Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A változókori tünetek megelőzése és enyhítése

Számos kultúrában a hölgyek a változókorra úgy tekintenek, mint a szabadság és a boldogság időszakára.

 A nyugati szemlélet és életmód változásaival azonban a mai kultúránk már azt feltételezi, hogy az élet természetes velejárója a betegségszerű tünetek megjelenése az idő előrehaladtával, a csökkent terhelhetőség és az egyébként egészséges szervezet különböző korlátai.

Számos kultúrában a hölgyek a változókorra úgy tekintenek, mint a szabadság és a boldogság időszakára.

 A nyugati szemlélet és életmód változásaival azonban a mai kultúránk már azt feltételezi, hogy az élet természetes velejárója a betegségszerű tünetek megjelenése az idő előrehaladtával, a csökkent terhelhetőség és az egyébként egészséges szervezet különböző korlátai.

 Az ájurvédikus szemlélet szerint a változó kor során a szervezetben sok éven át felhalmozódott szennyeződések és a hirtelen bekövetkező élettani változások együttese okozhatja az egymással szorosan összefüggő kellemetlenségeket. A menopauza egy fokozatosan kialakuló állapot, melyet egy több éves olyan időszak előz meg, mely során a petefészek egyre kevesebb ösztrogén hormont termel. Fontos odafigyelnünk ilyenkor, hogy a szervezetben felhalmozódott szennyeződések lerakódását hatékonyan megelőzzük. Ez utóbbi az ún. „ama”- ,vagy más néven szennyeződés-többlet, mely a nem tökéletes emésztés és anyagcsere folyamatok során rakódik le a testben. Az ájurvéda szerint ez okozza – korai tünetként - a kiegyensúlyozatlanság érzést, a váltakozó hőérzetet, a hüvelyszárazságot, hangulat ingadozásokat, de az ama tehető felelőssé a gyenge, törékeny csontokért is.

 Ilyenkor az egyensúly helyreállítása elengedhetetlen jelentőségű a hormonok, az érzelmek és emésztés-anyagcsere vonatkozásában.

 A kor előrehaladása során a sejtek, szövetek, az egyes szervek folyamatosan képesek megújítani önmagukat. Ebben sokat segíthetnek az ájurvédikus módszerek, melyek a  természetes változókori – szervezetet érő - terhelések során is megoldást jelentenek. Jótékony hatásuknak köszönhetően erősítik és táplálják a test szöveteit, egyensúlyt teremtenek a hormonok, az érzelmek és az emésztés-anyagcsere érzékeny folyamataiban, illetve segítenek a vér, az izmok és csontozat megújulásában. Elsősorban azáltal nyújtanak segítséget, hogy hozzájárulnak az „ama” termelődés csökkentéséhez, valamint segítik minél gyorsabb távozását a testből.

 Ájurvédikus táplálkozási tanácsok

 Ételeink kiválasztásakor törekedjünk könnyen emészthető, ájurvédikus testalkatunknak megfelelő és szezonális táplálékokat választani.

 A főétkezést mindig délben fogyasszuk el, amikor a legerősebb az emésztés tüze, az ún. „agni”.

Törekedjünk friss, bio- zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Kerüljük a maradék ételeket és a túlzottan feldolgozott élelmiszereket is.

 Életmódbeli ajánlások

 Váljék a napi rutinunk részévé egy meleg olajjal végzett masszázs (abhyanga), melynek nyugtató, ellazító hatása nem csak a testre, de jótékony hatással van az elmére és az érzelmeinkre is.

 Törekedjünk arra, hogy este tíz óráig ágyba kerüljünk. Mivel az ájurvédikus ajánlások szerint ettől az időponttól számítva hajnal kettő óráig zajlanak a testben a méregtelenítés folyamatai. Amennyiben ebben az időszakban még fizikai aktivitást végzünk, esetleg még ételt is magunkhoz veszünk, akkor másnap enerváltan, rossz közérzettel ébredünk majd fel.

 Az ájurvédikus életmódbeli ajánlások a hosszú távú egyensúly megőrzése vonatkozásában három fő szempont szerint foglalhatóak össze: 

  1. „ama” (mérgező vegyületek) csökkentése a testben
  2. megfelelő emésztés
  3. jelentős mértékben csökkentsük a stresszt

 Ezen alapelvek mindegyike jelentős szerepet játszik a kiváló életminőség hosszú távú megőrzésében. Annak érdekében, hogy ezt az áhított célt elérjük, vagyis testünk és lelkünk is harmóniába kerüljön, az ájurvédikus módszerek egész tárháza áll rendelkezésünkre. Választási lehetőségeink közé tartozik a testtípusnak megfelelő étrend kialakítása; valamint a stresszcsökkentő gyakorlatok, mint jóga, rendszeres testmozgás, meditáció, vezetett relaxáció és a hagyományos ájurvédikus gyógynövények megfelelő összetételben történő alkalmazása.

 Az ájurvédikus orvoslás elsődleges szempontjai közül az egyik központi szerep a jó emésztés (agni) kialakítására, fenntartására irányul. Ebben az értelemben az „egyensúlyt” az emésztés optimális működése jelenti.

 Az emésztés az ájurvéda szerint az a rendszer, amely az elemi tápanyagok átalakítása során az étel intelligenciáját továbbítja a szervezetbe, miközben mindazokat az anyagokat, melyek a test számára már nem fontosak, kiválasztja. Attól függően, hogy milyen erős az „agni”, azaz az „átalakítás motorja”, vagy mérgező vegyületek (vagyis „ama”), vagy a szervezet számára kedvező biokémiai egyensúly (vagyis „ojas”) jön létre. Az „ojas” a legmagasabb értékű „haszna” az emésztésnek az ájurvéda szerint, amely támogatja az immunrendszer ellenálló képességét, a boldog és kiegyensúlyozott érzéseket, valamint az érzelmi stabilitást.

A menopauza tüneteinek gyógynövénytartalmú ájurvédikus készítményekkel való támogatása és az alkalmazás irányelvei: 

  1. 35 éven felüli hölgyeknek ajánljuk a „Változó kor tablettája I (Midlife for Women I, MA 938)” gyógynövény készítményt, amely segíti a szervezet szennyeződéseinek kitisztulását, táplálja a méh szöveteit és javítja a kalcium felszívódását, akár a menopauza előtti időszakban megelőzés céljából, akár a menopauza időszakában történő alkalmazásakor.
  2. A „Változó kor tablettája II (Midlife for Women II, MA 939)” gyógynövény készítmény a menopauza idején segít egyensúlyt teremteni a hormonok, az érzelmek, a tudat, az idegrendszer érzékeny rendszerében.
  3. Ha hőhullámok vagy hangulatingadozás keserítik meg mindennapjait, a Test és lélek harmóniája tabletta (Blissful Joy, MA 1402) segítségével harmonizálhatja érzelmeit és javíthatja emésztését.
  4. A Hőhullám elleni tabletta (Hot flash Relief, MA 1815) tabletta, mely gyógynövények keverékéből készül, segít lecsillapítani a pitta dósát (tűz elem) a test mélyebben elhelyezkedő szöveteiben. Az ájurvéda szerint hőhullámok akkor fordulhatnak elő, amikor a hőátadás folyamata szabálytalanná válik a testben, amit az eltömődött csatornák idéznek elő. Ez a gyógynövény formula segít kitisztítani a test csatornáit és fenntartani az optimális hőszabályozást a szervezetben. A benne található gyógynövények kiegyensúlyozzák az „agni” 13 típusát, valamint ápolják a kapcsolatot a szív, elme, test és lélek között.
  5. Nagy figyelmet kell szentelni a kalcium pótlásra is, melyhez nem elegendőek csupán a kalcium tartalmú étrend kiegészítő készítmények. A szervezet azon képességét is erősíteni kell, hogy minél hatékonyabban legyen képes felszívni, befogadni és beépíteni a kalciumot. Ezért fejlesztették ki a Calcio Care (MA 925) tablettát, amely 600 mg természetes kálciummal látja el a szervezetet naponta és egyben támogatja a kálcium tökéletes felszívódását is.

 Az ájurvédikus gyógynövény készítmények fontos kiegészítői az ún. „ájurvédikus wellnesz” különböző eszköztárának.

Triphala tabletta olyan gyógynövény keverék, amely erősen tonizáló hatással van az emésztőszervrendszerre. Ha tompának, lassúnak érzi magát és esetenként székrekedés is előfordul Önnél, akkor valószínűsíthető, hogy nagy mértékben halmozódtak fel méreganyagok a szervezetében. A toxinok felhalmozódása lelassítja az emésztést, az egyensúly megrendülése pedig pattanásokat idéz elő a bőrön, valamint menstruációs görcsök, fáradtság, depresszív hangulat és sok más egészségügyi probléma alakulhat ki ezáltal.

 A Triphala tabletta az esti, illetve éjszakai méregtelenítés folyamatára és az emésztésre egyaránt támogató hatással bír, alkalmazása eredményeképpen kiegyenlítődik az „agni” és az „ojas” a testben. A Triphala tabletta a Maharishi Ájurvéda gyógynövénykészítményei közül a legkiemelkedőbb emésztést kiegyensúlyozó készítmény.

 A mély, pihentető alvást segíti a Nyugodt alvás tablettája - Pitta (Az egyenletes alvás eléréséhez MA 1684), mely elsősorban azon személyek számára nyújt megoldást, akik nehezen aludják át az éjszakát, sűrűn felébrednek alvás közben, reggel pedig emiatt fáradtan, kialvatlanul ébrednek. Azok számára is segítséget jelenthet, akik rendszeresen hat óránál rövidebb időt töltenek alvással, számukra a készítmény révén pihentetőbbé válik ez a csekély alvásra szánt időtartam. A mély alvás az ájurvéda szerint ugyancsak rendkívül fontos, hiszen nyugtatja az idegrendszert, tisztít és méregteleníti a testet.

Ebben a készítményben az ájurvédikus gyógynövényeknek egy olyan kombinációja van, mely nyugtató, kiegyensúlyozó hatással van az elmére és az érzelmekre egyaránt. A kutatások alapján mindez pedig igazoltan mély, megnyugtató alvást és vidám ébredést eredményez.

 A gyógynövények segítenek az önbizalom érzésének, a pozitív gondolkodásnak és érzéseknek a kimunkálásában is. Egyensúlyt teremtenek a „pitta dósában”, mely szabályozza a lelki egészséget (Sadhaka Pitta).

Az Amalaki ájurvédikus gyógynövény készítmény, vagyis az „Amla”, (ősi ájurvédikus szövegekben foglalt receptúra alapján készült, 90 Celsius fok körüli hőmérsékleten előállított szer) is kiemelt fontosságú, hiszen a receptúra alapján egy olyan készítményt nyernek, melynek C-vitamin tartalma kb. 20-szor magasabb, mint a narancs C-vitamin tartalma.

Helyes táplálkozással harmónia tartható fenn a hat ájurvédikus íz, az édes, savanyú, sós, csípős, keserű és fanyar között. Az Amla egyike annak a mindössze maroknyi gyógynövénynek, amelyek a hatból öt ízkategóriát képviselnek - kivéve a sós ízt -. Az Amla tehát segít egyensúlyba hozni mindhárom dósát (vata, pitta, kapha), amely a test és a lélek harmóniájához elengedhetetlen.

Az Amla erősíti az elmét, a szemet, a szívet, a bőrt és az emésztést, növeli a sejtek regenerációját, és elősegíti a pozitív nitrogén egyensúlyt, amely az izomszövetek fejlődéséhez elengedhetetlen.

 Az „Életerő hölgyeknek (Vital Woman MA 1009)” készítmény a mai dolgozó nőknek készült, akik megpróbálnak a legnagyobb mértékben megfelelni a család, a karrier és az otthonnal kapcsolatos elvárásoknak. Ez a készítmény 23 kiemelkedően jótékony hatású ájurvédikus gyógynövény keveréke, mely támogatja a szellem, test, lélek egyensúlyát, melynek jelentőségét nem tudunk elégszer hangsúlyozni. Fogyasztása során rövid időn belül érezhető a külső és belső dinamizmus, melyet a női szervezetnek kölcsönöznek a gyógynövények hatóanyagai.

 Erősíti a női idegrendszert, összetevői újraélesztik a test szöveteit, támogatják a sejtek regenerációját, egyensúlyban tartják a hormonokat és az érzelmeket, elősegítik a könnyű emésztést, támogatják a méreganyagok tisztulását.

 A „Nők rászajánája” (Ladies' Rasayana) tabletta a szervezetre gyakorolt sejtmegújító hatása révén segíti a fiatalos, rugalmas test felépítését. A test folyamatosan sejtmegújító munkát végez, azonban ez a folyamat a kor előrehaladtával veszít hatékonyságából. A test egyes szövetei és szervei lassú, de fokozatos öregedésnek indulnak, ami az idő előtti öregedéshez vezethet. A Nők rászajánája tabletta elősegíti a sejtek regenerációját, lassítja a biológiai és pszichés öregedést. Ez a gyógynövény kombináció különösen nagy segítség lehet a menopauzát megelőző években. Többek között táplálja a vért, a csontokat, csontvelőt, melyeknek minősége szoros összefüggésben áll a menstruációs ciklussal.

Az évek múlásával a csontok egyre gyengülhetnek és nagyobb valószínűséggel törhetnek el. Nők esetében különösen fontos, hogy a csontok egészségére kiemelt figyelmet fordítsunk a változókort megelőzően és annak időszakában is. Az „Osteo Relief (MA 1673)” nevű készítmény ájurvédikus gyógynövényeknek olyan hatékony kombinációját tartalmazza, melyek természetes kalcium források, ezáltal fokozzák a csontok mechanikai ellenállását, valamint támogatják a csontok, ízületek és idegek egészséges fejlődését is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek