Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A szív egészségének hét útja

A szívbetegség napjainkban az egyik vezető egészségügyi probléma Európában és Észak-Amerikában. A modern orvostudomány és az ájurvédikus hagyomány egybehangzóan állítja, hogy vannak olyan dolgok, melyeket mindennap megtehetünk szívünk egészségének megőrzéséért. Néhány javaslatot nyújtunk a kezdéshez. Kezdetben sajátítsunk el néhányat, majd néhány héten belül továbbiakat is illesszünk a napi rutinba, míg elérkezünk egy szívbarát életmódhoz. Bónuszként nem csak szívünk, de egész fiziológiánk hálás lesz a gondoskodásért.

A szívbetegség napjainkban az egyik vezető egészségügyi probléma Európában és Észak-Amerikában. A modern orvostudomány és az ájurvédikus hagyomány egybehangzóan állítja, hogy vannak olyan dolgok, melyeket mindennap megtehetünk szívünk egészségének megőrzéséért. Néhány javaslatot nyújtunk a kezdéshez. Kezdetben sajátítsunk el néhányat, majd néhány héten belül továbbiakat is illesszünk a napi rutinba, míg elérkezünk egy szívbarát életmódhoz. Bónuszként nem csak szívünk, de egész fiziológiánk hálás lesz a gondoskodásért.

 1. Szabaduljunk meg a stressztől!

 A Maharishi Ájurvéda holisztikus szemlélete szerint a szív egészsége megköveteli, hogy tápláljuk az érzelmi-, valamint a fizikai szívet is. A szív nem csupán egy szivattyú, hanem minden érzelem kútja is, legyen az öröm, vidámság, szomorúság, csalódottság. A mentális és érzelmi stressz megzavarja az érzelmi szívet. A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával fejlődik a tudat, napi szintű rendszeres, kétszeri gyakorlatáról kimutatták, hogy sikeresen csökkenti a vérnyomást, javítja az ellenálló képességet mindenféle stresszel szemben. A Maharishi Ájurvéda gyógynövényes szerei közül a Peace of Mind tea táplálja az elmét és az érzelmeket. Gyógynövényi hatóanyagaik közé tartozik a Brahmi, Ashwagandha és Arjuna, melyek mind híresek az elmére és az érzelmi szívre gyakorolt áldásos hatásaikról.

 2. Legyünk pozitívak!

 Akik aktívan keresik a szellemi és érzelmi jólétet, segítenek, hogy érzelmi szívük kivirágozzon. Az ájurvéda számos említést tesz az ún. Ojas nevű anyagról, amely fenntartja az életet. Az emésztés legkiválóbb minőségű terméke, mester koordinátora a test és az elme minden tevékenységének. Az Ojas harmonikus szintje boldogsághoz, elégedettséghez, vitalitáshoz vezet; növeli az élettartamot. Továbbá a belső erő és nyugalom, valamint a pozitív attitűdök és érzelmek növelik az Ojas mennyiségét. (A folyamat oda-vissza hat.) Töltsünk tehát több időt mindennapjainkban azokkal a tevékenységekkel, melyek megelégedettséget és boldogságot jelentenek a számunkra. Hallgassunk nyugtató, felemelő muzsikát, élvezzük a természet szépségét, dobjuk fel érzelmeinket és elménket az aromaterápia segítségével, kortyolgassunk nyugtató hatású gyógyteákat. Tartsunk fenn pozitív hozzáállást azokban a helyzetekben, melyek szorongással vagy haraggal töltenek el.

 3. Étkezzünk egészségesebben!

 Vitathatatlanul a legfontosabb lépés, amit megtehetünk szívünk egészsége érdekében az az, hogy szívbarát étrendet követünk. A mai kor embere által használt „gyorséttermek”, melyekben az „egyél és menj!” elvet gyakorolják, nem igazán szívbarát elgondolás. De vannak apró trükkök, amit megtehetünk annak érdekében, hogy diétánk mégis szívünk egészségének szolgálatában álljon. A nap során fogyasszunk több adag friss gyümölcsöt és zöldséget, kezdjük napunkat párolt almával, körtével, melybe áztatott mandulát vegyítünk; fogyasszunk párolt zöldségeket, ízesítsük az utóbbit friss citromlével, szívbarát fűszerekkel, frissen őrölt borssal, kurkumával. Részesítsük előnyben a friss alapanyagokból álló ételeket az előre csomagolt és feldolgozott ennivalókkal szemben, kerüljük a maradék ételek fogyasztását. Ételei legyenek könnyen emészthetőek és gazdagok ásványi anyagokban, kerülje a túl zsíros, sült, hideg és a nehezen emészthető ételeket! A Maharishi Ájurvéda antioxidánsokban gazdag Rászajána készítményei ugyancsak az Ojas termelését támogatják.

 4. Étkezzünk figyelmesebben

 Az, ahogyan eszünk ugyanolyan fontos szívünk egészségének (és általános egészségi állapotunk) szempontjából, mint az elfogyasztott étel. Együnk mértékletesen –az ideális adag annyi, ami elfér két, csészére formált tenyerünkben. Ne hagyjunk ki étkezéseket, mert a  napi háromszori, rendszeres időközönkénti étkezés nap, mint nap edzi az emésztőrendszerünket. A lassú emésztés és a szelek ellen segít egy-egy szeletnyi gyömbér, só és lime keveréke az étkezés előtt 15 perccel fogyasztva. Jótékony az ebédnél az ún. Lasszi, amely egy rész friss joghurt, három rész víz keveréke. A Lasszit változatosan ízesíthetjük, pl. őrölt köménnyel, friss korianderrel.  Nem tesz jót az emésztésnek, ha késő este vacsorázunk, ill. vacsoránk nehéz ételekből áll.

 5. Tisztítsuk meg fiziológiánkat az „Ama”-tól!

 Az Ama tökéletlen emésztés mellékterméke, mely felhalmozódik a vérerekben (plakkok), és máshol a szervezetben. A Maharishi Ájurvéda ajánlja a Pancsakarma kezeléseket – ezek a belső megtisztulást célzó hagyományos módszerek, melyek a szervezet Amatól való megtisztulását szolgálják. További alternatíva a Detox méregtelenítő tabletta (Ama Cleanse, MA 1010) és a Detox Pitta tabletta (Ama-Pitta-Cleanse, MA 1663) étrend kiegészítő készítmények fogyasztása, melyek megtisztítják a zsírszövetet (MEDA) az Amától. Továbbá az Ama távozása érdekében igyunk a nap folyamán minél több langyos vizet, feküdjünk le este 10 óráig, hogy a test természetes tisztulási folyamatait támogassuk. Fogyasszunk rostokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat. Kerüljük a drogokat, az alkoholt és a dohányzást.

 6. Gyakoroljunk mértékletességet és rendszerességet!

 Nem szükséges, hogy heti öt alkalommal végezzünk megerőltető edzéseket. A legfontosabb, hogy testgyakorlatainkat szabályosan végezzük. Ha például az ájurvéda elvein nyugvó „balaardh” technikát alkalmazzuk – gyakorolhatjuk fele kapacitással is – akkor minden egyes nap erőlködés nélkül mozgatjuk át az izmokat. A gyaloglás is kiváló gyakorlás mindenki számára, s remek gyógyhatással bír. A kora reggel ideális ahhoz, hogy egy harminc percet sétát tegyünk. Ez nem csak a szívünknek segít, hanem felkészíti az előttünk álló napra vérkeringésünket és az anyagcserét.

 7.Tegyünk a jó alvásminőségért!

 Tudományos kutatások támasztják alá, hogy az alváshiány vérnyomás problémákhoz, depresszióhoz és egyéb tényezőkhöz vezet, melyek növelik a szívbetegség kockázatát. Az ájurvéda az alvást ugyanolyan fontosnak tartja az egészség fenntartásában, mint a diétát. Alakítsunk ki jótékony esti rutint, részesítsük előnyben a nyugodt, megnyugtató tevékenységeket lefekvés közeledtével, melyek segítenek lecsendesíteni elménket és érzékeinket. Tartsuk távol hálószobánktól a televíziót, számítógépeket, s munkával kapcsolatos egyéb tárgyakat. Olyan hőmérsékletet állítsunk be, amely kellemes számunkra. Tartózkodjunk a stimuláló szerek esti fogyasztásától. Feküdjünk le legkésőbb este 10 órakor, s másnap korán ébredjünk, így sokkal egészségesebbnek fogjuk magunkat érezni, energikusak leszünk egész nap! Éjszakai Nyugalom” tablettája (Peace of Night- Nidra MA 107), 30 g ellazítja az elménket és érzékszerveinket az által , hogy egyensúlyba hozza a Váta dósát, így természetes mély alvást biztosít.  

