Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A gyönyörű bőr titka

A víz erőteljes, életet adó elem. Hűsít, tisztít, fiatalít, kiegyensúlyoz. Életerővel tölt meg, elűzi a fáradtságot. Segíti az emésztést és a kiválasztást. Nyugtatja az érzelmeket, támogatja a szívet. Az ősi ájurvédikus szövegek a vizet nektárnak nevezik. Ezeknek az erőteljes tulajdonságoknak köszönhetően a víz képes hatékony, megelőző gyógymódként megtisztítani és újra feltölteni az egész testet kívül és belül.

Az ájurvéda szerint az élet alapja az öt fő elem, az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld. Mindegyikük létrehozza – egyikből a másikba - a következőt: az éter a levegőt, a levegő a tüzet, a tűz a vizet és a víz a földet. Éppen ezért a víz nem csak a saját erejét hordozza magában, hanem az éter, a levegő és a tűz értelmét, intelligenciáját is.
A víz erőteljes, életet adó elem. Hűsít, tisztít, fiatalít, kiegyensúlyoz. Életerővel tölt meg, elűzi a fáradtságot. Segíti az emésztést és a kiválasztást. Nyugtatja az érzelmeket, támogatja a szívet. Az ősi ájurvédikus szövegek a vizet nektárnak nevezik. Ezeknek az erőteljes tulajdonságoknak köszönhetően a víz képes hatékony, megelőző gyógymódként megtisztítani és újra feltölteni az egész testet kívül és belül.

Az ájurvéda szerint az élet alapja az öt fő elem, az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld. Mindegyikük létrehozza – egyikből a másikba - a következőt: az éter a levegőt, a levegő a tüzet, a tűz a vizet és a víz a földet. Éppen ezért a víz nem csak a saját erejét hordozza magában, hanem az éter, a levegő és a tűz értelmét, intelligenciáját is.

A víz termelhet villamos energiát. Segítségével a mag csírázni kezd. A víz jó hővezető, és azonnal hidratál. A víz tökéletes összetevője minden testápolási terméknek. Semleges tulajdonságú, kíméli a bőrt, összeegyeztethető más összetevőkkel, értékes kiegészítője minden terápiás bőrtápláló kezelésnek.

Az ájurvéda szerint a víz döntő szerepe a bőr támogatásában rejlik. A bőr hat rétegből épül fel. Az első réteg neve szanszkrit nevén udakdhara, “a vizet tartalmazó réteg”. Ezt a réteget awabhasininek is hívják, azaz a  belső ragyogás tükröződése. Mivel a nedvesség felelős a bőr fényességéért, ezért ha dehidratálódik a szervezet, a bőr fakulni kezd. 

Általános szabályként hangsúlyozza az ájurvéda a rendszeres vízfogyasztást, ezzel mosva át a belső csatornákat, utat adva ezáltal a mérgek kiürülésének a verejtéken és a vizeleten keresztül.
A szobahőmérsékletű víz nem mindig alkalmas a mérgek kimosására, a bőr hidratálására. Ez különösen igaz 40 év fölötti kor esetén, amikor a fiziológia kezd lelassulni, és a hatékony tápanyag felszívódáshoz, illetve a megfelelő keringéshez támogatásra van szükség. Abban az esetben, amikor a hajszálerekben, mikrocsatornákban felgyülemlenek a mérgek, az elzáródás miatt a víz nem tud eljutni teljes mértékben a bőr első rétegébe, így az dehidratált lesz. Akiknek tehát érettebb a bőre, vagy mérgekkel telítődött, azok ezt többlet víz ivásával nem tudják orvosolni. Az ájurvéda ezért javasolja a bőr tisztítását speciális belső készítményekkel, amely gyakorlatilag egy belső vízterápiát jelent értékes növényi kiegészítővel. Ilyen készítmény a Gyógynövénytabletta a fiatal bőrért (Youthful Skin, MA 989).  

Belsőleg alkalmazott terápiák

A jó egészség és a gyönyörű bőr legfőbb ellenségét az ájurvédában úgy hívják szanszkrit nevén, hogy „ama”. Az ama nem más, mint a sejtekben, testnedvekben, szövetekben összegyűlt emésztetlen salakanyag. A felgyülemlett ama gyengíti a testet és az immunrendszert, öregedést, betegséget okoz. Az ama jelenlétének első jelei közvetlenül a bőr első rétegében nyilvánulnak meg és ezek láthatóak is, azaz a bőr száraz, fénytelen, korán öregedő lesz. Ahogy az ama gyarapodik, hat a vérre és a mélyebb szövetekre. Ez hatással van a bőr második rétegére, amit úgy hívnak szanszkritul, hogy raktadhara, “ a vért tartalmazó”. Ez a bőrben egyensúlytalanságot okoz, megjelennek a pattanások, a bőr elszíneződik, érzékeny lesz. A Gyógynövénytabletta a gyönyörű bőr eléréséért (Radiant Skin, MA 926) készítményben a gyógynövények egyedülálló kombinációja segít eltávolítani az amát, hidratálja a bőrt, ami ezáltal újra egyensúlyba kerül, és ragyogni fog.

Az "Usnodaka" kezelés a forralt víz ivásának rendszeres szokása. Az ivóvíz 5 perces forralásának hatására a tűz elem intelligenciája beleolvad, egyesül és ezáltal felerősíti a víz jótékony tulajdonságait. A forralt víz kortyolgatása tisztítja a test finom belső csatornáit, és elégeti a felgyülemlett amát. Ez a terápia erősíti az agnit, a bennünk lévő “emésztés tüzét”. Minél erősebb ez az emésztő tűz, annál erősebb a lelki és fizikai életerő, erősebb az immunrendszer, egészségesebb, ragyogóbb a bőr. Az ájurvéda mérsékelt ásványi anyag tartalmú tiszta ivóvizet ajánl fogyasztásra. Napi 6-8 pohár forralt víz megivása hidratálja a bőrt, és kordában tartja a testben felgyülemlő méreganyagokat. A vizet étkezés közben és utána kell kortyolgatni, éhgyomorra viszont nem javasolt. A forralt víz az egész nap folyamán megőrzi gyógyító tulajdonságait, azonban az éjszaka folyamán elveszti azt, ezért ne használjuk fel másnap. Az ájurvéda az adott testtípustól függően három különböző hőmérsékleten ajánlja a víz fogyasztását.

A Kapha típusú emberek, akiknek meghatározó eleme a víz és a föld, általában nagyobb testtömegűek, lassabban, méltóságteljesen mozognak, lazább természetűek. Ők forrón kortyolhatják a vizet. Ez csökkenti a mérgező anyagok lerakódását, amire a Kapha típus hajlamos. A Kapha Tea kifejezetten a testtípusnak megfelelő segítség a felgyülemlett méreganyagok eltávolítására.

A Pitta testtípusúak domináns eleme a tűz. Közepes testalkatúak, tiszta, érzékeny bőrűek. Erős étvágy, élénk észjárás jellemzi őket és érzékenyebbek a hőre, a napsütésre. A Pittáknak le kell hűteni a forralt vizet testhőmérsékletűre, és étkezés közben vagy azután fogyasztani. A Pitta Tea különösen hasznos számukra, segít elvezetni a szervezetben felgyülemlett hőt.

A Vata típus fő eleme a levegő és az éter. Élénkek, karcsú testalkatúak, könnyebben fáradnak. A vizet közepesen melegen kell fogyasztaniuk, kerüljék a forrót és a hideget is. Az ő hűvös és száraz bőrüknek a meleg víz fogyasztása kifejezetten előnyös, tisztítja a belső csatornákat, égeti az amát. Számukra a Vata Tea kitűnően nyugtató és hidratáló hatású egész évben, de különösen ősszel és télen.

Az „aushadhi usnodaka” terápia lényege a forralt víz ivása gyógynövényekkel kombinálva. Az "aushadi" különösen 40 éves kor fölött ajánlott, amikor lelassul a szervezetben a tápanyagok feldolgozása, a felszívódás, a keringés. Ajánlott még abban az esetben, ha bőrben és a test szöveteiben jelentősen felhalmozódott az ama. Az ama jelenlétét a száraz, fénytelen bőr mutatja. Ezen kívül, ha a bőr kevésbé tűri a napsütést, érzékenyebbé válik, a korai öregedés jelei jelentkeznek, pattanások és ráncok formájában. A Maharishi Ájurvéda egyedülálló összetételű készítménye az érett bőrre a Revitalizáló krém. E termék ajánlott érett, igényes bőrre, olyan összetevőkkel, mint a csipkebogyó olaj, répa olaj, és valódi rózsa olaj, amelyek kitűnően táplálják az érett, dehidratált bőrt.

Aushadhi készítéséhez öt percig forraljunk egy liter vizet a megfelelő tea filterrel (a lehetséges fűszerekkel együtt, lásd alább). Az elkészült főzet ezután termoszba zárva őrizheti meg értékes tulajdonságait a nap folyamán.  

Kapha típusúaknak a felforralt Kapha tea mellé adhatunk 2-3 levél bazsalikomot. A főzetet a nap folyamán forrón kortyolgassuk.

Pitta típusúak esetén 2-3 levél borsmenta vagy fodormenta levelet tehetünk a felfőzött Pitta Teához, amit kellemes hőmérsékleten kortyolgassunk a nap folyamán.

Vata típus esetén a Vata Tea kiegészítője egy vékony szelet gyömbér lehet, és az elkészült főzetet melegen vagy forrón kell kortyolgatni.

A legjobb eredmény elérése érdekében testtípusunknak és évszaknak megfelelően kell táplálkoznunk. Ezen kívül a helyes táplálkozási szokásokra oda kell figyelnünk, rendezett, kellemes környezetben kell étkezni, mértékletes diétát folytatni – nem túl nehéz, nem túl könnyű ételeket, közepes hőmérsékleten felszolgálva, étkezéseket nem kihagyva, maradékok helyett pedig friss ételeket fogyasztva.  Ha ezeket az elveket nem tartjuk be, a keletkezett amát a világ összes gyógynövényes teafőzete sem mossa ki a szervezetből. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy szervezetében felgyülemlettek a méreganyagok, a következő termékek tudnak segíteni a megtisztításban és az egészséges bőr helyreállításában.


Triphala tabletta ( MA505) Segíti az emésztést, kiválasztást, a tápanyagok felszívódását.

Nyugodt, puha bőr tablettája (Smooth Skin, MA 125) az egészséges, tiszta bőr támogatója azáltal, hogy tisztítja a vért és a kiválasztás csatornáit.


Váta bőrtípus

 A testbőr természetes ápolása céljából mosakodjon Vata szappannal. 
 Pitta bőrtípus

A testbőr természetes ápolása céljából mosakodjon Pitta szappannal. 

Kapha bőrtípus

A testbőr természetes ápolása céljából mosakodjon a frissítő hatású Kapha szappannal.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Test és lélek