Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A szív egészsége

Ájurvédikus tanácsok a „szívkataszrófák” elkerüléséért és az egészségesebb, boldogabb szív- és érrendszerért

Ájurvédikus tanácsok a „szívkataszrófák” elkerüléséért és az egészségesebb, boldogabb szív- és érrendszerért

Jelen cikk Elaine Masters, publicista Érrendszeri egészség, érzelmek és a stressz című értekezésének magyar nyelvű átirata. Az értekezést eredeti angol nyelvű változatát a www.mapi.com oldalon, 2012. július 12.-én tették közzé.

Épp a dolgozószoba ablakán tekintettem ki, amikor egy ember alakjára lettem figyelmes a kertet övező kerítésen túlról.

A merev karimájú kalapot viselő női arcra árnyék vetült; még sosem találkoztunk, de épp itt volt az ideje annak, hogy bemutatkozzam a szomszédban élő asszonynak. Sheryl épp a gereblyézéssel volt elfoglalva. Pillanatokon belül közvetlen beszélgetésbe elegyedtünk egymással, kedvesen fogadta a családom és a környékbeliek is az ismeretlen hölgyet és családját. Beszélgetésünk közben elpanaszolta nekem, hogy sokat kell dolgoznia, hogy lépést tartson a nagy udvar és a háztartás teendőivel. Ennek oka az, hogy negyvenhárom éves férje hirtelen vesztette életét a közelmúltban, ugyanis tavaly januárban egy vadászaton szívrohamot kapott. Miközben beszélgettünk, képzeletemben derengtek fel a képek, amelyben a férfi váratlanul megtántorodik és a szívéhez kap -  hiszen így zajlik le ez a nagyon hirtelen bekövetkező, váratlan esemény, a könyörtelen szívroham.

 A szánakozásomat félretéve még több beszélgetést folytattam a hölggyel az ezt követő hetekben; a veszteség mélyen elgondolkodtatott engem és az egész családomat. Hirtelen az összes kifogást elfelejtettem, amely  arra terelt, hogy ne vigyem tovább a diétámat következetesen, mert ez nem csak az én ügyem, hanem a szeretteimé is. A szívet védő odafigyelés, egészségügyi ellátás és a megelőzés nem hiúság kérdése. Egy olyan családi érdekről van szó, amely több ezer amerikait érint évente. Az Egyesült Államokban a legmagasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya az egész világon, illetőleg a nyugati társadalmak jelentős részében növekvő tendenciát mutatnak ezek a számok. Az USA-ban több mint ötvenhat millió anyát, apát, férjet, testvért érint évente ez a néma, gyilkos kór, mely a szívet támadja meg.

 A komoly mértékű, tartós stressz, a káros étkezési szokások, a mozgásszegény életmód mind, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy súlyos egészségügyi problémáink alakuljanak ki. Más egészségügyi kérdéseket félretéve a legtöbb szívproblémát az előbbiekre figyelemmel lenne a legkönnyebb megelőzni, valamint ez az a terület, melyben a Maharishi Ájurvéda megközelítése kéz a kézben járva bővíti a nyugati orvoslás metódusát.

 Az „ojas” az a létfontosságú anyag, mely a szervezetben fenntartja az életenergiát, elősegíti a boldogságot és a hosszú élettartamot. Az ősi hagyományokon nyugvó Maharishi Ájurvéda szerint az „ojas” az emésztés folyamatának legértékesebb terméke, valamint a szervezet minden folyamatának a „mestere” vagyis koordinátora is egyben. A megfelelő mennyiségű „ojas” gondoskodik arról, hogy test és lélek harmonikus állapotba kerüljön, ez vezet a boldogsághoz az elégedettséghez és vitalitáshoz.

 Az „ojast” a tudat és az anyag közötti kötőszövetnek is nevezhetjük, amely a legkifinomultabb megjelenése az anyag spektrumának. Jelentőségét a modern tudomány még ma sem fedezte fel teljes egészében, de a vizsgálatok eredményei rendkívül meggyőzőek.

A Maharishi Ájurvéda megközelítése is kapcsolódik a modern orvostudomány szemléletéhez. Az egészséges élelmiszerek fogyasztását, a rendszeres testmozgást és a stressz lehető legnagyobb mértékben való csökkentését preferálja. Az ájurvéda szerint a testmozgás növeli a szív erejét, kitakarítja a felesleges zsírlerakódásokat a testből és a könnyedség érzését adja a szervezetnek.

További segítséget a szív felesleges stresszektől való védelmében az ájurvédikus gyógynövény készítmények nyújthatnak.

 A Szív támogató gyógynövény koncentrátum készítmény gyógynövényei táplálják és támogatják a szívizmot, segít megtisztítani a kardiovaszkuláris csatornákat és támogatja az egészséget a stressz, az élelmiszerekben fellelhető szennyeződések és az egyéb káros hatások elleni küzdelemben.

Szomszédom, Sheryl őszintesége megható volt, ahogyan erről a komoly krízisről és férje tragédiájáról beszélt. Tudtán kívül azonban újabb lökést adott nekem és családomnak ahhoz, hogy igenis tegyünk egészségünk és szívünk épségének védelme érdekében.

A Maharishi Ájurvéda megközelítése a következő ebben a témában:

 

- A boldogság isteni gyógyszer a szívnek: találja meg a módját, hogy minél több boldog, vidám élmény érje nap, mint nap! Mosolyogjon, amennyit csak lehetséges!

- Ápolja a pozitív hozzáállás támogató érzését, válassza aggodalom helyett a felemelő érzéseket!

- Hozzon létre egy kellemes, nyugodt, békés otthoni környezetet!

- Találjon minden nap egy kis időt, melyet megelégedettségben, hálával tölt!

- Hallgasson nyugtató zenét!

- Élvezze a természet szépségét!

- Ismerje meg és alkalmazza az aromaterápia módszereit!

- Korlátozza, illetve csökkentse le a tévézéssel töltött időt!

- Étkezzen lehetőség szerint kellemes, nyugodt környezetben, ne olvasson, és ne nézze a TV-t evés közben!

- Kövessen lehetőleg vegetáriánus étrendet!

- Fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt!

- Korlátozza étrendjében a túl zsíros élelmiszerek mennyiségét!

- Kerülje a kávét és a szénsavas italokat! Ne feledje, hogy a koffein jelentősen növeli a vérnyomást!

- Használjon enyhe, nem túl csípős fűszereket a főzéshez!

- Kerülje a gyorséttermek ételeit, fogyasszon lehetőleg házias ételeket!

- Kerülje a túlzott aggodalmaskodást, a harag érzését és a nyomasztó munkahelyi hangulat ártalmait!

- Ha komoly nyomás alatt van, ideges vagy nyugtalankodik valami miatt, ajándékozza meg önmagát egy nyugtató ájurvédikus olajos masszázzsal (abhyanga)!

- Ha súlyos stressz alatt él és szeretne ezen változtatni, gyakorolja  a Transzcendentális Meditáció technikáját, amely tudományos vizsgálatokkal bizonyítottan csökkenti a stresszt és az ebből fakadó szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Támogatja az egészséges szívműködést az érzelmi konfliktusok esetében is, segít leküzdeni a megbetegítő érzéseket, ezáltal hozzásegít a hosszú, boldog, kiegyensúlyozott élethez.

-  A Szív támogató gyógynövény koncentrátum készítmény gyógynövényei táplálják és támogatják a szívizmot.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód