Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A nyugodt alvás titka

Az alvás természetes módja annak, hogy testünk normális viselkedését helyreállítsuk, egyben a stresszektől megszabaduljunk. Egy igazi jó éjszakai alvás magabiztos ébredést eredményez számunkra: feltöltve, megfiatalodva érezzük magunkat és életerősek és energikusak leszünk.

Az alvás természetes módja annak, hogy testünk normális viselkedését helyreállítsuk, egyben a stresszektől megszabaduljunk. Egy igazi jó éjszakai alvás magabiztos ébredést eredményez számunkra: feltöltve, megfiatalodva érezzük magunkat és életerősek és energikusak leszünk.

Ahogy szervezetünk öregszik, úgy egyre nehezebben érhető el a megfelelő minőségű alvás. Mint ahogy a mérgek felhalmozódnak szervezetünkben, úgy a stressz is felhalmozódhat.

A mélyebb, jobb minőségű alvás a Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény (MA1778) segítségével érhető el. E készítmény 17 gondosan kiválasztott, az ájurvédában ősi idők óta alvási problémákra használt gyógynövényt tartalmaz, köztük Rózsaszirmot, Indiai Valerianát, Ashwagandhát, Guduchit (Tinospora cordifolia), Shankhpushpit (Convolvulus pluricaulis). Az Indiai Valeriana természetes növényi hatóanyagai kellemesen megnyugtatóak és alvást segítő hatásúak, melyet az ájurvéda évezredek óta használ erre a célra. Az Aswagandha segíti a szervezetet a stresszel szembeni ellenállásban, valamint harmonikus egyensúlyban tartja az elmét és az érzelmeket. A rózsaszirom hűtő hatású egész szervezetünkre (erősíti a szomát, mely a hűtő hatású hold eleme). A Guduchi erős öregedés-gátló gyógynövény, mely táplálja, tisztítja a testet. A Shankhpushpi ismert elme-harmonizáló gyógynövény. A gyógynövények e tablettában rendkívül precíz arányban, az ősi ájurvédikus recepteknek és előírásoknak megfelelően lettek összeállítva. Ennek eredményeképpen az alkotó részek egymást erősítő hatással rendelkeznek, így a teljes tabletta egyensúlyozó, testet és érzelmeket lecsendesítő hatása erősödik.

Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény (MA1778) –t célszerű kombinálni a dósa (Váta, Pitta, Kapha) specikus alvást segítő tablettával, attól függően, hogy alvási zavarunk Váta, Pitta vagy inkább Kapha típusú, azért hogy a leghatékonyabb eredményt elérjük alvásunk javítása érdekében.

 Mi a kapcsolat a dósák és az alvás között? A Váta dósa hatása.

A Váta dósa kontrollálja a test összes alkotóelemeinek mozgását. A diéta, életvitel, a hideg és szeles idő, valamint a stressz a Váta dósa túlstimulálását és felhalmozódását okozza. Ennek következményeképpen Váta típusú alvási zavar keletkezhet. Amennyiben nehezen alszik el, ha az alvása felületes és mély pihenés nélküli, vagy ha ékszaka közepén felébredünk és nyugtalanító gondolatok járnak a fejünkben, abba az esetben tipikusan Váta alvási rendellenességről beszélhetünk. Ahhoz, hogy visszaépítsük a Váta dósa egyensúlyát és jobb alvást érhessünk el, javasolt a bázis készítmény szedése a  (Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény) szedésével párhuzamosan. E kombináció szedése mellett könnyen elalszunk, amikor érezzük, hogy itt az ideje az alvásnak és mély alvással végig tudjuk aludni az éjszakát. 

Mi a kapcsolat a dósák és az alvás között? A Pitta dósa hatása.

Pitta dósa kontrollálja az átalakítási folyamatokat a szervezetben, az emésztést és az anyagcserét. Bizonyos étrend típus és életvitel, a meleg időjárás valamint a stressz túlstimulálhatja és ezáltal túlsúlyba hozhatja a Pitta dósát. Ez Pitta típusú alvási rendellenességhez vezet. Ha valaki gyorsan elalszik, de az éjszaka közepén vagy kora hajnalban felébred és a rövid alvást követően képtelen ismét visszaaludni, az Pitta egyensúlytalanságra utal. Ilyen esetben javasoljuk a Nyugodt alvás tablettája – Pitta típus (Pitta: az egyenletes alvás eléréséhez MA 1684, 30 G)   a bázis készítménnyel együtt (Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény). A két tabletta párhuzamos szedése mellett azt fogja tapasztalni, hogy az alvása hosszan teljes, mély, zavartalan és pihentető lesz.

Mi a kapcsolat a dósák és az alvás között? A Kapha dósa hatása.

Kapha dósa kontrollálja a szervezet strukturális elemeit és folyadékait is. Bizonyos típusú diéta, életstílus, valamint a nedves és hideg idő túlstimulálhatja a Kaphát, mely a Kapha dósa túlsúlyát okozhatja szervezetünkben. Ez tompaság és nehézkesség érzését okozhatja a reggel felébredésünk, felkelésünk után. Ha tehát általában fáradtan, letargikusan, kedvetlenül ébredünk reggelente, az a Kapha  dósa túlsúlyának a jele.

Az „ama” szankszrit szó és a méreganyag elnevezése az ájurvédában, mely a nem megfelelően emésztett ételekből képződik és a szövetekben halmozódik fel. Kapha dósa túlsúlya esetén gyakori az „ama” felhalmozódása és ez súlyosbíthatja a szervezet állapotát. A  Nyugodt alvás tablettája – Kapha típus (Kapha: a friss ébredés eléréséhez, MA 1682, 30 G) -együtt a bázis készítménnyel (Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény)- , segíti az ama megszűntetését és a Kapha dósa kiegyensúlyozását, mely a frissesség és energikusság érzetét adja számunkra a reggeli ébredésünkkor, felkelésünkkor, akár hosszú alvást követően is. Megszabadulunk a mély fáradtságtól és stressztől.

Az alvást elősegítő Maharishi Ájurvéda tabletták egyikéhez sem alaukhat ki hozzászokás!

A tabletták mellé fogyasszunk  alvást támogató teát (Peace at Night Tea), mely azon kívül, hogy nagyon finom, segít, hogy jól aludjunk. A teában található gyógynövények közül a Brahmi csökkenti a szellemi nyugtalanságot.  A Centella asiatica ellazítja és táplálja az elmét, és egyben lehetővé teszi, hogy következő reggel tökéletes frissességgel ébredjen. Az Aswagandha növény elősegíti a szervezet alkalmazkodó képességét és stabilizálja az elmét és az érzelmeket. Az Arjuna myrobalans növény hatékony nyugtató és megnyugtatja az érzelmeket. Az Édesgyökér hozzájárul az édes íz kialakításához és mind a Vata, mind  a Pitta dósát lecsendesíti.  A kardamom egy „tridósa” növény, ami azt jelenti, hogy mindhárom dósát kiegyenlíti, egyensúlyozza. Az egészségügyi hatások mellett élvezheti a tea finom, természetes ízét, mely a Menta, Koriander és egyéb gyógynövényeknek és fűszereknek köszönhető.

Aki nem szeret teázni, annak javasoljuk az Éjszakai nyugalom tablettája (MA 107)mely egyszerű módon egyensúlyozza ki a Váta dósát, ezáltal könnyen „elsimítja” elménket és érzékszereinket a megfelelő minőségű alvás eléréséhez.

Feküdjünk le fél 10 és 10 között minden esetben, hogy reggel frissen, éberen ébredjünk 5.30 és 6 óra között. Ha ez valószerűtlennek tűnik számunkra, ne aggódjunk, megvalósítható és teljesen természetes lesz a fiziológiánknak, hogy este 10-kor már alszunk.

Használjuk ezeket az ájurvédikus alvás-stratégiákat a mindennapi feltöltődéshez, majd figyeljük meg, hogy egy idő után hogyan válik az életünk erőtől teljessé és egyben sikeresebbé.

Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek