A szív egészsége

Ájurvédikus tanácsok a „szívkataszrófák” elkerüléséért és az egészségesebb, boldogabb szív- és érrendszerért

Jelen cikk Elaine Masters, publicista Érrendszeri egészség, érzelmek és a stressz című értekezésének magyar nyelvű átirata. Az értekezést eredeti angol nyelvű változatát a www.mapi.com oldalon, 2012. július 12.-én tették közzé.

Épp a dolgozószoba ablakán tekintettem ki, amikor egy ember alakjára lettem figyelmes a kertet övező kerítésen túlról.

A merev karimájú kalapot viselő női arcra árnyék vetült; még sosem találkoztunk, de épp itt volt az ideje annak, hogy bemutatkozzam a szomszédban élő asszonynak. Sheryl épp a gereblyézéssel volt elfoglalva. Pillanatokon belül közvetlen beszélgetésbe elegyedtünk egymással, kedvesen fogadta a családom és a környékbeliek is az ismeretlen hölgyet és családját. Beszélgetésünk közben elpanaszolta nekem, hogy sokat kell dolgoznia, hogy lépést tartson a nagy udvar és a háztartás teendőivel. Ennek oka az, hogy negyvenhárom éves férje hirtelen vesztette életét a közelmúltban, ugyanis tavaly januárban egy vadászaton szívrohamot kapott. Miközben beszélgettünk, képzeletemben derengtek fel a képek, amelyben a férfi váratlanul megtántorodik és a szívéhez kap -  hiszen így zajlik le ez a nagyon hirtelen bekövetkező, váratlan esemény, a könyörtelen szívroham.

 A szánakozásomat félretéve még több beszélgetést folytattam a hölggyel az ezt követő hetekben; a veszteség mélyen elgondolkodtatott engem és az egész családomat. Hirtelen az összes kifogást elfelejtettem, amely  arra terelt, hogy ne vigyem tovább a diétámat következetesen, mert ez nem csak az én ügyem, hanem a szeretteimé is. A szívet védő odafigyelés, egészségügyi ellátás és a megelőzés nem hiúság kérdése. Egy olyan családi érdekről van szó, amely több ezer amerikait érint évente. Az Egyesült Államokban a legmagasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya az egész világon, illetőleg a nyugati társadalmak jelentős részében növekvő tendenciát mutatnak ezek a számok. Az USA-ban több mint ötvenhat millió anyát, apát, férjet, testvért érint évente ez a néma, gyilkos kór, mely a szívet támadja meg.

 A komoly mértékű, tartós stressz, a káros étkezési szokások, a mozgásszegény életmód mind, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy súlyos egészségügyi problémáink alakuljanak ki. Más egészségügyi kérdéseket félretéve a legtöbb szívproblémát az előbbiekre figyelemmel lenne a legkönnyebb megelőzni, valamint ez az a terület, melyben a Maharishi Ájurvéda megközelítése kéz a kézben járva bővíti a nyugati orvoslás metódusát.

 Az „ojas” az a létfontosságú anyag, mely a szervezetben fenntartja az életenergiát, elősegíti a boldogságot és a hosszú élettartamot. Az ősi hagyományokon nyugvó Maharishi Ájurvéda szerint az „ojas” az emésztés folyamatának legértékesebb terméke, valamint a szervezet minden folyamatának a „mestere” vagyis koordinátora is egyben. A megfelelő mennyiségű „ojas” gondoskodik arról, hogy test és lélek harmonikus állapotba kerüljön, ez vezet a boldogsághoz az elégedettséghez és vitalitáshoz.

 Az „ojast” a tudat és az anyag közötti kötőszövetnek is nevezhetjük, amely a legkifinomultabb megjelenése az anyag spektrumának. Jelentőségét a modern tudomány még ma sem fedezte fel teljes egészében, de a vizsgálatok eredményei rendkívül meggyőzőek.

A Maharishi Ájurvéda megközelítése is kapcsolódik a modern orvostudomány szemléletéhez. Az egészséges élelmiszerek fogyasztását, a rendszeres testmozgást és a stressz lehető legnagyobb mértékben való csökkentését preferálja. Az ájurvéda szerint a testmozgás növeli a szív erejét, kitakarítja a felesleges zsírlerakódásokat a testből és a könnyedség érzését adja a szervezetnek.

További segítséget a szív felesleges stresszektől való védelmében az ájurvédikus gyógynövény készítmények nyújthatnak.

 A Szív támogató gyógynövény koncentrátum készítmény gyógynövényei táplálják és támogatják a szívizmot, segít megtisztítani a kardiovaszkuláris csatornákat és támogatja az egészséget a stressz, az élelmiszerekben fellelhető szennyeződések és az egyéb káros hatások elleni küzdelemben.

Szomszédom, Sheryl őszintesége megható volt, ahogyan erről a komoly krízisről és férje tragédiájáról beszélt. Tudtán kívül azonban újabb lökést adott nekem és családomnak ahhoz, hogy igenis tegyünk egészségünk és szívünk épségének védelme érdekében.

A Maharishi Ájurvéda megközelítése a következő ebben a témában:

 

- A boldogság isteni gyógyszer a szívnek: találja meg a módját, hogy minél több boldog, vidám élmény érje nap, mint nap! Mosolyogjon, amennyit csak lehetséges!

- Ápolja a pozitív hozzáállás támogató érzését, válassza aggodalom helyett a felemelő érzéseket!

- Hozzon létre egy kellemes, nyugodt, békés otthoni környezetet!

- Találjon minden nap egy kis időt, melyet megelégedettségben, hálával tölt!

- Hallgasson nyugtató zenét!

- Élvezze a természet szépségét!

- Ismerje meg és alkalmazza az aromaterápia módszereit!

- Korlátozza, illetve csökkentse le a tévézéssel töltött időt!

- Étkezzen lehetőség szerint kellemes, nyugodt környezetben, ne olvasson, és ne nézze a TV-t evés közben!

- Kövessen lehetőleg vegetáriánus étrendet!

- Fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt!

- Korlátozza étrendjében a túl zsíros élelmiszerek mennyiségét!

- Kerülje a kávét és a szénsavas italokat! Ne feledje, hogy a koffein jelentősen növeli a vérnyomást!

- Használjon enyhe, nem túl csípős fűszereket a főzéshez!

- Kerülje a gyorséttermek ételeit, fogyasszon lehetőleg házias ételeket!

- Kerülje a túlzott aggodalmaskodást, a harag érzését és a nyomasztó munkahelyi hangulat ártalmait!

- Ha komoly nyomás alatt van, ideges vagy nyugtalankodik valami miatt, ajándékozza meg önmagát egy nyugtató ájurvédikus olajos masszázzsal (abhyanga)!

- Ha súlyos stressz alatt él és szeretne ezen változtatni, gyakorolja  a Transzcendentális Meditáció technikáját, amely tudományos vizsgálatokkal bizonyítottan csökkenti a stresszt és az ebből fakadó szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Támogatja az egészséges szívműködést az érzelmi konfliktusok esetében is, segít leküzdeni a megbetegítő érzéseket, ezáltal hozzásegít a hosszú, boldog, kiegyensúlyozott élethez.

-  A Szív támogató gyógynövény koncentrátum készítmény gyógynövényei táplálják és támogatják a szívizmot.

Nem található termék a megadott feltételekkel.

A maharishiajurveda.com weboldal teljes terjedelmében a STAR-RESA LTD. (továbbiakban, mint üzemeltető) szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal teljes, vagy bármely részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel- és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Az üzemeltető írásbeli engedélye nélkül tilos a maharishiajurveda.com oldalait, vagy annak bármely részét más webhelyekre beilleszteni minden más egyéb módon felhasználni, mintegy saját oldalként feltüntetve azt. A weboldalon található szerzői jogvédelem adat álló tartalmak felhasználásához minden esetben az oldal üzemeltetőjének írásbeli engedélye szükséges. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. STAR-RESA LTD., © All rights reserved / Minden jog fenntartva 2012-2017