Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A „fibromyalgia” ájurvédikus megközelítése

A „fibromyalgia” krónikus betegség, mely közel tíz millió nőt érint csak az Egyesült Államokban.

A német reumatológiai társaság becslése szerint a lakosság körülbelül 12%-a a szenved különböző izomfájdalmakban, ráadásul az érintettek 90%-a nő. A „fibromyalgia” betegség előfordulása jelentősen emelkedett az utóbbi években, melynek hátterében életünket és ezáltal szervezetünket érő egyre fokozódó stressz szint állhat.

A „fibromyalgia” krónikus betegség, mely közel tíz millió nőt érint csak az Egyesült Államokban.

A német reumatológiai társaság becslése szerint a lakosság körülbelül 12%-a a szenved különböző izomfájdalmakban, ráadásul az érintettek 90%-a nő. A „fibromyalgia” betegség előfordulása jelentősen emelkedett az utóbbi években, melynek hátterében életünket és ezáltal szervezetünket érő egyre fokozódó stressz szint állhat.

 Jellemző, hogy testszerte kiterjedt, – elsősorban izomban, szalagokban, inakban - jelentkező mozgásszervi fájdalmat, valamint koncentrációs nehézséget, fáradtságot, levertséget, kimerülést, alvászavart és hangulatingadozást és egyéb pszichés problémát (szorongás, depresszió, motiválatlanság, csökkent libidó) okoz. Jellemző lehet még a reggelenként érezhető ízületi merevség, nyak- és ágyékcsigolya tájéki fájdalom, a hidegérzékenység.

 Egyéb szervek is érintettek lehetnek, hiszen a betegség társulhat a szív és a keringési rendszer működési zavarokkal (szívdobogás), légzés és emésztési zavarokkal (irritábilis bélszindróma), valamint hólyagproblémák, fejfájás, szédülés is előfordulhat. A tünetek súlyossága egyénenként változó.

 Több tényező játszik szerepet a betegség kialakulásában, de elsősorban a stressz érzékenység, valamint vegetatív és hormonális zavarok szerepelhetnek a háttérben.

 A betegség következtében kialakuló rossz lelkiállapot az izmok fokozott tónusát, fájdalmát válthatja ki, ami „circulus vitiosusként” tovább rontja a beteg helyzetét. A betegség másik következménye a környezeti ingerek iránti fokozott érzékenység és a csökkent alkalmazkodási képesség, mindez pedig komoly munkahelyi és családi konfliktusokat okozhat.

 A „fibromyalgia” alapos kivizsgálást igényel. Mivel a betegségnek alapvetően nincsenek jellegzetes és egyértelmű tünetei, emiatt csak más betegségek kizárásával állapítható meg biztonsággal a diagnózis, sokszor hosszú évek alatt. Ami a leginkább megnehezíti az orvosok dolgát, hogy laboratóriumi és röntgenleletekkel sem mutathatóak ki gyulladásos vagy egyéb elváltozások az izmokban, illetve az ízületekben!

 A „fibromyalgiában” szenvedő egyén a betegség előrehaladtával - egyre erősödő mértékben -  fokozottan érzékeli a különféle testet érő ingereket, többek között fokozott nyomásérzékenység és csökkent mértékű fájdalomtűrés jelentkezik.


A betegség része a központi idegrendszer érintettsége, melynek hatására a fájdalomérzet feldolgozása csekélyebb, mint az egészséges emberek szervezetében. A fokozott fájdalomérzetről az orvostudomány pillanatnyilag még kevés válasszal szolgál. Az egész folyamat azon az elven alapul, mely szerint a test bármely pontján keletkező fájdalominger végigsuhan a gerincoszlopon, majd az agy megfelelő területét aktiválja.


A „fibromyalgiában” szenvedők gerincoszlopában az ún. „P-anyag” (speciális neuropeptid) és egy ún. „idegi növekedési faktor”  négyszer magasabb mértéket mutat, mint egy átlagembernél. Ezek a vegyületek fokozzák az ingerület átvitelt az agy irányába. Az ingerület tehát egy erős stimuláció formájában jut el az agyba.  Az abnormálisan aktivált fájdalomhoz végül az agy speciális reakciót társít.


Az ájurvédikus hagyomány egyedi kezelési tervet nyújt a „fibromyalgiában” szenvedőknek.

Az ájurvédikus elvek szerint az idegrendszer megbetegedései a Váta dósa egyensúlytalanságára vezethetők vissza, hiszen a Váta elsősorban az idegrendszer aktiválásáért és vezényléséért felel. Tehát a „fibromyalgia” egy tipikusan Vata típusú egyensúlytalanság.

A védikus hagyomány részletes tanácsokat ad az étrendre, mozgásformákra, melyek az egyensúlytalanság megszüntetésében segítenek. Amennyiben megértjük a „fibromyalgia” kiváltó okait, akkor sokkal könnyebb kialakítanunk egy olyan egyedi programot, mely valóban meggyógyítja a betegséget, hisz megszünteti annak kiváltó okát.

Van egy mondás az ájurvédában, mely szerint: „Használjunk megfelelő étrendet, ha a gyógyszer nem használ. Ha megfelelő az étrend, gyógyszerre nincs szükség!” . Vannak bizonyos ételek, melyek önmagukban képesek kiegyensúlyozni a kibillent Váta dósát, s enyhülést nyújtanak a túlságosan aktív, érzékeny idegrendszernek.

Például a nyers zöldségek nem csupán frissességet nyújtanak, hanem túlzott mennyiségben emésztési zavarokat okoznak, amely tovább súlyosbítja a Váta zavart. A nehezen emészthető ételek –így a nyers zöldségek is -, különösen vacsoraidőben elfogyasztva okoznak problémát, a felhalmozódott méreganyagok tovább súlyosbítják a „fibromyalgia” tüneteit.

Másrészt a friss, édes és lédús gyümölcsök nagyon táplálóak, s harmonizálják az idegrendszer. A bőséges mennyiségű, szoba-hőmérsékletű vagy langyos víz fogyasztása segíti a szervezet természetes tisztító és gyógyító folyamatait.

Az ájurvédikus hagyomány klasszikus gyógynövényes készítményei, a masszázsok, a tisztító kezelések (pl. panchakarma) rendkívül hatékonyak. Ezek a terápiák segítenek eltávolítani a méreganyagokat, s különféle szennyeződéseket a szervezetből. A fiziológia ilyetén módon történő megtisztítása növeli az ellenálló képességet, s csökkenti a fájdalmat. A masszázsoknál használt gyógynövény olajok tisztító, harmonizáló, a szövetekre kiegyensúlyozó és tápláló hatással bírnak.

Statisztikák szerint a „fibromyalgia” nem ritkán egy-egy szellemi, fizikai vagy érzelmi trauma után következik be. Továbbá a legtöbb beteg esetében ezen típusú megterhelések, stresszek tovább fokozhatják a panaszokat.

Egy-egy stresszes élmény, az élet mindenkori kihívásai a testben a „neuroendokrin” rendszer aktivitásának növekedését eredményezik. Bár tény, hogy önmagában a stressz nem káros a fiziológiára. Amikor azonban a test képtelen helyreállítani az optimális biokémiai egyensúlyt – azután, hogy már nem tapasztalható krízis vagy kihívás –, akkor úgynevezett krónikus stressz alakul ki.

 A Transzcendentális Meditációt kutató szakemberek megállapították, hogy a technika rendszeres gyakorlása normalizálja a stresszre adott válaszreakciókat, lehetővé teszi a stresszhormonok egyensúlyát, s fiziológiánk gyorsabban képes helyreállítani harmóniáját.

 A Maharishi Ájurvéda széles termékpalettát kínál a stressz elleni védekezés erősítésére és a kialakult egyensúlytalanságok helyrehozatalára.

 „Fibromyalgia” esetén javasolt Maharishi ájurvéda készítmények a jelentős stressz szint csökkentésére, testünk erősítésére, egyensúlyozására:

 

  • Maharishi Amrit Kalash lekvár, 600 g (MA 4) - Alapkészítmény
  • Maharishi Amrit Kalash cukormentes tabletta, 60 g (MA 4T) - Alapkészítmény
  • Maharishi Amrit Kalash Ambrózia Tabletta, 30 g (MA 5)
  • Test és lélek harmóniája tabletta (Blissful Joy - Kapha-Balance, MA 1402)
  • Az elme nyugalma tabletta (Worry Free - Vata Balance, MA 1401)
  • Stresszenyhítő tabletta (MA 686)
  • Stressz elleni tabletta, (Emotional Balance -MA 1123)
  • MA 574 – ízületi gyulladás, fájdalom, csontbetegségek
  • Calciocare (MA 925) – kálcium, magnézium pótlás, segíti az ásványi anyagok felszívódását
  • Ízületi Olajozó gyógynövény olaj, (Joint Soothe II Herbal Oil, MA 929) – külsőleg, bedörzsölésre
Tartalomhoz tartozó címkék: Csont_ izom_ ízület