 Speciális ajánlások az egészséges szív- és érrendszerért

 Az ájurvédikus hagyomány szerint a szív a prána – életenergia – székhelye, amely magában hordozza az Agni (Nap energiájának eleme) és a Soma (Hold energiájának az eleme) kényes egyensúlyát. A felesleges mentális és érzelmi hulladékokat a Soma semlegesíti a szívben. Továbbá szívünk az Ojas székhelye is, azé az anyagé, amely fenntartja bennünk az életet, elősegíti a boldogságot és a hosszú életet. Védelmezzük és tápláljuk a fizikai és érzelmi szívet, ezáltal is ösztönözve a Soma és az Ojas termelődését. A szív egészségét három al-dósha szabályozza, ezek a következők: Sadhaka Pitta (érzelmi egyensúly); Avalambaka Kapha (stabilitás, szilárdság és biztonság érzése) és Vyana vata (a vér áramlása és üteme).

 Az egészséges szív- és érrendszer táplálja a fizikai és az érzelmi szívet is; kiegyensúlyozott szív- és érrendszeri egészséget biztosít. A fent – s alább – részletezett program figyelembe veszi az összes tényezőt, melyek fontosak a szív egészsége szempontjából, figyelemmel a diétára, az életmódra és a napi rutinra.

 További iránymutatások

Az elme nyugalma tabletta (Worry Free - Vata Balance, MA 1401), és (MA1402) étrend kiegészítők táplálják az elmét és érzelmeket, olyan gyógynövényeket tartalmaz, mint Brahmi, Ashwagandha és Arjuna, mind-mind pozitív hatással vannak az elmére és az érzelmi szívre.

 Detox Pitta tabletta (Ama-Pitta-Cleanse, MA 1663) formula kíméletesen tisztítja a zsírszövetet (Medha) az Amatól, azaz az ájurvédikus terminológiában megfogalmazott méreganyagoktól.

Alkalmazzunk fiatalító olajos masszázst (férfiaknak, nőknek egyaránt), láb- és kézmasszázst. A nem zsíros olaj gyorsan felszívódik, s segít, hogy élvezetesebb és nyugodtabb alvásban legyen részünk.(Váta Masszázsolaj)

 Maharishi Amrit Kalash: Amrit Nektár (MA4) és Ambrosia (MA5), melyek hatóanyaik révén egyensúlyozzák az agyat és a szívet, fokozzák a stressz elleni kitartást hosszú távon.

 

 Táplálkozási Ajánlások:

- Kerüljük a stimulánsokat, mint koffein, alkohol és dohánytermékek!

- Iktassuk be a gránátalmát, s ebből készült gyümölcslevet a napi étrendbe!

- Fogyasszunk zöld leveles zöldségeket, párolt zöldségeket és fűszereket, valamint igyunk Lassit az ebédhez!

- Együnk mértékletesen – az ideális ájurvédikus adag, az annyi, amennyi elfér két csészére formált tenyerünkben!

- A lassú emésztést segíti a friss gyömbér s a lime fogyasztása.

- Fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek az Ojas termelésében segítenek: például ghí, teljes kiőrlésű gabona, friss bio zöldségek, édes és lédús zöldségek4

 Életmódbeli Ajánlások:

- Kerüljük a stresszes helyzeteket, amíg nem tudjuk őket stabilan kezelni!

- A Transzcendentális Meditáció gyakorlata nagyon hatékonyan csökkenti a feszültséget és egyensúlyba hozza az érzelmeket.

- Gyakoroljuk a mértékletességet és rendszerességet!

- Ne feledkezzünk meg a laza, könnyed légzésről sem!

- Kerüljük az erőszakos és horror típusú filmeket!

- Ha stresszes a munkája, akkor ne feledje, hogy tartson szünetet a nap folyamán többször!

- Feküdjön le este 10 órakor (legkésőbb), figyelemmel arra, hogy a szervezet természetes méregtelenítési időszaka 22:00 és 02:00 között van!

- Végezzünk naponta meleg olajos masszázst (Abhyanga), mellyel megnyugtathatjuk és kiegyensúlyozhatjuk elménket és érzelmeinket, például Váta masszázsolajjal.

 

- Hozzunk létre megfelelő hangulatot a házunkban, játszunk Gandharva zenét – akár azalatt is, míg távol vagyunk otthonunktól!

-Gyakoroljuk az ún. „Rasayanas-viselkedést”: amely olyan viselkedésforma, melyben tiszteljük az idősebbeket, a tisztaságra, valamint az édes és őszinte beszédre helyezünk hangsúlyt!

- Amennyiben módunkban áll, harmonikus otthon kialakításához vegyük alapul a Maharishi Stapatya Véda elveit!

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód