Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az ájurvédikus módszerek és a kimagasló teljesítmények kapcsolata

Az ájurvéda jelentősége az előadó művészek, élsportolók és mindazok életében, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak mindennapi életükben

Az ájurvéda jelentősége az előadó művészek, élsportolók és mindazok életében, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak mindennapi életükben

 Cikkünk a www.mapi.com ájurvédikus weboldalon, 2013. április 5-én Paul Schafer publikációja nyomán megjelent írás magyar nyelvű kivonata.

Az ájurvédikus módszerek és a kimagasló teljesítmények kapcsolata

 Az ájurvéda hagyományai szerint három alapvető módszer ismeretes, amely  elősegíti a kimagasló fizikai és szellemei teljesítményt. 

            1.    Az ama (toxinok) csökkentése

 1. Az emésztés tüzének erősítése és kiegyensúlyozása (agni = az emésztés tüze)
 2. A stressz jelentős mértékben történő csökkentése

A fenti kulcsfontosságú területeken belül többféle alkategóriát is érdemes még figyelembe venni. Összességében mindhárom terület szerepe kimagasló a teljesítmény fokozása és fenntartása érdekében mind hosszú, mind rövidtávon.

Vitalitásunk alapja: fizikai teherbíró képességünk a megterheléssel szemben

 Amikor kimagasló fizikai vagy szellemi teljesítményre van szükségünk, erre legalkalmasabb állapotban akkor vagyunk, amikor stressz szintünk alacsony, miközben testünk rugalmas és energikus, lelkiekben pedig érzékenyek, de mégis intuitívak és energikusak vagyunk. Az ájurvédikus eljárások  túlmutatnak az aerobic jellegű mozgásformákon, melyek bár erősítik az izmokat, azonban hangsúlyt csak egy-egy testrészre vagy szövetcsoportra helyeznek, így a test különböző területeit valójában elszigetelik egymástól.

 Az ájurvéda hagyományai a három fent említett területre helyezett hangsúly által komplex módon képesek létrehozni és fenntartani mind szellemben, lélekben és testben a kimagasló teljesítményekhez szükséges optimális állapotot. Az egyes területek hatásai összeadódnak, a módszerek pedig könnyen beépíthetőek a mindennapos rutinunkba.

Az ájurvéda módszerei  közé sorolhatjuk étrendünk megreformálását, a napi rutinunk kidolgozását és annak következetes betartását. Az ájurvéda javasolja a stressz-csökkentő gyakorlatok végzését, a jógát, a testmozgást és a meditációt, a különféle ősi gyógynövények használatát és még sok egyéb módszert, amelyek támogatják az élsportolók és más, komolyabb igénybevétellel járó tevékenységet végző emberek életét.

 Az emésztés tüzének fenntartása, testi-, lelki egyensúlyunk és a teljesítmény összefüggései

Mint azt már oly sok írásunkban említettük, nem lehet elégszer kiemelnünk, hogy a jó emésztés elsődleges fontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Az ájurvédában nagy hangsúlyt helyeznek az „agni”, az emésztés tüzének  kiegyensúlyozására. A fokozott igénybevétellel járó életmód alapja ugyanez, hiszen az agni a motorja a felvett tápanyagok átalakításának és a szervezetbe való beépülésnek. Akárcsak egy autónál, az emberi testben is az üzemanyag minőségétől függ a teljesítmény. Ha az üzemanyag gyenge, rossz minőségű akkor a rendszerben dugulások jönnek létre, az elektromos rendszer meghibásodik, azonban, ha az üzemanyag, vagyis ételeink csúcsminőségűek, akkor teljesítményünk is ehhez igazodó, kimagasló lesz. Gyomrunk, mint testünk intelligens motorja az élelmiszerek intelligenciáját juttatja el testünk különböző szerveibe és szöveteibe. Attól függően, hogy emésztésünk tüze mennyire erős, a tápanyagok akár „amaként” (méreganyagok), akár értékes minőségű „ojasként” (a jótékony biokémiai egyensúly alapja) halmozódhatnak fel a testünkben.

 Az említett  „ojas” elnevezésű anyag  a legértékesebb terméke emésztésünknek, nem más, mint támogató energia, tisztaság, az immunrendszer alapja, belső boldogságunk hordozója, az intuícióhoz és az érzelmi stabilitáshoz járul hozzá. Mindezek a jótékony hatások a kiemelkedő sportteljesítmény és mindenféle más igénybevétel alapkövei.

Az ájurvéda holisztikus szemlélete

 

Az ájurvédikus gondolkodás alapja az, hogy megértsük: ezek a módszerek az emberi szervezet természetes teljesítménynövelő energiáit hívják elő, mindazokat a folyamatokat indítják be, melyeket a szervezetünk tökéletesen egészséges állapotában is működtet. Az holisztikus szemléletet összefoglaló híres mondás is erre utal: „Öntözd a gyökeret, hogy élvezhesd a gyümölcsöt!” A teljes gyökérzetet (az alapokat) kell öntöznünk és támogatnunk ahhoz, hogy a növény egészségesen fejlődjön és végül termést (teljesítményt) hozzon. Egészségünk megőrzése érdekében nem elegendő csupán egy-egy szervcsoportot kiragadnunk, foglalkoznunk kell a teljes testünkkel és nem utolsó sorban lelkünk épségének megőrzésével is egyben.

 Az Amla gyümölcs teljesítményre gyakorolt jótékony hatásai


Az ájurvéda speciális területe, a “megifjító” Rászajána kezelések receptúrája alapján előállított ájurvédikus készítmények kedvelt, rendkívüli hatóanyagokkal rendelkező, állandó alkotóeleme az Amalaki (más néven Amla) néven ismert gyümölcs. A Charaka Samhita (ősi ájurvédikus szankszrit, „védikus” dokumentáció) azt mondja, hogy „az Amalaki a legjobb fiatalító hatású gyógynövény”. Különlegessége, hogy egyszerre tartalmaz édes, savanyú, keserű, fanyar és csípős ízt is; viszont egyetlen íz, a sós hiányzik belőle.

 A gyümölcsnek ez a különleges tulajdonsága teszi lehetővé, hogy kiegyensúlyozó hatással legyen valamennyi „dósára”, azaz az összes ájurvédikus testtípusra . Emiatt az Amla-t „három dósásnak”-nak is nevezik, fogyasztását minden évszakban, minden időjárási körülmények között és bármely testtípusnak ajánlják. A Rászajána tudománya szerint hatóanyagai révén támogatja többek között a memóriát, a fiatalság megőrzését. A „szattva” ( élettel teli, boldog állapot) minőség hordozója, így tiszta hangot, tisztességet és legyőzhetetlenséget tartanak számon jótékony hatásai között. Az Amalaki önmagában testesíti meg a „tiszta természetet”, amely a jólét és a jó egészség mindenkori alapja.


Mivel organikus formában nehezen juthatunk hozzá, az ájurvédikus készítmények közül jó alternatívát jelenthet az Erő Rasayana (Rasayana for Strength -MA 1) tabletta fogyasztása. Az Amla gyümölcs egyebek mellett a Maharishi Amrit Kalash, a Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta (MA5) és a Triphala tabletta jelentős hatásfokú készítmények fő összetevője is.

Az Amla fogyasztásának számos figyelemreméltó hatása közül a következőket emelnénk ki elsősorban:

 1. Az Amla Berry fokozza a fehérjeszintézist, ezáltal közreműködik az izmok erősítésében és szerepet játszik a hatékony izomtömeg növelésben. Természetes alternatívát nyújt élsportolóknak, testépítőknek egyaránt.
 2. Táplálja az agy szöveteit, segíti a mentális folyamatokat. Felfrissíti az idegrendszert, hatékony társ a tanulásban, erősíti az érzékeket.
 3. Növeli a vitalitást. Hozzájárul a sejtszintű regenerálódás folyamatához.
 4. Támogatja a szív- érrendszert, a szívet a „hridya” minősége révén segíti, amely azt jelenti, hogy „táplálja a szívet”. Kiemelkedő hatásai vannak a szív- és érrendszer működésére.
 5. Támogatja a tüdőt és kiegyensúlyozza a Kapha dósát. A gyümölcsből készült tonik erősíti és tápanyaggal látja el a tüdőt és a légzőszervrendszert.
 6. Vitalizáló hatást fejt ki a „dhatu-ra” (a test szöveteire), hozzájárul, hogy a menstruációs ciklus rendszeres legyen. Támogatja a férfi és női ivarszerveket. Különösen jótékony hatásokkal bír a női fiziológiára.
 7. Elősegíti a táplálék felszívódását, segíti az emésztést. Ezen túlmenően pedig javítja a tápanyagok beépülését és az egészséges vérképződést.
 8. Segíti a kiválasztószerv-rendszert. Megelőzi a húgyúti megbetegedéseket, természetes vizelethajtó hatással bír, segít kiüríteni a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat.
 9. Szükség esetén a szervezet „hűtőfolyadékaként” működik. Ez a tulajdonság igazán értékes a forró nyári időszakban, a felhevült Pitta dósát hatékonyan csillapítja, egyensúlyozza, így fontos kiegészítője lehet egy Vata vagy Pitta testtípusú személy étrendjének.
 10. Erősíti a szemet, erre utal az is, hogy az Amla-t  „chakshushya”nak is nevezik szankszritul, ami „szemerősítőt” jelent. Szó szerint „Rászajána a szemnek” ez az értékes gyümölcs.
 11. A máj méregtelenítési folyamataihoz nagyban hozzájárul. Serkenti a májat, semlegesíti a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat és egyéb káros lerakódásokat.
 12. Erős antioxidáns hatással bír, felszámolja a szabad gyököket, lassítja az öregedés folyamatát.
 13. Általános immunerősítő hatással bír.
 14. Kiegyensúlyozza a gyomorsav termelést. Csillapítja az enyhe- és mérsékelt savtúltengést és más Pitta dóshával összefüggő emésztési problémát is.
 15. Kiváló C-vitamin forrásként jegyzik. Az Amla gyümölcs kb. hússzor több C-vitamin tartalommal rendelkezik, mint egy vele megegyező súlyú narancs. Különlegessége az is, hogy tannin tartalma miatt a benne tárolt aszkorbinsav ellenállóbb a hő- és fényhatásra, mint más gyümölcsökben tárolt változatai.
 16. Jót tesz a bőrnek. Hatóanyagainak köszönhetően mélyen hidratálja és megtisztítja a szöveteket. Fokozza az arcbőr ragyogását, egészséges csillogást kölcsönöz neki.
 17. Az Amla energetikailag koncentrálja a test „lefele irányuló” vitális energiáit, így nem csak megelőzi, de sikeresen megszünteti az idült és alkalmanként előforduló székrekedést is.
 18. Hatékonyan segít a selymes hajkorona felépítésében. A korai őszülés megelőzésében sem nélkülözhető, táplálja a hajhagymákat is. Fokozza a kalcium felszívódását, így egészséges csontok, fogak és körmök köszönhetőek neki.

Az ájurvéda tehát az „egész” emberre fektet hangsúlyt módszerei alkalmazása során. Az emberi testet holisztikusan. azaz test-szellem-lélek hármas egységében szemléli.

 Az alább felsorolt ájurvédikus készítmények fogyasztásával Ön könnyedén hozzájárulhat testi és szellemi teljesítőképességének fokozásához:

 Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta (MA 505)

Erős tonizáló hatású szer, mely elsősorban az emésztőrendszert támogatja. Ha fáradtnak, gyengének érzi magát, esetleg székrekedés gyötri, valószínű, hogy méreganyagok halmozódtak fel a testében. A toxinok lerakódása sajnos az emésztés egyensúlyának elvesztésével szorosan összefüggő jelenség, ezért elengedhetetlen, hogy az „agni” és az „ojas” termelődését kiegyensúlyozza szervezetében. A készítményt este, lefekvés előtt kell bevenni, így biztosított lesz vitalitásunk a következő napra.

Gyomorsav kiegyensúlyozó növényi kivonat, (Herbal Aci-Balance, MA 575 )

Emésztést támogató, ún. „agni-kiegyenlítő” készítmény. Az ájurvéda szerint a gyomorban megjelenő túlzott savas érzet, valamint a reflux a Pitta dósa egyensúlytalanságát jelzi. A túl sok csípős, fűszeres étel további szikra lehet az emésztés tüzére, így túl sok gyomorsav képződik, mellyel a szervezet csak nehezen tud megbirkózni. A stressz és a életmóddal járó rendszertelen étkezés szintén kellemetlen érzést okozhat a gyomorban. Ugyanakkor hosszútávon számos egészségügyi probléma okozója is lehet ez az állapot, melyet ajánlatos ezért minél előbb rendezni. Ez e termék ősi ájurvédikus recept alapján készült és étkezések előtt javasolt fogyasztása.

Nyugodt alvás tablettája – Pitta (MA 1684)

Minden olyan tevékenységnek, mely nagy erőkifejtést igényel tőlünk, a kielégítő mennyiségű és minőségű pihenés az alapja. Ebben a készítményben megtalálható gyógynövények segítenek Önnek, hogy kielégítően mélyen aludhasson éjjelente. Azok számára nyújthat megoldást ez a készítmény, akik hajlamosak nem átaludni az éjszakákat, sokszor felébrednek éjszaka, illetve a reggeli ébredéskor fáradtságot éreznek. Az átalvási problémák mellett azoknak is alternatívát jelenthet, akik nehezen alszanak el és sokáig forgolódnak, míg képesek elaludni.

 Az Elme nyugalma tabletta (Worry Free tabletta, MA 1401)

A készítmény hagyományos receptje magas szintű teljesítményt biztosítanak, mert egyrészt nyugtatják az idegrendszert, másrészt támogatják a szellemi képességeinket is. Segíti az elme kiegyensúlyozott működését feszült helyzetek esetén is, az elme éberségi állapotának csökkenése nélkül. Hatására az elme működése nyugodttá, fókuszálttá, döntésképessé válik. A készítmény segítséget jelenthet a komolyabb kihívásokkal teli időszakokban.

A  következő elérhetőségen angol nyelvű kutatási eredmények érhetők el a készítményről: http://www.mapi.com/maharishi_ayurveda/research/anxiety1.html

Ayur Immune (MA 1000)

Az Ayur Immune ellenálló képességet fokozó, holisztikus, Maharishi Ájurvéda készítmény. A téli időszak kezdete előtt 45 nappal való rendszeres fogyasztásával a természetes immunitást támogathatjuk. Egyesíti a hagyományos ájurvédikus tisztító gyógynövények és tápláló ásványi anyagok erejét. Segíti immunrendszerünk ellenálló képességét, támogatja a tápanyagok felszívódását és az anyagcsere folyamatokat. Májregeneráló hatása és természetes méregtelenítő, vértisztító hatása miatt elengedhetetlen készítmény a betegségek elleni küzdelemben.

Szellemi fiatalság tablettája (MA 3)

Életkortól függetlenül nyújt egészséges választ a mentális stressz okozta bántalmakkal szemben. Tanulóknak kiváló készítmény, hiszen támogatja a memóriát és tanulási képességeinket. Növeli éberségi szintünket, kitűnő választás vizsgaidőszakban vagy egyéb komoly szellemi igénybevétel esetén.

Szív támogató gyógynövény tabletta (MA 1816)

A gyógynövényes készítmény olyan összetevőket tartalmaz, amelyek táplálják a fizikai és érzelmi szívet, tisztítják a csatornákat, távol tartják az amát a szövetektől, fokozzák annak a képességét, hogy szervezetünk ellenálljon a stressz és a megnövekedett koleszterin szint okozta bántalmaknak. A Maharishi Ájurvéda hagyományai szerint szívünk az a központ testünkben, amely az ojas székhelye is, hiszen az életenergia körforgásáért, dinamizmusunkért és az éberségért is szívünk felel.

Prosztata egyensúly tablettája (MA 1595)

A Maharishi Ájurvéda szemszögéből a mozgásszegény életmód rendkívül káros. Férfiak esetében a prosztata egészsége is veszélyeztetve van ilyen esetben, mivel mozgáshiány velejárója az alacsony mértékű tápanyag ellátás egyes szervekben és szervrendszerekben. Ez a készítmény speciális ősi gyógynövény alapú hatóanyagait a problémás területekre képes koncentrálni és eljuttatni. Segít egyensúlyba hozni a tesztoszteron szintet, támogatja a férfi szervezet vitalitását, tisztítja a húgyutat és általánosságban is támogatja a szervezet védekezőképességét.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód