol a belőle k&eacute;sz&uuml;lt immunerős&iacute;tő szerek mindegyike. K&eacute;pes arra, hogy a szervezetben n&ouml;velje az &bdquo;Ojast&rdquo;, ez&aacute;ltal nő a szervezet ellen&aacute;ll&oacute; k&eacute;pess&eacute;ge, az &eacute;letenergia &eacute;s a vitalit&aacute;s &eacute;s j&oacute; k&ouml;z&eacute;rzet uralkodik az egy&eacute;n lelk&eacute;ben.</p>
  <p>&nbsp; Klinikai vizsg&aacute;latok tan&uacute;s&aacute;ga szerint ez a gy&oacute;gyn&ouml;v&eacute;ny k&eacute;pes a r&aacute;kos sejtek n&ouml;veked&eacute;s&eacute;t blokkolni, az immunrendszert felerős&iacute;teni. Fokozza - az immunrendszer r&eacute;szek&eacute;nt &ndash; a&nbsp; sejtek term&eacute;szetes &bdquo;citotoxicit&aacute;s&aacute;t&rdquo;.&nbsp; Antibakteri&aacute;lis tulajdons&aacute;gokkal is b&iacute;r, &iacute;gy remek ter&aacute;pi&aacute;s kieg&eacute;sz&iacute;tő p&eacute;ld&aacute;ul infleunza szezonban.</p>
  <p>&nbsp;Hűs&iacute;tő hat&aacute;s&uacute; n&ouml;v&eacute;ny, ez&eacute;rt haszn&aacute;lj&aacute;k a legt&ouml;bb gyullad&aacute;ssal j&aacute;r&oacute; megbeteged&eacute;sben, gyomor &eacute;s b&eacute;lrendszeri betegs&eacute;gek, savass&aacute;g, fek&eacute;lyek, h&aacute;nyinger, h&aacute;ny&aacute;s, vastagb&eacute;lgyullad&aacute;s, gyomorhurut, m&aacute;jgyullad&aacute;s eseteiben &eacute;s az arany&eacute;r is j&oacute;l reag&aacute;l r&aacute;. Indi&aacute;ban g&ouml;r&ouml;gsz&eacute;n&aacute;val vegy&iacute;tve adj&aacute;k v&eacute;rhas, illetve kr&oacute;nikus hasmen&eacute;s eset&eacute;n. Nagy seg&iacute;ts&eacute;get jelent a nyugati civiliz&aacute;ci&oacute;ban elterjedt IBS (irrit&aacute;bilis b&eacute;l szindr&oacute;ma) szindr&oacute;m&aacute;val k&uuml;zdőknek, de kr&oacute;nikus sz&eacute;kreked&eacute;s &eacute;s a b&eacute;lrendszerben felhalmoz&oacute;dott m&eacute;reganyagok semleges&iacute;t&eacute;s&eacute;ben is kiv&aacute;l&oacute;. Hat&oacute;anyagai v&eacute;dik a m&aacute;jat, valamint cukorbetegs&eacute;gben szenvedőknek is adhat&oacute;, mert komoly v&eacute;rcukor cs&ouml;kkentő hat&aacute;ssal b&iacute;r. Hűtő hat&aacute;s&aacute;nak j&oacute;volt&aacute;b&oacute;l a l&eacute;gutakban jelentkező gyullad&aacute;sokra is j&oacute; hat&aacute;ssal van; a bakt&eacute;riumok &eacute;s t&uuml;dőt t&aacute;mad&oacute; k&oacute;rokoz&oacute;k sz&eacute;les spektrum&aacute;val szemben veszi fel a k&uuml;zdelmet. Egyes kutat&aacute;sok az asztma kezel&eacute;s&eacute;ben is hat&eacute;konynak v&eacute;lik.</p>
  <p>&nbsp;Az idegrendszert is erős&iacute;ti, toniz&aacute;lja, jav&iacute;tja&nbsp; a mem&oacute;ri&aacute;t, nyugtat, depresszi&oacute;ellenes hat&aacute;s&uacute;.</p>
  <p>&nbsp;Az Amalaki a kering&eacute;st is jav&iacute;tja. Cs&ouml;kkenti a v&eacute;r koleszterinszintj&eacute;t, a v&eacute;rr&ouml;gk&eacute;pződ&eacute;s kock&aacute;zat&aacute;t enyh&iacute;ti, megsz&uuml;nteti a lerak&oacute;d&aacute;sokat az art&eacute;ri&aacute;kban &iacute;gy megk&ouml;nny&iacute;ti a sz&iacute;v munk&aacute;j&aacute;t.</p>
  <p>&nbsp; K&uuml;lsőleges haszn&aacute;lata a haj&aacute;pol&aacute;sban kiemelkedő, mivel megakad&aacute;lyozza a hajhull&aacute;st, t&aacute;pl&aacute;lja a hajat. Gyullad&aacute;sos szemprobl&eacute;m&aacute;k orvoss&aacute;ga, a k&ouml;tőh&aacute;rtya-gyullad&aacute;s kezel&eacute;s&eacute;nek egyik ter&aacute;pi&aacute;s k&eacute;sz&iacute;tm&eacute;nye. Gazdag antioxid&aacute;ns tartalma miatt a bőr&aacute;pol&aacute;sban is kimagasl&oacute; eredm&eacute;nyeket &eacute;rnek el vele. In vitro k&iacute;s&eacute;rletek a gomba&ouml;lő hat&aacute;s&aacute;r&oacute;l tan&uacute;skodnak.</p>
  <p>&nbsp;Erős anabolikus, izom t&aacute;pl&aacute;l&oacute; hat&aacute;ssal b&iacute;r, sportol&oacute;knak nagyon előny&ouml;s.</p>
  <p>&nbsp;Javasolt fogyaszt&aacute;sa:</p>
  <p>Naponta 2 x 2 tbl meleg v&iacute;zzel vagy meleg tejjel elfogyasztva.&nbsp;</p>

   A Maharishi Ájurvéda Amalaki tartalmú készítményei: 

   

  Cikk:

  http://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/ajurvedikus-etkezesi-tanacsok-nyarra/

  6 481 Ft 19,94 EUR
  17,46 GBP
 • Az elme nyugalma tabletta (Worry Free - Vata Balance, MA 1401), 50 g

  Az elme nyugalma tabletta (Worry Free - Vata Balance, MA 1401), 50 g
  A rendszeres pihenés, a kielégítő alvás és a meleg, tápláló ételek mellett az ájurvéda a szervezet igényeihez mért étrendkiegészítőket is ajánlja. Ez a speciális gyógynövény keverék segít a megnövekedett Vata egyensúly helyreállításában.

  A receptúra az indiai szubkontinens számos gyógynövényét rejti, amelyet az ájurvéda már évezredek óta használ: díszcseresznye, édesgyökér, narda, guduchi, galangál, umbillicus és mezei szulák. A legértékesebb összetevő a porított gyöngyök.

  Ajánlott adagolás:
  Naponta 2 x 1 tabletta meleg vízzel vagy gyümölcslével bevéve.

  ÖSSZETEVŐK

  • 79% gyógynövények
   • álombogyó (Ashwagandha, Withania Somnifera)
   • indiai nárd
   • édesgyökér (Glycorhiza glabra)
   • Guduchi (Tinospora cordifolia)
   • galangál
  • 13% növényi kivonatok
   • Brahmi (Bacopa monnieri)
   • Shankapushpi (Convolvulus pluricaulis)
   • Guduchi (Tinospora cordifolia)
  6 481 Ft 19,94 EUR
  17,46 GBP
 • Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575), 50 g

  Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575), 50 g

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 50 tabletta

  5 553 Ft 17,09 EUR
  14,96 GBP
 • Prostata egyensúly (MA 1595), 30 G

  Prostata egyensúly (MA 1595), 30 G

  A Maharishi Ájurvéda szemszögéből a mozgásszegény életmód rendkívül káros. Férfiak esetében a prosztata egészsége is veszélyeztetve van ilyen esetben, mivel mozgáshiány velejárója az alacsony mértékű tápanyag ellátás egyes szervekben és szervrendszerekben. Ez a készítmény speciális ősi gyógynövény alapú hatóanyagait a problémás területekre képes koncentrálni és eljuttatni. Segít egyensúlyba hozni a tesztoszteron szintet, támogatja a férfi szervezet vitalitását, tisztítja a húgyutat és általánosságban is támogatja a szervezet védekezőképességét.

  Összetevők:

  Hemidesmus indicus, Santalum album, Balsamodendron mukul, Tribulus terrestris, Bauhinia variegata, Tinospora cordifolia, Crataeva religiosa, Boerhaavia diffusa, Sida cordifolia, Shilajit, Curcuma longa, Glycyrrhiza glabra, Hordeum vulgare, Syzygium aromaticum, Zinci oxidum, Zingiber officinale, Piper nigrum, Piper longum, 

   1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta

  8 700 Ft 26,77 EUR
  23,44 GBP
 • Maharishi Amrit Kalash SZETT (MA 4T + MA 5)

  Maharishi Amrit Kalash SZETT (MA 4T + MA 5)
  A gyümölcs- és gyógynövénypaszta tabletta formájában is kapható (MA 4 T), mely és cukor nélkül készül, így azok is fogyaszthatják, akik cukormentes diétára szorulnak.

  30 343 Ft 93,36 EUR
  81,75 GBP

  Special Price 26 799 Ft 82,46 EUR
  72,20 GBP

  Nincs készleten

 • Maharishi Amrit Kalash SZETT (MA 4 + MA 5)

  Maharishi Amrit Kalash SZETT (MA 4 + MA 5)
  Az Amrit Kalash kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Az Amrit Kalash számtalan tudományos kutatás tárgyát képező, világszerte elterjedt és híres gyógynövény készítmény, amely rendkívül értékes - a Himalája hegyoldalain lévő sűrű erdőkből származó – gyümölcsök, gyógynövények valamint ásványi anyagok keverékéből készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként is. Receptje visszanyúlik egészen az Ájurvéda több ezer éves indiai eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelő hatásáról híressé vált. Ma az Amrit Kalash táplálék kiegészítőnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

  30 343 Ft 93,36 EUR
  81,75 GBP

  Special Price 26 799 Ft 82,46 EUR
  72,20 GBP

 • Ayur Immune (MA 1000), 30 g

  Ayur Immune (MA 1000), 30 g

  1 doboz 1 havi adagot tartalmaz 60 tabletta 

  Ayur Immune (MA 1000) ellenálló képességet fokozó, holisztikus, Maharishi Ájurvéda készítmény. A téli időszak kezdete előtt 45 nappal való rendszeres fogyasztásával a természetes immunitást támogathatjuk. Hatékony kombináció a Ayur Immune (MA 1000) és az Erő Rasayana tabletta (MA1) együttes alkalmazása.

  5 891 Ft 18,12 EUR
  15,87 GBP
 • Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta, 30 g (MA 5)

  Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta, 30 g (MA 5)

  Az Amrit Kalash kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Az Amrit Kalash számtalan tudományos kutatás tárgyát képező, világszerte elterjedt és híres gyógynövény készítmény, amely rendkívül értékes - a Himalája hegyoldalain lévő sűrű erdőkből származó – gyümölcsök, gyógynövények valamint ásványi anyagok keverékéből készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként is. Receptje visszanyúlik egészen az Ájurvéda több ezer éves indiai eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelő hatásáról híressé vált. Ma az Amrit Kalash táplálék kiegészítőnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

  Az MA 5  tabletta, 60 tablettát tartalmaz, mely 1 hónapra elegendő 2 x 1 dózisú adagolással.

  14 105 Ft 43,40 EUR
  38,00 GBP

  Special Price 12 397 Ft 38,15 EUR
  33,40 GBP

 • Maharishi Amrit Kalash cukormentes tabletta, 60 g (MA 4T)

  Maharishi Amrit Kalash cukormentes tabletta, 60 g (MA 4T)

  Az Amrit Kalash kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Az Amrit Kalash számtalan tudományos kutatás tárgyát képező, világszerte elterjedt és híres gyógynövény készítmény, amely rendkívül értékes - a Himalája hegyoldalain lévő sűrű erdőkből származó – gyümölcsök, gyógynövények valamint ásványi anyagok keverékéből készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként is. Receptje visszanyúlik egészen az Ájurvéda több ezer éves indiai eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelő hatásáról híressé vált. Ma az Amrit Kalash táplálék kiegészítőnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

  Az MA 4T tabletta, 60 tablettát tartalmaz, mely 1 hónapra elegendő 2 x 1 dózisú adagolással.

  16 952 Ft 52,16 EUR
  45,67 GBP

  Special Price 14 724 Ft 45,31 EUR
  39,67 GBP

  Nincs készleten

 • Maharishi Amrit Kalash lekvár, 600 g (MA 4)

  Maharishi Amrit Kalash lekvár, 600 g (MA 4)

  Az Amrit Kalash kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Az Amrit Kalash számtalan tudományos kutatás tárgyát képező, világszerte elterjedt és híres gyógynövény készítmény, amely rendkívül értékes - a Himalája hegyoldalain lévő sűrű erdőkből származó – gyümölcsök, gyógynövények valamint ásványi anyagok keverékéből készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként is. Receptje visszanyúlik egészen az Ájurvéda több ezer éves indiai eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelő hatásáról híressé vált. Ma az Amrit Kalash táplálék kiegészítőnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

  Az MA 4 lekvár, napi 2 x 1 teáskanálnyi fogyasztása mellett bő 1 hónapra elegendő.

  16 952 Ft 52,16 EUR
  45,67 GBP

  Special Price 14 724 Ft 45,31 EUR
  39,67 GBP

 • Szív támogató gyógynövény tabletta (MA 1816, 30 G)

   Szív támogató gyógynövény tabletta (MA 1816, 30 G)

  Hatóanyagai révén táplálja a szívizmot, segít egészséges koleszterin szintet fenntartani a szervezetben, valamint a normál mértékű zsíranyagcsere fenntartásával hozzájárul a méreganyagok tisztulásához a szervezet minden szövetében. Támogatja a szervezet a stressz, az élelmiszerekben fellelhető szennyeződések és az egyéb káros hatások elleni küzdelemben.

  9 161 Ft 28,19 EUR
  24,68 GBP

  Nincs készleten

15 termék

oldalanként

Mozaik  Rövid leírással 

Csökkenő irány beállítása
A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017