Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ájurvéda újszülötteknek és kismamáknak

Ragnhild Rannie Boes Phd.  írása alapján, mely a www.elephantjournal.com oldalon jelent meg 2014. július 14-én, angol nyelven.

 Az új anya helyzete

 Egy kisbaba érkezése minden nő életében fontos fordulópontot jelent, különösen igaz ez a megállapítás az első gyermek születése kapcsán.  „A szülést követő időszakban a legsebezhetőbbek a nők.” - mondta a Duke Egyetem pszichiátere Diane Dell. A gyermekágyas időszak kiszámíthatatlan és nyomasztó gondokat is jelenthet, amellett, hogy egy csodálatos helyzetről van szó.

 Mary története hasonló lehet, mint sok kismamáé. A terhessége ideje alatt pontosan betartotta az orvosi utasításokat, eljárt a szűrővizsgálatokra, szülésre felkészítő tanfolyamon vett részt. Hatalmas reményekkel várta kisbabája érkezését.

 Most, hogy hazajött a kórházból a gyermekével, 24 órás szolgálatban van a hét minden napján. Alvása olyan, akár egy macskáé és csak ritkán nyílik lehetősége arra, hogy éjszaka is pihenjen. Nagy örömet érez, azonban soknak érzi a rá nehezedő nyomást az állandó kimerültség miatt.

 Férje nem rég kapott új állást, mely minden idejét leköti. Szülei, családja messze él tőlük, segítségre lenne szüksége, azonban magányt és elszigeteltséget érez. Ez a jelenség a szülés utáni depresszió állapota, melyre számos példát találunk manapság. Egy tanulmány szerint, melyben 10.000 kismamát vizsgáltak, kiderült, hogy 14 %-uk szenved szülés utáni depresszióban.

 Az Ájurvéda, mint ősi módszer ebben a helyzetben is számos segítő alternatívát kínál az anyának és gyermekének egyaránt.

 Néhány szó az Ájurvédáról

 Az ősi védikus tudás, gyakorlatok és terápiák rendszere idővel a természetes gyógymódok szerteágazása, a sokszor helytelen fordítások és téves gyakorlata miatt egyre inkább töredezetté vált, az ájurvédikus hagyomány hitelessége csorbulni látszott. Különösen így történt ez a különböző mentális technikák vonatkozásában.

 Maharishi Mahesh Yogi áldozatos munkája nyomán találta meg a modern orvostudomány és az ájurvéda ősi kincsei közötti  kapcsolódási pontokat, az együttműködés jegyében.  Maharishi Mahesh számos egészségügyi ajánlás, tanulmány és gyakorlati rendszer létrehozásában közreműködött, hogy a modern medicina és az ájurvéda eszközeivel egy komplex, a betegségek megelőzésére, természetes eszközökkel való gyógyításra és a holisztikus szemléletre helyeződjön a hangsúly az orvoslásban. Ez az együttműködés a mai napig kíváló eredményeket hoz.

 Mi is az „Anya és baba program”?

 A program célja, hogy támogassa az újszülött gyermekek egészséges állapotát, valamint kifejezetten segítse az édesanyák regenerálódását szülés után, megszabadítva őket a fáradtság, kimerültség érzésétől, ezáltal megelőzi a szülés utáni depressziót.

 A program számos szempontból az édesanya egészségügyi ellátására fókuszál, ami a mai várandós ellátásban hagy kivetnivalót maga után, így egy hiánypótló kezdeményezésről van szó. A program keretében például olajos masszázstechnikákat nyújtanak a babáknak és az édesanyáknak, iránymutatást adnak a megfelelő táplálkozás terén, gyógynövényes készítményeket, ajánlásokat ad a megfelelő napi és szezonális rutinra. Része a programnak a meditáció, pihenés, relaxáció is. Az „Anya és baba program” a Maharishi Ájurvéda rendszere alapján lett összeállítva, így az ősi hagyományon alapuló széles körű ellátást kapnak az édesanyák és a babák is.

 A program kezdeti szakasza

 A program a szülést követő hat hét letelte után kezdődik meg. Az ájurvéda és a modern orvoslás is azt javasolja az édesanyáknak, hogy a szülést követő első hat hetet töltsék regenerálódással, fordítsanak minél több időt a pihenésre. Ebben az időszakban ugyanis a belső szervek és szövetek gyógyulása zajlik.

 A program egyénre szabottan zajlik és egy női kezelő személy segíti az édesanyát. A kb. két órás kezelések során a szakember teljes testet érintő olajos masszázst nyújt az édesanyának, miközben a kisdedre a család vagy barátok vigyáznak. A szülők ezalatt megtanulják, hogyan kell gyermeküknek ájurvédikus baba-masszázst adni, hogy a gyermek fejlődése, emésztése, alvása rendben haladjon.

 

A program eredményének optimalizálása érdekében a Transzcendentális Meditáció technikája is ajánlott. Ez a technika harmonizálja a testet és lelket, támogatja a test-elme koordinációt, pihentető éberséget nyújt és összességében támogatja az egészséget. Kutatások támasztják alá, hogy ez a kiválóan működő technika csökkenti a pszichés stresszt, ha már a várandósság ideje alatt végzik, segítségével csökkennek a szülési komplikációk, elősegíti a békés, nyugodt családi légkört.

 A szorongás és aggodalom érzése gyakori az új édesanyák körében. A TM emiatt is remek segítség, hiszen kétszer olyan hatékony, mint az egyéb, ajánlott stressz csökkentő technikák bármelyike. Méltán igazoltak sikerei, hiszen háborús veteránok poszt-traumatikus stresszeit is kezelték ezzel a módszerrel.

 A program másik fontos ajánlása, hogy az édesanya számára a szűkebb családi-, baráti kör hozzon létre egy úgynevezett „támogató csoportot”. Ez a kis közösség álljon a gyermek édesapjából, barátnőkből és olyan hozzátartozókból, akik enyhítik a házimunka terheit, alkalmasint elvállalják, hogy kis időre felügyelnek a babára, míg az édesanya pihen, töltődik.

 A Maharishi Ájurvéda „Anya és baba programjának” főbb ajánlásai: 

  • Napi masszázs szezámolajjal, majd meleg fürdő, pihenéssel
  • Szoptatás után a babát is masszírozzuk ájurvédikus masszázs technikával
  • A szülés utáni első hat hetet töltsük otthon, lehetőleg minél több pihenéssel
  • Gyakoroljuk a TM-et naponta kétszer, ha szükséges, kérje meg rokonait, családtagjait, hogy ilyenkor adjanak Önnek egy kis privát nyugalmat
  • Ha lehetősége van rá, a főzés, takarítás, bevásárlás terheit ossza meg másokkal
  • Fogyasszon meleg, frissen főzött, könnyen emészthető ételeket
  • A legjobb a leves alapú étel, a legfontosabb étkezés az ebéd legyen
  • Az ételt nyugodt körülmények között fogyassza
  • Végezzen esténként nyugtató tevékenységeket, ne a televíziózást válassza
  • Törekedjen a korai lefekvésre (21.30 körüli időpontban)

 Mit tudhatunk az „Anya és baba program” kutatási eredményeiről?

A vizsgálat során 26 nőt figyeltek meg. Az első vizsgálati csoport olyan hölgyekből állt, akik rendszeresen gyakorolták a Transzcendentális Meditáció technikáját; míg a másik csoportban 13 olyan asszony eredményeit vizsgálták, akik a szülés után a szokásos protokoll szerinti életvezetést gyakorolták.

 A két csoport tagjai hat héttel és tizenkét héttel a szülés után kérdőívet töltöttek ki. Majd az interjúk tartalmát elemezve jutottak az alább rögzített következtetésekre:

 Harmónia a családban

 Az édesanyák fele sűrűbb családi érdeklődést tapasztalt az első hat hétben, majd ez a jelenség a második hat hétben már csak az anyák negyedének életében volt jelen. A családban tapasztalt harmóniáról a TM gyakorló édesanyák csoportjának minden tagja beszámolt.

 Általános egészségi állapot

 Az egészségi állapotra adott „kiváló” értékelés a TM gyakorló anyák esetében 72 %-os volt az első hat hétben, mely stabilan megmaradt a 12-ik héten is. A második vizsgálati csoportban az első hat hétben 38 %-os arányt regisztráltak, majd ezt követően az adat 18 %-ra csökkent.

 Az érzelmi stabilitás minősége

 Az érzelmi stabilitás elenyésző mértékben változott a TM gyakorló anyáknál az első hat hétben. A kontroll csoportban nem volt ritka jelenség az ún. „érzelmi hullámvasút” ebben az időszakban. Az érzelmi stabilitás kiemelten fontos tényező az anyai szerep megszilárdulásában lelkileg, testileg és mentálisan egyaránt. Nem utolsó sorban pedig csak ezáltal lehetséges, hogy a szülés utáni depressziót elkerüljék a kismamák.

 Hosszú távú hatások

 A program sikerét igazolja, hogy az interjúk pozitív eredményei miatt a Maharishi-féle eljárást a  szülést követő 12-ik hét után is folytatták abból a célból, hogy a tartós eredményeket fenntarthassák a babák és családjaik örömére.

 Összegzés

 A két vizsgálati csoport közötti különbségek számottevőek voltak minden tekintetben. A Programot végző édesanyák családjában nagyobb volt a családi harmónia, valamint stabilabb lelki és egészségügyi állapotról számoltak be.

 Ezek a különbségek azért is rendkívüliek, mert a TM gyakorló édesanyák csoportjának tagjai átlagosan idősebbek voltak, mint a második csoportban vizsgált anyák. Az idősebb korban való szülés eleve kockázati tényező, mind az anya, mind a gyermek egészsége és a szülést követő regenerációt illetően is. Utóbbi megállapítás azonban megdöbbentő módon megdőlni látszik azok körében, akik a Transzcendentális Meditáció technikáját gyakorolják a szülést követően.

 Mit tapasztaltak az édesanyák az „Anya és baba programban”?

 „A program végeztével úgy éreztem, hogy felfrissültem és szeretettel tudtam fordulni a családomhoz.”

 „Már az első masszázs alkalmával mélyen érintett annak jótékony hatása, miközben feszültségeknek, aggodalomnak nyoma sem volt bennem.”

 „Úgy érzem, hogy sokkal magabiztosabb lettem a programban tapasztaltaknak köszönhetően.”

 „Nagyon boldog vagyok. Nagy kihívást jelentett számomra a program, de boldoggá tett.”

 „Sokkal nyugodtabb vagyok, úgy érzem, hogy minden körülményben meg fogom állni a helyemet.”

 „Gyermekem édesapja átveszi a baba felügyeletét az esti órákban. A babánk ezt nagyon imádja. Gazdagabbá tették az életünket!”

 „Érzelmileg stabilabb vagyok, mint az első két hétben. Nem idegeskedem annyit. Nem érzem magam túlterheltnek, úgy érzem, hogy erősebb vagyok. Kerékpározni is eljárok, kikapcsol.”

 „Nem tapasztaltam szülés utáni depressziót, úgy hiszem, hogy ez a programnak köszönhető.”

 "Segített nekem, boldogabbnak és vidámabbnak érzem magam.”

 Egy utolsó megjegyzés

 Az első alkalommal szülő édesanyáknak szükségük van egy jól felépített és praktikus programra, mely gyors és teljes felépülést nyújt a szülést követően. Az „Anya és baba program” segíthet csökkenteni és megelőzni a szülés utáni nehézségeket és a szülés utáni depressziót.

 Ez az ősi tudás könnyen átadható, ma már több kórházban gyakorolják, hogy az édesanyáknak segítsenek visszanyerni az energiát, vitalitást és boldogságot. A program szélesebb körben való terjesztése egy hiányt pótló módszer és eszköz, mellyel nem csak az egyéni szükségleteket elégíthetnék ki, de nagy segítség lenne a családoknak és a társadalomnak is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód